Lördag: Somliga klär i vitt – andra i spade

(Uppdaterad 18:20)

Klär i vitt.

Han: Fler tårar har fällts över böner gud lyssnat till än de han struntade i, konstaterade Sankta Teresa – en sanning som Truman Copote byggde sitt misslyckad romanverk Answered Prayers kring – och uppenbarligen har någon av gudarna lyssnat till vårt gnäll om att våren dröjt.
– Ty nu är våren här och vi går med en rasande fart mot sommar – och innan vi ångrar alla våra böner är det höst och vinterstormar viner runt udden.

I våra lönlösa försök att hejda våren dokumenterar vi alla nya tecken. Idag kom svalorna till udden, segervissa och kaxiga som kamikazepiloter dyker de mot oss och katterna.
– Återstår att se var de tänker bygga bon i år?

Fågelsnår som börjar bli vitt.

Denna vecka har även slånbärssnåren börjat slå ut. Somliga saker finns bara för att de är vackra och man blir glad bara med ser hur dessa kaskader av gräddvita blommor lägger sig över de buskar som igår var tråkigt bruna och nakna. Slån tillhör rosväxterna men har en egenhet: Den blommar på bar kvist i maj och först efter blomningen kommer de 2-4 cm långa, äggformade bladen med naggade kanter. Buskarna bildar ogenomträngliga snår, där alla våra småfåglar håller till.

Enligt gammal folktro ansågs slånbusken ha en magisk kraft. På valborgsmässoafton bröt man slånkvistar och hängde dem över dörrarna för att hålla spökena borta.
– Och det funkar uppenbarligen. Jag har inte sett ett enda spöka på udden trots att jag länge var tämligen mörkrädd.

En av mina första uppdrag på udden var att efter den första frosten plocka slånbären för att krydda svärmors brännvin med. Men, som man säger i public service, det finns alkoholfria alternativ också – i detta fall passar bären utmärkt för att göra saft och sylt av också.
Dessutom  i matlagningen. Vi har inte testat det på udden ännu, men

Pehr Kalm, en av Carl von Linnés mest intressanta lärjungar, skriver år 1742 att ”Stärkebären, som på denne orten allestädes i stor ymnighet växte, sades vara allför sköna, när de stekas uti smör i en panna och man sedan strör lite socker på dem”.

Som så många andra vilda växter tillhör slånbären naturens eget apotek. Barken har använts mot frossa och bären är urindrivande och anses vara verksamma mot njursten.
Så är det säkert. Men del blir omtyckta bara för att de klär i vitt.

Vänder på dygnet

Ännu ett vårtecken: Våra katter år vårtrötta. Det är självvalt. De är ute och ränner på nätterna och idag ockuperade de min soffa hela förmiddan. Det gjorde inte så mycket eftersom vi idag lovat bort oss: att hjälpa Ancy & Håkan att lassa grus till deras nya anlägge. Detta mot en skälig ersättning i form av grillad korv och öl.
– Det var det värt.
Efter en trivsam matpaus i solen blev det inte så mycket jobbat.

Hon: trots lite ont i den vaccinerade armen gick det alldeles utmärkt att köra skottkärra och kasta sten. Ser det som ett trevligt gympass med kompisarna på udden. Att de sedan dessutom är grillmästare gör ju inte gympasset sämre.

Grillmästarinnan i sitt esse!
Lunchpaus!

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s