Fredag: If you can’t beat them, eat them

(Uppdaterad 19:54, 18:30)

Frukost med gul utsikt.

DAGENS SOMMARGÄST: Förutom tomater och chili och lök och grönkål med mera har Hon uddens främsta samling av maskrosor, nyss utslagna och även de ätliga. ”Sluta förbanna Fan och hans moster som uppfunnit maskrosorna som ogräs! Börja äta maskrosor och uppskatta dem för deras kulinariska och läkande förmåga istället”, skriver Allt om Mat. I Frankrike odlar man sedan länge maskrosor som kulturväxt!
Här ett spännande recept att prova i vår.

If you can’t beat them, eat them.

Hon: de är vackra, inget att förbanna, eller äta för den delen. Jag älskar maskrosor, de säger att nu är det snart sommarlov. Och om man är barn kan man dessutom göra fina smycken av stjälkarna.

Äntligen!!!

Japp, idag fick jag vaccin, hurra! Är lite öm i överarmen och känner mig lite ruggig, men det känns bara bra!!! Annars har dagen gått till utplantering av tomat- och chiliplantor. Ligger konstant efter. Ludde tycker inte att det gör något att det fortfarande finns plats för en tupplur på den varma jorden i chililandet…

Tomt och tomt, ogräs finns det gott om, och så är rabarberna på gång.

Och börjar det arta sig på altanen intill parkeringen utanför Chateau Margareta. Nektarinträdet har börjat slå ut och både det stora citronträdet och det lilla med orangea citroner har fått flytta ut på riktigt.

Ja man ser citronträden i bakgrundeni!

Han: Långt från udden gör han media just nu. Och det är honom väl unt. Idag tar jag av mig hatten för Jan Carlzon som kommit ut med sina memoarer, Se människan (Volante).
Nu när vi anar att reserestriktionerna kommer att lätta i sommar bör bör vi alla skänka SAS-Janne en tanke.

Under 1980-talet blev han geniförklarad. Detta efter att ha gjort Vingresor, Linjeflyg och SAS till både vinstmaskiner – och kundernas favoriter. 1984 utsågs SAS till världens bästa flygbolag. SAS-Janne var Sveriges ”Golden Boy”, Mr Turnaround.
– Alltid lite lätt solbränd, ofta med ett smittande leende, som Dagens Industri skriver i ett hyllningsreportage i veckan.
Carlzons ledarskapsfilosofi var lika enkel som genial:
– Vi flyger inte flygplan, utan människor.

1984 sammanfattade han sina erfarenheter som chef i en skrift som var tänkt som en intern läsebok för SAS-anställda. Men Riv pyramiderna gjorde honom till en guru inom den internationella ledarskapsteorin och en stjärna på universitet som Harvard och MIT.
Tidningen Chef har utsett Riv pyramiderna till den enskilt viktigaste händelsen i svensk ledarskapshistoria. Boken är utgiven i 50 länder och används fortfarande som kurslitteratur på Harvard Business School.
Boken har jag läst, men det viktigaste rådet – som inte finns i boken – gav Jan mig i ett är privat samtal.

Bakgrund: I november 1993, efter tolv framgångsrika år på SAS, kallades vi journalister till en presskonferens där han meddelade att han skulle avgå som vd och koncernchef.
Vi journalister och den så kallade Marknaden spekulerade i att han fått sparken av bolagets danske ordförande Tage Andersen, ”Onde Tage” kallad.

Ofta gäst på Sturehof.

Carlzon förnekade officiellt att han tvingats bort. Men när vi en kväll pratade privat om saken vid Bord 100 ifrågasatte han själva utgångspunkten för alla spekulationer:
– Att få sparken här i Sverige är som att plötsligt bli avslöjad med en skamlig sjukdom.
Den är en kontraproduktiv inställning, menade Carlzon. I den anglosaxiska världen däremot anses det vara en merit att få sparken som chef.
– Det visar att man är van vid tuffa tag och står fast vid sin linje även när styrelser och andra tvivlar.

Sant eller inte. Så borde fler chefer tänka. Då skulle färre chefer ”lämna klösmärken efter sig i chefsbordet”, för att citera en annan chef jag gått i skola hos.
Tänker jag en fredagkväll när jag inte alls behöver tänka som en chef.

PS: Idag skriver tidningarna om Claude Monets ”Näckrosor” sålts för rekordsumman på närmare 600 miljoner kronor vid en auktion på Sotheby’s.
För några år sedan uppmärksammade Dagens Industri att den kände näringslivsprofilen Janne Carlzon sålt en tavla via Stockholms Auktionsverk av en mindre känd målarkludd för futtiga 3000 kronor.
Målningen inspirerades av börskraschen 2008 och i efterhand verket är alstret ett bevis på fallande värden. Inte den bästa affär the Golden Boy gjort.

Publicerat av

2 reaktioner till “Fredag: If you can’t beat them, eat them

  1. Maskrosvin är inte dumt😉 och jag sa senast när vi åkte att vad jag tycker maskrosorna är vackra på de stora ängarna, jag plockade maskrosor till min lillebror för58 år sedan och gav till min mamma på BB🥰

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s