Lördag: Aprilvädret fortsätter men med viktiga vårtecken

I väntan på att vinden ska mojna.

Han: De påminner om surfare som väntar på den stora vågen. Skillnaden är att Goof och hans pappa står alldeles stilla och tittar mot nordväst. De väntar på att vinden ska mojna så att de kan ta upp den sista sex meter långa plåten på taket. Men nu är taket änligen på plats, tack för det!


Det blåser 16 sekundmeter i byarna, aprilväder visst, men det finns också uppenbara vårtecken: Lagom till frukost på verandan mot sjön dök sädesärlan upp och trippade omkring som hon brukar göra, lite förnärmad över att det saknades både sockerkakssmulor och ost som serverats här sedan svärmor tid.

Kär återkomst.

Ännu ett vårtecken: I en grop inåt viken upptäcker jag Mellström. Han tillhör de vardagshjältar som fixar saker. Den 24 april sätter vi sommarvattnet i stugföreningen och Mellström och Lohman håller på och reparerar de defekta tappkranar som länge behövt åtgärdas.
– Tack för det!

VArdagshjälte.

Och sedan kommer Bibi & Axel förbi och Axel, vår magister i fågelkunskap sätter än en gång namn på de flygfän som också samlats här på udden.
Här ett axplock:
– Där simmar storskraken. Nacktofsen är densamma, men till skillnad från småskraken där borta har storskraken en mycket mer distinkt halskrage, fattar du?
– Nej, det är inte en vigg. Viggen ser ut så där till vänster – pekar mot två flygande reptiler som flyger lågt över vattnet bort mot den andra udden. Viggen är mindre, knubbigare. Dessutom svart med vita rektangulära fält på sidorna och nacktofsen är längre och mer slokande.

Dagens fågelseminarum genomfördes under trivsamma former utanför sjöboden.


Lägg till två exemplar av den här på udden mer sällsynta skärfläcka som vi såg förra året på Örarevet och det typiska ”tick-elitt” från dungen bakom sjöboden som ”självklart” tillhör stiglitsen, vår mest iögonfallande besökare på udden som vi hittills bara sett en morgon hittills i vår och du fattar att varje minut i doktor Kiellands sällskap är som ett enda långt seminarium.

Aperol-väder, om man hittar soligt ställe där det inte blåser…

Hon: helt okej väder idag, fast jäkligt kallt och blåsigt. Som vanligt! Men jobbade mig varm, grävt upp landen och blandat upp med sjötång från Hans potatisland. Landade utmattad i lä framför sjöboden med en Aperol och Jamaica Kincaid. Sen dök som sagt Bibi och Axel upp. Trevlig lördag eftermiddag!

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s