Tisdag: Gratisätare och känsliga själar

(Uppdaterad: 17:35, 17:25, 16:15, 17:15)

Gratisätare.

Han: Idag är han tillbaka, vår luggslitna uteliggare som numera kräver att slippa tvingas jobba för maten.
– Det går bra att bli serverad gratisfrukost.
Och visst är vår talgoxe en ömkansvärd filur.

Mer på samma tema: Äntligen! Läser att Sveriges vårdpersonal fördubblade sina bonusar förra året. Detta på grund av sina insatser under pandemin.
– Nej, nu pratar jag i nattmössan.
Vårdpersonalen gjorde ju bara sitt jobb. Fördubblade sina rörliga ersättningar gjorde de direktörer som redan tjänade över 600 000 kronor i månaden.
Vd-facket har nämligen lyckats övertyga aktieägarna att direktörer är känsliga själar som inte kan jobba om de inte får rejält med dricks ovanpå lönen.

Dagens nyhet: Förra året slog pandemin hårt mot den svenska ekonomin. Men de svenskar – ofta företagsledare – som tjänar över 600 000 kronor i månaden belönades extra för sitt arbete under krisen, visar Skatteverkets siffror. I snitt fick den gruppen dubbelt så höga bonusar och rörliga ersättningar för pandemiåret 2020 jämfört med året dessförinnan. 
Ericssons vd Börje Ekholm fick ett bonuslyft på 10 miljoner kronor till 41 miljoner i bonus. Volvos vd Martin Lundstedt fick 21 miljoner i rörlig ersättning ovanpå sin lön.
Detta efter att bolaget ändrat reglerna kring ersättningsprogrammet.
Motivering enligt styrelsen:
– Vd har lyckats väl trots ett ”utmanande år med väsentligt minskade intäkter”.

Tur att Lundstedt fixade den reträtten ensam. Det hade ju blivit dyrt om styrelsen tvingats konstatera att Volvos övriga 96 193 anställda (2020) hade ett finger med i framgången i tillbakagången.
Men, som vi brukar konstatera:
– Sverige är ett jämlikt land. Det är bara det att somliga är mer jämlika än andra.

Hon: skål för det, nu sällar jag mig också till ledighetskommittén på första parkett. Det är en av de varmaste dagarna i år, orkar inte plantera om eller så ny sallad. Vilket var planen. Har köpt 6 x 80 liter jord idag, vattnat och vattnat plus köpt jordgubbar och fixat lite inför barn och barnbarn som kommer imorgon. Men nu, 16.15, får ”arbetsdagen” vara över!

Han, igen: Som vanligt har kvinnan i mitt liv redan sammanfattat allt viktigt en dag som denna. Kvarstår en marginalanteckning om resten: Jag tycker synd om TV4:s Mats Knutsson, Sveriges radios Tomas Ramberg och alla andra politikkommentatorer.
De kämpar på bortaplan mot storheter som Christian Olsson, Glenn Strömberg, André Pops och Therese Strömberg.
För vem bryr sig om alla dessa försök att runka upp ”regeringskrisen” till något som ens kommer i närheten av det vi alla bryr oss mer om:
– Kvällens match i EM i fotboll.

I övrigt noterar jag att ju fler presskonferenser som hålls där bortom udden, desto mer tänker jag som Johan Croneman, DN:s koleriske tv-krönikör: Makthavarnas alla besvärjelser tyder på att det är du och jag – vi väljare – som är det stora problemet i regeringskrisen:”Nyval är kanske det enda verkligt demokratiska beslutet just nu, men partierna verkar inte riktigt lita på väljarna”, skriver Croneman. Och eftersom vi tillhör samma generation kommer även han dragandes med Bertold Brechts välkända ord: ”Om ni tycker att folket sviker när folket trycker på, så välj er då ett nytt folk som ni kan lita på”.

Litar du på dem? Frågan är om de litar på dig.

Eftersom det är en bra historia finns Brechts cynism i flera versioner. En duger även den bra en dag som denna:
– Folket har tappat regeringens förtroende. Vore det inte enklare, om regeringen upplöste folket och valde ett annat? (Källa: Buckower Elegien, 1953. Efter dikten Die Lösung syftande på 17 juni-upproret i Östtyskland år 1953).

Nu ska jag njuta av min eftermiddagsdrink medan vi lyssnar på talmannens bidrag till dagens händelser.

Hon: Och så fick vi sällskap även till drinken. Fanns ju lite ost kvar från frukost:

Och lite försiktig bör man ju vara…

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s