Söndag: plåstret som bekräftar att ålderstrappan är en bluff

Han: Amelia (Adamo) har gjort det. Scherman (Jan) gjorde det i fredags. Berättade på Facebook att han fått Astrazenicas vaccin. Och idag är det min egen Dag 4 efter Dagen D(os) och trots Krösa-Majornas alla varningar för att kometen kommer att slå ner om vi tar just detta vaccin – för farligt till och med Al-Shababs självmordsterrorister – har inte heller jag känt av några symptom.
– Jag blev inte ens öm där syster Agneta stack mig.

Fick inte kometen att slå ner.

Han: Amelia (Adamo) har gjort det. Scherman (Jan) gjorde det i fredags. Berättade på Facebook att han fått Astrazenicas vaccin. Och idag är det min egen Dag 4 efter Dagen D(os) och trots Krösa-Majornas alla varningar för att kometen kommer att slå ner om vi tar just detta vaccin – för farligt till och med Al-Shababs självmordsterrorister – har inte heller jag känt av några symptom.
– Jag blev inte ens öm där syster Agneta stack mig.

Återstår att riva bort plåstret och invänta den andra dosen. Per aspera ad Astra”, som det gamla talesättet lyder –”genom hårt arbete (skall vi nå) till stjärnorna”.
Att jag gör detta i sällskap av två så kära och kloka gamla vänner känns mycket bra. Och det leder mig raskt vidare till dagens predikan.

Lyssnar på P1 (förstås), ett program som heter Pyramiden, ”En programserie om blivande och nyblivna pensionärer på jakt efter livets mening.” Dagens avsnitt handlar om ”den tredje åldern”. Det sägs kloka saker, och belevade människor slår in dörrar – som stått vidöppna för oss i målgruppen. Det som antyds, men som i klartext formuleras först här och nu är detta:  

Människans evolution är en process där en primitiv primat succesivt utvecklas till en komplex, smart, känslomässigt och intellektuellt mångsidig personlighet.
Människans och schimpansens DNA sekvens är identisk till cirka 98.5 procent, men det hindrar inte att vi är väldigt olika.

Så här beskrivs människans utveckling enligt evolutionsläran. Det är en okontroversiell insikt, som förnekas bara av idioter som även tror att jorden är platt och att Covid-19 har skapats av Microsofts grundare Bill Gates för att han ska få sälja piller till oss.
Men det är nästa nivå som är intressant: Hur beskrivs människans utveckling på det individuella planet?
Jo, så här enligt en gammal illustration:

Den falska bilden.

Alla eftertänksamma – och fullvuxna – människor inser att illustrationen ger en felaktig bild av verklighetens utvecklingsfaser, åldrande.
Varför?
– Därför att den som hittade på den illustrationen inte anlägger evolutionslärans elementa på denna aspekt av människans utveckling!

Så här är det naturligtvis: Vi människor börjar utvecklas när vi föds – och det fortsätter vi med tills vi dör. I själva verket är vi som individer en spegelbild i det lilla av den stora evolutionen, dvs vi utvecklas från infantila, känslosamt inskränkta och fysiskt bräckliga varelser till robusta personligheter.

Den sanna bilden av människans utvecklingstrappa bör alltså ritas så här även den – vilken den görs i Bodil Jönssons bok om åldrande, När horisonten flyttar sig. Att bli gammal i en ny tid (Brombergs förlag. 2011)

Cecilia Torudds alternativa ålderstrappa.

Och ätandet är puddingens bevis: Alla som via medierna följer Amelia eller Scherman inser att de långt ifrån nått toppen på stegen.
Och ett bevis i det lilla:
– Inte ens Astrazenicas skandaliserade vaccin rår på en jämnårig gubbe på en udde i Kalmarsund.

Bakväder…

Hon: och medan Han ”diktat” (han kallar bloggandet så…) har jag bakat en surdegslevain, ett nöt- och fruktbröd och en saffranskaka. Perfekt bakväder!

Regn och hård pålandsvind, ca +4 gr.

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s