Torsdag: En mulen dag slår de första tulpanerna ut på udden

(Uppdaterad 18:30, 18:15, 12:56, 11:05, 10:42, 10:01, 09:44)

DAGENS VÄDER: Inneväder. Frukost i sofforna med morgonens tidningar. Intressant artikel om Kalmarsundskommissionens (misslyckade) försök att minska övergödningen i Östersjön genom musselodlingar. Förutom problem med vädret (obs!) och finansiering fastnade en känd s-politiker bokstavligt talat i nätet: ­”Expedition Robinson”-vinnaren Jan Emanuel Johansson körde in i en av gruppens odlingar med sin lyxyacht.
”Sjöräddningssällskapet fick komma och hugga loss honom”, berättar en av de ansvariga för Barometern. ”Som förklaring sa han att markeringarna som fanns inte talade om ifall man skulle köra åt höger eller vänster, men platsen var utmärkt med stora, gula specialmärken som ingen kan missa. Tanken är förstås att man ska hålla sig utanför den rutan, men han körde rätt in i förankringslinan och lyckades fastna.”

DAGENS LUNDELL: Det här med höger och vänster är inte så lätt i politiken heller. ”Gott om sossar som är djupt besvikna på Löfvens/ pulande med L och C/ Arbetsrätten i fara/ Allt för att, år efter år, hålla SD borta/ Löfven lägger SD i famnen på KD och M/ Kristersson enormt upprörd över detta”

Så diktade Ulf Lundell för två år sedan (Vardagar 3). Efter senaste partiledardebatten känns det som väldigt väldigt länge sen, eller hur?

Dagens catwalk.

DAGENS POLITIKBEVAKNING: Apropå partiledardebatten i SVT – var det nån mer än jag som reagerade på Stefan Löfvens frisyr? Eller varför Kristersson hade bruna skor?
– Tänkte väl det.
Undrar om nån minns vad Ebba Busch sa? Eller gjorde hon kanske inte det.

Primörer.

DAGENS NYKOMLING: Vädret till trots, idag slog de första tulpanerna ut. Kanske ingen stor nyhet för dig, men för oss.
Och för historien: I Holland stiger priset på en enda lök av Semper Augustus till 30 000 gulden (motsvarande 200 genomsnittliga årslöner) och de galopperande tulpanpriserna får den holländska ekonomin att kollapsa i Europas första finanskris.

Oftast snäll och glad.

Han: Hon är snygg men har blivit lite stingslig, tycker jag ibland. Vi skyller på bladlössen. Men det kan finnas andra skäl.  ”Efter mer än ett år med coronapandemin är våra känslor all over the place”, läser jag i vår Swenglishspråkiga morgontidning. Lägg till att hon är relativ ny som fastboende bland oss andra här på udden (katterna, den ensamma häger, Ålakråkan, Den Gamla Kråkan och jag).
– Allt som tidigare gått på rutin kräver nya lösningar och det stressar hennes hjärna, förklarar Håkan Fischer, professor i humanbiologisk psykologi.

Professorn poängterar visserligen att det inte finns någon forskning på den specifika situationen som uppstått i och med pandemin, men resonerar utifrån vad som verkar rimligt med utgångspunkt från kunskap om hur hjärnan fungerar.
Snillen spekulerar alltså, men resonemanget verkar habilt: Skälet till varför somliga är lite stingsliga ligger troligen i hjärnstammens så kallade retikulära aktiveringssystem (RAS).
– Vid negativ stress över tid finns ett ständigt påslag av det här systemet som gör att hjärnan inte får återhämta sig på ett sätt som den annars skulle kunna göra, säger professor Fischer till TT.

Det har varit mycket för våra hjärnor att ta in det senaste året och det retikulära aktiveringssystemet hjälper henne att orientera mot potentiellt viktiga saker. Det gör henne uppmärksamma på sådant som är nytt för henne och som kan vara avgörande för vår överlevnad här på udden – ”faror eller ­saker som är bra för oss”.
Problemet:
– När man får mycket ny information aktiveras det här systemet alldeles för mycket. Det gör att man måste habituera, som det heter på psykologspråket. Det innebär att man först uppmärksammar något och sedan inte tänker på längre för att hjärnan vill spara energi.
Denna process att orientera och habituera är väldigt kräv­ande för hennes hjärna, för­klarar professor Fischer.
– Det ska jag tänka på.

Hon: som man bäddar får man ligga ;).

Bäst i test.

Han: Tyvärr säger professor Fischer inget om att det retikulära aktiveringssystemet under habituerandet även ger somliga individer vass tunga. Men jag förlåter Henne för hennes förmåga att döda en intressant diskussion med en enda mening. Detta på grund av hennes gudomliga korvstroganoff.
– Smakar ännu bättre dagen efter med ett glas Cote de Rhone.

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s