Torsdag: När centrum och periferin byter plats

Han: Ett känt ordspråk som lyder ”Om inte berget kommer till Muhammed får Muhammed komma till berget”. 
Nej, det inte något muslimsk skämt. Enligt vår ende (?) professor i historia, Dick Harrison, dyker uttrycket första gången upp hos den engelske filosofen Francis Bacon (Essays, 1625). Han berättar en historia som går ut på att Muhammed – Bacon använder formen Mahomet – fick folk att tro att han kunde kalla till sig en kulle och tala till folket från kullens topp.

Det må vara hur som helst med den sanningen. Under det gångna året har viruset satt stopp för de regelbundna stockholmsresor vi tänkte oss när hon för ganska precis ett år sedan bestämde sig för att flytta ner till katterna och mig.
– Klart vi kommer tillbaka, bor på hotell och träffar gamla vänner på Sturehof!
Känna att vi är tillbaka.
Underförstått, det är i huvudstaden det händer.
Eller?


– Varför gå över ån efter vatten? Det är ju här allt händer. Detta enligt Sveriges statsminister som hälsade på hos oss igår och pratade om vaccineringen. Kalmar län ligger nämligen i topp när det gäller andelen av befolkning som blivit ­v­accinerade.
– Det är verkligen ­imponerande, sa ­Stefan Löfven under onsdagens digitala resa till länet.
Klart att gubben på den här udden är stolt.
– Även om han ännu inte hör ett ljud om att någon vill sticka honom i armen.

Region Kalmar län fick mycket beröm när statsministern gästade länet under onsdagen. Digitalt visserligen, men det är i cyberrymden allt sker just nu.  
–Regionen visar var skåpet ska stå, sa Löfven. Det är ”imponerande”, menade statsministern.
Det visar sig dock att det någonting sker under det som synes ske. Återkommande har regeringen kritiserat regionerna. Särskilt den borgerligt styrda Stockholmsregionen.
Men inte S-styrda Region Kalmar.
Enligt den cyniska moderata lokaltidningen ska vår region fungera som ”ett socialdemokratiskt skyltfönster”. Det är här nästa val ska avgöras.  

Det är ingen tillfällighet att socialminister Lena Hallengren kommer från vår region. SKR:s vice ordförande, Anders Henriksson likaså.
– Här styr dessutom Socialdemokraterna med Löfvens egen önskekoalition, Centern och Liberalerna.
”Då passar det extra bra att ge regionen beröm för att den gör det den ska”, skriver Barometern på ledarplats.

Men centrum och periferi har uppenbarligen bytt plats. Så varför skulle jag längta till Stockholm när det här slaget kommer att stå??

Jättekyckling från Brösarp

Hon: dagen har gått i ett, får återkomma om det imorgon. Nu blir det bara en bild på dagens middag. Ekologisk kyckling från Brösarp. Jättestor, 2,4 kg… insmord med ett kryddsmör på sardeller, vitlök, citron, rosmarin mm, lagd på en bädd av det som fanns i grönsakslådan. Och så toppad med lite fetaost på slutet. Blev gott!

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s