Söndag: Idag gör vi gratis textreklam för livets väsentligheter

På udden råder jämn könsfördelning, här damernas soffa.

Han: Udden ligger som bekant (?) i Torsås kommun och jag har redan berättat att vi här ute utgör nästan tio procent av befolkningsökningen 2020.  Men visste du att här i kommunen har vi ett underskott på kvinnor jämfört med riket som helhet?
Detta till skillnad från Stockholm där det råder en obalans åt andra hållet, fler män än kvinnor.
Bara en sån sak.
– Dessutom är kvinnorna i vår nya kommun något äldre än snittet – 47 år jämfört med 40 år i Stockholm och 42 för riksgenomsnittet.
Och alla män vet ju att äldre kvinnor är intressantare än småbrudarna, eller hur?
Lägg till att den genomsnittlige mannen här i Torsås kommun är yngre än riksgenomsnittet.
– Jaha, men du är ju äldre …?


Försökte bara smöra lite, det är ju ändå söndag. Reklam för en god sak, om man säger så. Men det är en annan sak också: Man brukar säga att det finns tre sorters lögn: ”lögn, förbannad lögn och statistik”.Det är inte sant. Det borde heta:
– Det finns tre sorters lögner: lögn, förbannad lögn och allmänt tyckande.

Fake news är motsatsen till fakta. ”Alternativa sanningar” existerar inte i statistiken och Sverige har lång historia av att samla fakta om samhälleliga fenomen. 1698 års kyrkolag lade grunden för befolkningsstatistiken genom Kyrkobokföringen.
– 1749 genomfördes Sveriges första folkräkning genom Tabellverket. Sverige är, jämte Finland (eftersom det då var svenskt), det enda land som har sammanhängande uppgifter om sin befolkning så långt tillbaka i tiden.
1858 bildades Statistiska centralbyrån. 1967 flyttade delar av SCB till Örebro, närmare bestämt till samma kvarter där Bettan, Broschan och jag bodde.

Därför är jag glad när jag på en bra bostadssajt (reklam) läser om Statistiska Centralbyråns nya tjänst Kommuner i siffror. Där hittar man mycket man kan göra med statistik. Här kan jag t ex jämföra vår nya och vår gamla kommun.
Jag får t ex veta att snittlönen i Torsås kommun är 24 842 kr mot 33 500 i huvudstaden.
– Å andra sidan kostar det bara 960 000 kr att köpa en genomsnittlig kåk här i kommunen, jämfört med 7,3 miljoner i Stockholm.
Ännu ett skäl att flytta hit, alltså.

Och här får jag veta att bara 4,3% av marken i vår nya kommun har besudlats med bebyggelse mot mer än hälften (55,2%) i Stockholm.
Här kan jag, som idag, gå 10 000 steg utan att se en käft, bara sjöfågel och en och annan havsörn.

Och det finns mycket annat också. Vill jag ha en snabb överblick av hela Sverige kan jag surfa till SCB:s sajt Sverige i siffror där viktig statistik sammanfattas på ett begripligt och pedagogiskt sätt.
Till exempel vet jag nu att störst andel avhopp från kommunfullmäktige hittar vi i Malå kommun i Västerbottens län där drygt fyra av tio lämnade under mandatperioden, följt av Säter i Dalarnas län.
– Minst antal avhopp under förra mandatperioden var det i … just det: I Torsås hoppar man inte av i första taget.
Nog med obetald textreklam.

PS: På förekommen anledning vill jag be om ursäkt för att jag häromdagen häcklade vinterbadarna som plötsligt inte badar. Jag hade fel. Åtminstone när det gäller Sopebengt, grannen inåt viken. Han skriver en kommentar: Hej Peppe o Kerstin du efterlyste vinterbadare, Jag badade i Lördags vid badbryggan 2 gr. + Badade igen Måndags 1 gr. +
/ Hälsningar Sopebengt.

Konstigt folk håller till även här alltså. Noterar en inflyttad och o-trendig pojke som försökte lära sig simma i Jormsjön och därför ogärna badar ens när havet är sommarvarmt.

Mello-Tusse i all ära, jag tar av mig kepsen för Jan Scherman som härom dan firade Alla korvars dag med högläsning ur sin nya korvbok.
Jag har ett antal gånger vurmat för korvens förtjänster här på bloggen och även för Korvakademins insatser för matkulturen.
Nu finns ”Den svenska korvresan” att köpa till specialpris på Adlibris och Landshopping.
Done that!

Och förresten – allt har ett slut, korven har två. På Korvakademiens hemsida ser du hur även du kan bli medlem i föreningen K.O.R.V. – Korvens Oförtrutet Runda Vänner. Bli rund även du!

Hon: och apropå det här med att flytta till landet så kände jag (delvis…) igen mig i Hanna Hellquists krönika i DN idag. Så kul. Läs!

Lite så här är det allt, fast jag duschar, men inte var dag som i Stockholm…

Och våra höns, som fortfarande är i planeringsstadiet, kommer säkert också att få komma in. Och även geten.

Publicerat av

3 reaktioner till “Söndag: Idag gör vi gratis textreklam för livets väsentligheter

  1. Kvällens mysstund = att läsa er blogg.😘
    Och korvboken är nu beställd. Minns alla TV4-fester som Scherman avslutade som korvgubbe.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s