Lördag: Ingen vill tänka på elbrist när vårvärmen är på väg

(Uppdaterad 19.30, 16:10)

Mandelträden har redan fått knoppar och snön smälter undan.

Han: Nånting har hänt. ”Ett och annat elavbrott kan jag leva med. Det jag inte fattar att vi sextio senare har elbrist. Industrier tvingas stoppa utbyggnadsplaner för att det inte finns el. Vi andra uppmanas att inte dammsuga när det är kallt.
– Men för helvete! Har vi blivit en bananrepublik? Eller ett DDR i retrotappning?? Brist på elektricitet”.

Så skrev jag indignerat härom veckan och tog elbristen personligt som den kraftverksunge jag är. Sverige har inte längre brist på elektricitet som när när pappa byggde kraftverk. Elen finns, men politiker och elbolagen har i årtionden struntat i att investera i kraftnäten, distributionen, och därför förhindras företag att investera i nya fabriker och vi vanliga dödliga uppmanas att inte dammsuga när det är kallt.

Men att det är värre än jag trott förstår jag när jag följer Dagens Nyheter serie om ”elbristen” och inte minst energiminister Anders Ygemans kladdiga fingrar i elbolagens syltburk (lyssnar just nu på P1:s Lördagsintervju). ”Att kraftnätet saknar tillräcklig kapacitet – och inte bara i Stockholmsregionen utan också för att leverera el mellan olika delar av landet – är heller ingen nyhet. Att det krävs stora investeringar för att rusta upp har varit känt länge”, skriver Martin Liby Troein på ledarplats i dagens DN. ”Det är en skandal också att rege­ringen inte sett till att investeringar i sådan grundläggande infrastruktur kommit i gång i tid – i synnerhet i ljuset av den övergång till förnybara energikällor som just nu är på gång och som kräver ytterligare överföringskapacitet.”

Känns igen?

Men glöm det där med sovjetrepublik och DDR, ingen under 40 vet vad det står för. Eftersom åtminstone nyhetsredaktörer tror att vi är USA:s 51 stat är det mer pedagogiskt att peka på vad som händer i Texas just nu. Energiexperter har länge försökt övertyga delstatsregeringen i Texas om att förbättra energinätverket, så att det är bättre förberett på plötsliga väderomslag. Men varningarna har negligerats, enligt experter som redan för tio år sedan varnade för att Texas energisystem behöver omfattande förbättringar för att klara väderförändringar.
– Nu har kylan och strömavbrotten lett till minst 47 döda.

Proportionerna är andra, men systemfelet detsamma: Underhållet eftersätts när bolagen hellre optimerar vinsterna och politikerna inte vill inte höja skatter för då blir de inte omvalda (av oss medborgare).
Resultatet? För sent vaknar vi i en kylslagen stuga och gnäller med texasborna:
– Nån borde ha gjort nåt åt det här för tio år.

Och idag är en annan dag. Vintern smälter ju undan, det är tre grader varmt och det ska bli 8-9 i veckan. Vi har stängt av golvvärmen och jag vet att min älskling inte vill tänka på elbrist en dag som denna när hon har fullt upp med att plantera om sina tomatplantor.

Hur ska detta gå…

Hon: planterade inte om några tomater alls idag faktiskt. Och de jag satte senast har kommit upp väldigt ojämnt så jag fick ta ut dem från den varma golvvärmen i badrummet, som är bra när de ska gro, men för varmt och för mörkt när de väl har tittat upp. Några kom upp typ direkt och har blivit väldigt långa och gängliga. Andra har inte kommit upp alls och nu är jag orolig att de har det för kallt framför fönstret eftersom jag stängt av golvvärmen… Och dumt nog sitter pluggbrätterna ihop så jag kan inte sära på dem.

Men jag planterade om två små chiliplantor som jag tog med till kompisen Tina eftersom vi skulle ner till dem en sväng idag. Han hade lånat Blommans släpvagn och jag skulle hjälpa Tina välja fondtapet till hallen.

Chile de Ojochal, blev i alla fall en mindre planta att samsas i samma kruka… får plantera om de andra imorgon.
Blue Christmas, samma här, omplantering av resten imorgon…

Tipsade förstås om en tapet som jag själv skulle valt, inte speciellt diskret då med andra ord… så nu lite orolig att det kanske inte var ett bra råd för deras smak. När de tapetserade vårt vardagsrum skrattade samtliga hantverkare gott och sa att den tapeten skulle vi bli ensamma om härnere ;).

Aurora från Boråstapeter. Man blir glad, och känner nästan doften av försommar. Men diskret är den ju inte precis.

Inte mycket nytta gjort idag med andra ord, och alldeles för moddigt och halt för promenad. Men har i alla fall fått ihop ett surdegsbröd till som är gjort på ”känn”. Ett ljusare denna gång, men lite rågmjöl och fullkornsdinkel är det i, men mest siktad dinkel och manitoba-mjöl. Tror jag börjar få kläm på det här nu faktiskt.

Hoppas det gott nu, alltid lika spännande 🙂

Ja, det är lite bränt, men det ska det tydligen vara, enligt sådana som kan. Och enligt dem är inte det brända farligt när man bakar på surdeg. Låter ju lite konstigt, men en kant som är aningen bränd tillför faktiskt väldigt god smak.

Marockansk köttgryta à la Skeppevik

Och så har en Marockansk köttgryta puttrat på spisen hela eftermiddagen. Ville egentligen ha lamm men det är svårt att få tag på här om man inte köper ett helt lamm och får styckat. Attanäs grytbitar från ”närodlade kossor” funkade också finfint. Likaså chilin från Skeppevik. Vinet till kommer från Australien, och det hade jag nog inte köpt om jag vetat, tyckte bara det var roliga etiketter. Men det var faktiskt jättegott. Grytan dög bra också.

Pinuppa-vin från Down under

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s