Onsdag: Ölandsväder? Not! Egentligen…

(Uppdaterad 12:10, 12:00)

Öland ligger alltså mittemot oss…

Hon: och över till Öland ska vi idag och hälsa på min första chef, och hans och min gemensamma vän Anders (fast ärligt talat blir jag fortfarande lite rädd när han spänner ögonen i mig) och hans supergulliga fru Lena. Vädret spelar ingen roll, det ska bli så kul att träffa dem igen, sist fick vi ställa in på grund av Corona. Nu har de dessutom köpt och renoverat en ”lada” på Öland, i Kalkstad. Ska bli spännande att se om det verkligen bara är en lada, ha ha!

Håll tummarna för att det är saftigt och gott!!!

Lena är matskribent så mina gå-bort-presenter känns typ rätt, men surdegsbrödet även lite läskigt. Är det okej även på insidan…

Shintokiwa, gurkan japanerna gärna gör sushi på. Då skördas den tidigt. Och det tror jag att jag gjort. Första gången jag odlat den.

Och så några Padron, alltså de små paprikor spanjorerna gör Pimientos de Padron (stekta i olja med mycket salt) av. Jag tycker i och för sig att det är stora chilis. De kallas också för Rysk Roulette eftersom en del kan vara väldigt starka. Mina egenodlade brukar vara starka varenda en. Så varning Lena!

Tips: Gott österrikiskt rosévin. 1,5 liter.

Och så en rejäl flarra till Anders!

Han, i väntan på att det ska sluta regna: Stackars Marcus Danielsson – han skulle behöva en Mållgan idag.
– Eller Werner Jensen.
Efter Sverige tavla i gårdagens match kan det passa att prata tavlor. Ansedda auktionshuset Bukowskis har nämligen gjort en riktig tavla och sålt ”oäkta” konst för miljoner. Även konsthandeln Wasskonst och Stockholms auktionsverk har sålt bluffkonst, enligt SVT.

Och Norgekhistorierna är som vanligt de sämsta: Oslo-galleristen John Hedemark har i över 20 års tid sålt målningar av konstnärer som han själv har hittat på. Hans favorit: ”den ”erkände konstnären Werner Jensen”.
Polisen menar att galleristen gjort som Alfons Åberg – skapat en låtsaskompis, en falsk person med ett uppdiktat CV. För egen del menar den verklige målarkludden att det i konstvärlden är vanligt att använda pseudonymer och tar graffitti-signaturen Banksy som exempel.

På Bukowskis har köpare investerat tusenlappar i verk av två konstnärer, varav den ena inte existerar och den andre på goda grunder förnekar att han har målat tavlan som sålts av auktionshuset.
– I själva verket står en svensk kopiator bakom tavlorna som inte ens är några oljemålningar utan ett fotomontage skapat i Photoshop.
Bukowskis vill inte låta sig bli intervjuad men skriver i ett mejl till Kulturnyheterna att man ”brustit i sina rutiner”.


Vi har hört det förut. Men inget dåligt som inte har något gott med sig. Auktionshusets tavla fick mig att kolla in på Bukowskis hemsida.
– Och se!
Är det inte ännu en Peppe Engberg som gått under klubban sen sist?
– Jovisst är det så.
Jag minns visserligen inte att jag målat den, inte heller vem som köpte den. Men photoshoppad är den i alla fall inte.
– Och jag kan inte skylla på Mållgan eller Werner Jensen.


Däremot kan man i efterhand ha synpunkter på hur även jag marknadsfört mina verk – eller värk. I en intervju i Dagens Nyheter läser jag att jag svarat följande på frågor i samband med en vernissage:

Varför ska man titta på dina tavlor
– De är ett varnande exempel. ”Så illa kan det gå!” Tavlorna är bara terapi och ger därför en inblick i en annan människas förvirrade liv. Annars kan man komma bara för gratisvinet.


Detta är din tredje utställning i Stockholm på kort tid. Du är inte rädd för att du är för produktiv. Marknaden kan bli mättad
– Så är det säkert.

Krogen är ditt konstnärliga bevakningsområde
– Precis. Det finns fyra skäl till det. Genom att måla krogen blir besöken genast avdragsgilla. Sedan uppskattar jag människorna, vinet och maten på krogen.


Research är ju avdragsgillt. Men har du stämt av det med revisorn?
– Nej, jag chansar. Jag har en fixering vid krogen. Monet målade sin trädgård hela livet, jag har valt krogen.

Du är inte aktuell med nåt annat
– I vilket avseende menar du då

Vilket som helst, planerar du att gifta dig, skilja dig, starta en ny tidning eller lägga ner den du driver just nu
– Nej, inget som jag vill kommentera just nu. Men jag kanske gör allt det där du nämnde, haha.


Vi går tillbaka till tavlorna. Har du börjat med absint också
– Jag har faktiskt en flaska hemma. Man måste ha alla attiraljerna.

Säljer du mycket?
– På Riche sålde jag 50 målningar. Gången innan sålde jag för en kvarts miljon.

Det är mycket pengar, vem köper?
– Alla möjliga. Man skulle kunna tro att det bara är mitt kompisgäng, men det är förvånansvärt många som jag inte känner som köper. Å andra sidan köpte Bonniers konstförening, Lennart Ekdal (numera bara känd som Albin Ekdals pappa/PE) och Janne Carlzon, dem känner jag ju. Möjligen är det så att när folk skiljer sig så behöver de nya tavlor. Ett tips till konstnärer som inte säljer så bra är att hälla i publiken mera vin på vernissagen.


Fyll publiken, alltså. Inte så illa pinkat av en nymålad trähäst, som min gamle slöjdlärare skulle ha sagt. Och så finns det konstkännare som tycker att Norges Banksy verkar oseriös.
– Men se! Nu har det slutat regna.

Publicerat av

En reaktion till “Onsdag: Ölandsväder? Not! Egentligen…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s