Långfredag: Sånt man får leva med när någon har en perfekt defekt

Han: Det händer att vi tänker olika. Vi ser helt olika på saker och ting. Det beror på att hon är skelögd på ett öga.
Dessutom är hon astigmatisk, förmodligen på båda ögonen.
I början av vårt förhållande, när hon oftare blev trött eller berusad, blev hon inte sällan vindögd.
– Vänster öga liksom gled i sidled in mot näsan.

Ganska tilldragande, faktiskt. Det berodde på att småmusklerna runt ögat fick sig en smäll när hon som barn ramlade ur en våningssäng på ett ridläger.
Det var en intressant defekt.
Dessutom en defekt jag gillade och fortfarande gillar.
Till och med uppskattar.
– Det är i själva verket en perfekt defekt som gör att hon inte ser när någon flirtar med henne på krogen.

Ganska träffande om jag får säga det själv.

På senare tid har det inte blivit så mycket krogen (apropå det: Nån annan 72-åring som inte heller fått sin spruta?) och det senaste året har hennes synfel mest varit irriterande.
– Det händer som sagt att vi tycker olika, särskilt när det gäller hur saker ska se ut.
Det hjälper inte att jag brukar hålla upp en spegel mot vara ansikten och påminna henne om vem som har bra smak, hon eller jag.
Skelögdheten till trots, eller kanske tack vare den, är hon en fena på att se raka linjer – vilket ett antal snickare här på udden ofta förbannat.  
– Vi talar om millimeteravvikelser på trettio meters avstånd.

Det värsta är hon nästan alltid har rätt. Och egentligen borde jag inte vara förvånad. När jag bläddrar i Joseph Hellers roman ”Se bilden” (W&W 1988) ramlar det ut gammalt tidningsklipp.
Enligt artikeln har forskare vid Harvard kommit fram till att Rembrandt var skelögd. Genom att studera 36 självporträtt har man visat att denna defekt är hemligheten bakom konstnärens förmåga att förvandla en tredimensionell verklighet till tvådimensionella målningar. Intressant, eller hur?
– Vilken himla tur att mamma och pappa Rembrandt inte fattade att grabben behövde glasögon!

Om det nu är sant att Rembrandt verkligen målade Rembrandts tavlor.
Det är inte helt säkert.
Det är ingen hemlighet att den gamle målarmästaren, som aldrig i livet hade råd att köpa en Rembrandt, lät sina elever kopiera hans verk.
– Särskilt självporträtten.
När det gäller penselbehärskning anser experterna att åtminstone fyra av dessa kopior är överlägsna Rembrandts egna självporträtt.

Till saken hör att Rembrandt inte bara var skelögd. Han var snål också. Det sägs att hans elever målade mynt på ateljégolvet, bara för nöjet att se mästaren krypa omkring och förgäves försöka lägga rabarber på slantarna.

Hon använder glasögon (som småländska har hon dessutom en nedärv känsla för sparsamhet). Men likt förbaskat har hon ibland en märklig verklighetsuppfattning om hur saker är och ska vara.
– Nån man som känner igen fenomenet?

PS: Vi missade alla förstaaprilskämt i år också. Om de fanns där i tidningarna försvann de bland alla andra dåraktiga saker som händer just nu. Till exempel reagerade jag inte en sekund på nyheten att någon hbtqrstfunktionsalternativ lobbyorganisation kräver att golfförbundet raderar begreppet ”handikapp” ur regelboken. Nån annan som känner sig kräääänkt?

Hon: vad vill Han säga mig, egentligen! Ja ja, orka inte grubbla på det, också… känner mig verkligen på passande humör så här på Långfredagen.

Anonym superfin påskpresent

Men man blir ju ändå lite glad när man får paket med posten. Speciellt när innehållet är så här glatt och blommigt. Passar in perfekt här. Men vem är avsändaren? Någon som glömt lägga med kortet, eller någon som inte vill ge sig till känna är frågan. Tack så jättemycket vem du nu är. Och Glad Påsk er alla 🙂

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s