Lördag: börjar med kel – sen fick han order om att hålla ögonen på vägen

(Uppdaterad 18:25, 15:50)

Morgonmys

Hon: väcks av en duns, Ludde vill kela. Länge! Sluta inte klappa matte. Grått och blött ute, och det är lördag. Husse behöver inte heller gå upp. Vi ligger kvar och tittar på vårt fågelträd en bra stund. Herr Hackspett var först idag på talgbollarna.

Ja nu så…

Tomaterna räckte till frukostmackorna idag, hurra! Första ”rejäla” skörden. Vi har delat en innan… Och för att vara ärlig, de smakar inte som tomater som fått mogna i solen ute, men lite bättre än de köpta. Och känslan är ju en helt annan!!

Han: ”Ombudsman” är ett av få svenska ord som tagits upp i de stora språken. Inte minst under pandemin märks vår tilltro till att en ombudsman av något slag talar om för oss vad vi ska göra.
Många av oss är så vilsna att vi inte förstår uppmaningar om social distans mm, utan kräver att ombudsmannen staten EXAKT talar om vad just jag får göra och inte göra för annars gör jag det jag alltid har gjort och gärna köar i någon skidbacke (eller på Ica) med alla andra som inte heller vill tänka själva eftersom det skulle betyda att de har ett ansvar för viruset fortsätter spridas.
– Det är ju dom där uppe som ska tänka för mig!

Kan du läsa texten utan att ta blicken från vägen?

Dagens exempel på detta ombudsmannatänkande dyker upp på vägen till Ica i Jämjö. Då och då poppar det upp ett digitalt budskap i displayen till höger på min instrumentbräda och nu hände det i en kurva efter Fågelmara. Jag har svårt att se vad det står, men numera kan jag det utantill:

”Att flytta blicken från vägen för länge eller för ofta kan orsaka kollisioner som leder till dödsfall eller personskador. Koncentrera dig på körningen.”

– Tack för det, tjifen. Ja, man undrar vilken jävla IDIOT det är som har kommit på en så livsfarlig idé. Och dessutom programmerat in det i min bil!?
Inte nog med att jag förmodas läsa budskapet under körning.23 ord, 153 tecken, det tar minst 10 sekunder att läsa innehållet under normala förhållanden.
Jag förväntas dessutom OK:a att jag tagit del av överhetens uppmaning i farten för att meddelandet ska tas bort från GPS-displayen.

Skyddar – mot tjuvar.

PS, apropå påbud vs. att tänka själv. När motorcykelolyckorna ökade kraftigt i Tyskland införde man år 1980 en lag om hjälmtvång. Det behövs ingen Einstein för att fatta att antalet olyckor med dödlig utgång skulle minska.
Men poängen: Ingen anade att lagen skulle få en helt annan effekt: 
– MC-stölderna minskade med två tredjedelar – betydligt mer än dödsolyckorna.
Varför?
Svar: Det hade helt enkelt blivit för besvärligt för tjuvarna att släpa med sig de stora och ofta fula hjälmarna som den nya sociala normen krävde.

Återstår alltså att se vilken icke avsedd effekt som uppstår när alla vi bilägare flyttar blicken från vägen för att få veta att det är farligt att flytta blicken från vägen vilket vi just gjort.
Kanske obligatoriskt tillägg i kommande polisutredningar:
– Teknisk analys visar att hen dessbättre tagit del av Budskapet strax före olyckan.

Han: Eftersom det är lördagskväll. Skickar vidare ett förband till Mellofinalen från Lasse Lindbom¨Det här gör mig glad! Happenings lördag allihop🙏😍❤️
Instämmer!

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s