Fredag: När snön smälter undan och Persofone har glömt att det nyss var vinter

(Uppdaterad 18.30, 15:59, 15:50)

Det går fort när Persofone återkommer.

Han: Alla pratar om vädret, men någon gör någonting åt. Det hävdade jag igår och nu vet jag varför vintern kom och försvann.
– Det kan vi tacka Zeus för, de grekiska gudarnas gud, ”molnskockaren”, ”blixtslungaren”, kort sagt dåtidens gudabenådade Zlatan.
Eller nån just du tycker är den mest gudalika som finns på sociala medier, typ Jawash 685 & Jason Derulo på Tiktok.

Till skillnad från den kristna guden jobbade Zeus inte bara sex dar för att sen lägga sig på soffan för all framtid, nöjd med hur världen blev. Det är Zeus förtjänst att vintern nu tinar bort här på udden där vi tror på allt vi läser. Som vanligt ställer gudarna till det för oss människor, i det här fallet handlar det den söta flickan Persofone som Hades blev förälskad i och drog med sig ner i dödsriket när hon intet ont anande plockade vårblommor på sjöängen.

Flickans mor, skördegudinnan Demeter, blir förtvivlad och förtvivlade mammor låter sin förtvivlan gå ut över andra:
– Demeters hämnd är att hon låter jorden och alla människor drabbas av evig vinter.
Varför nu det skulle få Hades att ångra sig där nere i sitt helvete som för enkelhets skull också kallas Hades efter grundaren och vd:n.

Det är nu Zeus inser att han måste agera. Han är inte bara chefsgud, han råkar dessutom vara Persofos pappa (den grekiska gudamyten är förlagan till Tomten är far till alla barnen). Zeus förhandlar med Hades och Demeter och kompromissen blir att Persofone får återvända ovanjord nio månader per år.
Priset: Under de månader hon lever med Hades råder det vinter hos människorna.

Har återvänt från underjorden, glad igen över att solen skiner.


Att snön och isen nu töat bort beror alltså på att Persofone återvänt till udden.
– Om än förklädd i jeans, fliströja och Foppatofflor.
Till saken hör att Persofone inte vet vad vinter är. Detta eftersom den bara finns här när hon är down there so to speak. Eller som Ulf Eriksson formulerar det i sin nya roman Fönstret i parken (Bonniers): ”det intressanta är att myten samtidigt förklarar fenomenet vinter och gömmer kunskapen om vintern inuti sig själv. Ty Persofone är ju borta från världen under vintern, en årstid hon aldrig har erfarit.”

Det man inte ser, finns inte. Förmåga att bortse för det man inte har framför ögonen har sedan Persofones tid spridit sig bland människorna. Inte minst har det fått många amatörodlare att så här års bortse från att vintern lurar om hörnet.
Eller för att spä på myten med ett önsketänkande:
– Varje gång Persofone gör sig ett ärende in till surgubben Hades, som hon med tiden blev tämligen snäll mot trots att deras förhållande inte inleddes så bra.

Förra året fick vi frost här på udden så sent som i maj.Jag säger bara det så har jag det sagt. Nu när alltfler plantor flyttar ut i växthusen.

Persofone: tror du inte jag vet det, men jag försöker vara positiv och inte Krösamaja, som jag brukar bli anklagad för att vara. Dessutom är det bara två tomatplantor som fått flytta ut. Och löken som klarar kyla bra. Och det till Chateau Margaretas växthus där jag har en bra värmefläkt. I värsta fall får det flytta in igen.

Nysatta fröer, och det är inte precis ett i varje fack…

Men vi håller tummarna för varm vår nu, vi fick ju ändå en kall och ganska lång vinter för att vara här i zon 1. Och om allt jag satt idag ska kunna flytta ut från badrummet när de grott är det en nödvändighet om vi själva ska få plats i sofforna framför stora fönstren…

Han, igen: Eftersom det är vår har jag äntligen köpt en släpvagn ihop med min polare i viken. 15.500 kr inklusive allt på Gullabo Släp i Rinkabyholm. Nu måste jag lära mig backa med dito släp, en färdighet jag kunde i lumpen när jag ännu inte hade körkort men som sedan inte utvecklats med åren.

Hon: och så var det fullmåne igen, eller rättare sagt i morgon bitti vid niotiden. Men typ full. Och nu är det verkligen en vårlik måne, tycker jag! Bortse bara från snön/isen längst in i viken. Låtsas det är lite vågskum bara.

18.30

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s