Skärtorsdag: Därför går Tiden fortare när man blir äldre

Han: För ett år sedan reste vi stommen till växthus 1 med hjälp av Höjdhopparn. Nu är hon redan på gång att fylla det med årets plantor. Har ett år gått fort? Både och. Ofta säger man att tiden går fort när man roligt och upplever saker vi inte varit med om tidigare. Men det är inte sant. Under pandemin har det däremot sagts att många gamla människor tycker att tiden går långsamt.
– Det är inte heller sant.
Tiden går faktiskt fortare ju äldre vi blir, det vill säga vi upplever att den går fortare.

Så här hänger det ihop: Tiden går som mest sakta när vi har som roligast och upplever nya saker. Det visar den vetenskapliga forskningen och det finns en intressant förklaring som har med ålder att göra.
– Även med platsen, faktiskt. Ty även rummet har betydelse för tidsuppfattningen. Inte i den betydelse som Einstein bevisade i sinSärskilda relativitetsteori utan i hur rummets begränsning påverkar den tid vår hjärna behöver för att bearbeta våra intryck. 

Minnesforskarna konstaterar att hjärnan inte är en enkel databas. Inte heller bara intellekt, vilket är anledningen till att minnen inte lagras som objektiva och oföränderliga data. Tvärtom, minnen inkluderar fantasi, känslor och påverkas av hjärnans egen organisation av den information den lagrat.
Framförallt måste hjärnan ta in information och sortera den i en begriplig ordning för att vi ska kunna uppfatta något alls av skeendet och tiden.

Det betyder att den första gången vi upplever någonting, behöver hjärnan mer tid att bearbeta denna upplevelse och därför uppfattar vi den som om den varade längre.
– Det var svårare när vi var unga. Det är inte så att det per definition händer mer i unga människors liv (vi som växte upp i hålor som Blåsjöfallet, Gäddede och Strömsund vet att det inte var så).
– Däremot var världen per definition ny för oss.
De flesta intryck vi hade av världen var nya, vilket i sin tur berodde på att vi gärna utsatte oss för ständigt nya upplevelser och således försatte oss i situationer vi inte försatt oss i tidigare – vilket krävde förhållandevis stora insatser från våra unga hjärnor att sortera, värdera och skapa en begriplig världsbild.– Det tog tid.

Det vill säga det tog relativt sett mer tid för hjärnan att bearbeta en upplevelse jämfört med den tid själva upplevelsen krävde – vilket i sin tur gjorde att tiden verkade gå långsammare eftersom vi inte hann med så mycket.
– Det är alltså det som är förklaringen till att vi äldre tycker att tiden går fortare.
Att bli äldre innebär totalt sett är de flesta intryck vi får varje dag redan är definierade, sorterade och inordnade i vår världsbild.
– Been there, done that.
En seniorsajt formulerar det så här: ”Genom att leva i samma mönster och göra samma saker varje dag lär vi våra hjärnor att enkelt bearbeta informationen och många av de intryck vi får i vår vardag är redan intagna, processade och enkla att förstå för oss… Därför känns det som att tiden går snabbare när du är äldre.”

Självklart vet jag att tiden objektivt sett går lika fort nu som när jag var åtta, tjugo, fyrtio år eller 70+. Men min tid går fortare och orsaken till denna mentala förändring är enligt en artikel i Scientific American (”Why Does Time Seem to Speed Up with Age?”) att vår hjärna enbart avkodar nya upplevelser in i minnet och att vårt återblickande omdöme av tiden baseras på hur många nya minnen vi skapar över en bestämd period.

Så är det med den saken. Och nu har det gått ett år sedan vi byggde växthuset. Känns det har hänt mycket på ett år. Och nu har hon två växthus och tycker att hennes tid inte räcker till.

Hon: och 15 år sedan vi gifte oss i Palma, om vi räknar skärtorsdagen som bröllopsdag, annars är det 12 dagar kvar. 13 april 2006. Har det gått fort eller långsamt… det känns ändå rätt längesedan. Vi har haft kul!

18.30 och solen värmer fortfarande, om man är tryckt intill väggen i lä vill säga 😉

Och det skålade vi för i kvällssolen utanför Chateau Margareta. Sedan gick vi in i växthus 2 och kollade in min enda övervintrande Chili, en Jamaican Bell. Trodde nog inte den skulle ta sig efter den hårda beskärningen i höstas (löss) och den kalla vintern. Ibland har det knappt varit över nollan i växthuset. De andra plantorna jag sparat gjorde det inte!

Jamaican Bell på g år två!

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s