Måndag: När skammen inte bara går på torra land

(Uppdaterad 19:01, 17:51)

Han: Ännu en underbar sommardag. Till och med jag har badat i havet. Men visst finns det saker man kan gnälla över även när solen skiner.
Här är mitt bidrag:

Ordspråket ”nu går skam på torra land” går tillbaka till mitten av 1660-talet och betyder att skammen är så stor att den flödar över, ”den väller fram som en flod”. Ibland klafsar skammen till och med omkring i koskit, som idag när Sveriges radio avslöjar mejerijätten Arlas fulspel.
På sin hemsida med bilder på kor grönbete skriver mejerijätten Arla att djuren från en gård i Hälsingland, som såldes i samband med Uppdrag Gransknings avslöjanden om omfattande vanvård, har sålts till ”bra gårdar i regionen”.
– Lögn!
P4 Jönköping avslöjar att djuren från gården har sålts vidare till andra gårdar, bland annat gården i Jönköpings län, där flera djur hittats döda och magra kor gick runt i en ladugård full av gödsel.


Och vad säger den bondedägda mejerikoncernen?
En Lisa Ehde, ansvarig för ägarrelationer på Arla Sverige, svarar: 
– Jag har inte möjlighet att gå in i den enskilda gården och vad som hänt med de här specifika djuren men vi de är en dialog vi har i branschen när sånt här händer…

Så klart! Vi känner igen lössen på gången. När politiker och chefer i kommunala- och regionala förvaltningar ertappas med byxorna nere svarar de just så:
– Tyvärr kan jag inte kommentera det enskilda fallet, men bludder bludder …
Klart de kan!

Vad ska de annars kommentera?! Sanningen är konkret. Lika lite som vård av människor handlar om hur enskilda människor behandlas i vården, så handlar det i här fallet naturligtvis om hur enskilda kossor behandlas på den specifika gård där djuret lämnats att dö.
Allt annat är bara corporate bullshit.
Skitprat, med ett finare ord.

Lyssna på hela programmet här.

Jag vet. Naturligt kommer ingen ansvarig chef att tvingas avgå på grund att han eller hon misskött sitt jobb på Arla. Tjänstemmaansvaret togs bort i stat och kommun år 1974 och det har smittat av sig i även i Organisations-sverige.

Härom dagen fick vi för övrigt ännu ett annat exempel på hur man byggt den politiska klassen i vårt land. Sveriges Radio Ekot. rapporterade att omkring 800 före detta riksdagsledamöter kommer och går i riksdagen även efter att de har avslutat sina uppdrag.
Detta till skillnad från medborgare i allmänhet som vore det en Frimurarloge med livslångt medlemskap.
– Visste vi det?
Inte jag.

Nu har man gjort som man brukar göra – man har tillsatt en utredning. Tobias Billström, gruppledare för Moderaterna, säger det självklara:
– Riksdagsuppdraget är tidsbegränsat, det är ingen utmärkelse, utan något man innehar under en begränsad tid och när den tiden har löpt ut behöver man inte ha tillträde obegränsat efter detta.
Det skulle inte ens behöva sägas.

PS: Du kanske undrar varför jag plötsligt bryr mig om kossor. Det beror på att vi har trevliga grannar. På andra sidan viken går bondens kor fria på sin udde. När jag hör deras tacksamma råmanden inser jag att jag för en gång skull skrivit något som betyder något för någon annan.

Hon: badat och badat, ett snabbt dopp igår. Jag har badat många gånger, både idag och igår, det är underbart härligt i vattnet. Varmt och dessutom ovanligt fin sandbotten i år. Dessutom ser man hur fint och grönt det är runt vårt hus ifrån vattnet:

Vilket just nu är ett litet elände för mig. Ögonen rinner konstant, och svider. Jag blir dessutom ljuskänslig och jättetrött. Kommer speciellt när det blåser från sydväst. Aldrig varit så allergisk som nu.

Fick in, vilket tog emot, och hälla upp Limoncellon som nästan lagrats klar. Den blev kanonbra den här gången.

Också malt ner det sista av förra årets chili inför Stockholmsbesöket…

Publicerat av

En reaktion till “Måndag: När skammen inte bara går på torra land

  1. […] fågeln har därför i vissa delar av landet haft namn som ”blodfågeln”. Apropå min blogg igår om hur Arla inte bör behandla kossor så får kor enligt myten rödsot om en rödstjärt flyger […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s