Tisdag: Kommer våren för snabbt?

(Uppdaterad 17:17, 10:58, 10:05)

Snösmältning anno 2021…
… och för ett år sedan.

Han: Kommer våren för snabbt? Så här såg det ut för ett år sedan. Stora delar av strandängen var sönderkörd, delvis vårt eget fel (hantverkare), delvis på grund av lata utsocknes tyckte om att köra upp på ängen och titta på utsikten från förarsätet.
Det senare har vi satt p för med markägarens goda minne, som till och med markerat att vägen slutar nedanför strandängen. Promenerande runt udden är däremot alltid välkomna och slipper förhoppningsvis lervällingen i år.

DAGENS CORONA: Redaktörer på Sveriges radio och SVT, public service som det så träffande heter även på svenska, är besatta av USA. Stor uppmärksamhet får därför uppgifterna om att antalet döda amerikaner i covid-19 har passerat 500 000.
– Det är fler än antalet amerikanska soldater som dog i andra världskriget.
Och visste häpnar man över tragedins omfattning, dock har ytterligare två miljoner människor dött under svensk radiotystnad i den övriga världen.

Hur illa är det i Sverige? Äntligen har svenska medier börjat publicera siffror över överdödligheten i Europa, det mått som bättre än annan statistik visar hur hårt viruset slagit i olika länder.Illa är det, men så illa som kritikerna beskriver det. I den slutna Facebookgruppen med drygt 200 medlemmar beskrivs vi svenskar som hjärntvättade och kräver att andra länder agerat mot de ansvariga för coronastrategin.
Överdödligheten i Sverige är högre än i övriga Norden, men bland de lägre i Europa.

Apropå siffror, trevligare såna: Nu är det nu klarlagt att vi här ute på udden surfar på en samhällstrend.
– Allt fler överger storstäderna och flyttar ut i landet.
Att antalet stockholmare ökat med 0,5 procent beror enbart på att fler barn föddes under det det första coronaåret.
Och som av en händelse: Några av oss som övergav huvudstaden när viruset slog till valde en vinnarkommun:
– Under 2020 ökade Torsås befolkning med 24 personer.
Om det inte varit för restriktionerna kunde vi alla samlas på konditoriet i Torsås och fira med prinsessbakelser
– Jag bjuder.
Alltså när vi fått sticket i armen…

Breaking news i dagens BArometern.

Hon: nej, kom vår, för nu kom också vårt svanpar och deras unge tillbaka. Varit lite orolig att de inte klarat sig, men jodå. Det är en liten öppen pöl i isen utanför vår lilla vik, där simmar de runt runt. Men två andra svanar vill också vara här, inte så poppis… men kriga gående på hal is är inte det lättaste!

Han, på en annan del av udden: Har byggt golv i hennes växthus. Inte mycket att säga om det. Köpte mer virka (28 x 120 trall på Södra. Resten var arbete. Det känns att det är vår i luften.

Sen kom Tomat-Hasse äntligen förbi, behövde låna en skruvdragare. Vi passade på att fira vårens ankomst med pojksnack (vi löste i princip alla världsliga problem) till en halv flaska vitt vin. Som vi brukar säga:
– Undrar vad medelklassen gör en sån här tisdag eftermiddag?

Två män på en soffa i ett växthus.

Mest minnesvärt denna dag: Att se henne i motljus gå loss på björnbärs- och hagtornssnåret som brukar infiltrera hennes tomatodling. Jag vet, hon kommer inte att gilla den bilden, men som Strindberg diktade:
– Här rivs för att få luft och ljus, är kanske inte det tillräckligt?

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s