Torsdag: besök i en hemlig trädgård som aldrig blir färdig

(Uppdaterad: 22:20, 20.52)

På väg in.

Han: En gång i tiden när europeerna ”upptäckte” världen hände det att de upptäcksresande ritade falska kartor (se t ex Kristian Petri, Den förlorade ön,) för att ingen skulle hitta dit. Spontant är det känslan jag hade när vi återvänder från Öland efter att ha ”upptäckt” den hemliga trädgården i Konungsbackens naturreservat.

Denna omnipotenta inställning är naturligtvis fånig eftersom vi inte skulle hittat hit om inte andra upptäckt, kartlagt och underhållit denna underbara oas mitt i ingenting. Reservatet är en vacker tavla av gammal ädellövskog och betade, öppna marker. I reservatet finns en rik svampflora och många rödlistade insekter som är knutna till allt från de slutna skogarna med död lövved till de ljusa, öppna och betade ekmarkerna.
Runt omkring ett par centralt belägna kärr med humle klängandes i de klena askarna, breder ett större område med en fuktig, omkring 100-årig alm- och askskog ut sig.

Förutom ask och skogsalm är lundalm och vresalm vanligt, och både lind och lönn förekommer också. Små fuktsänkor och fuktstråk vindlar sig fram genom den slutna skogen, skapar rum med blottad jord, ger rummen en jämn luftfuktighet och tvingar de gamla träden att bilda stödjande breda rotben.
Den rödlistade vresalmen är vanlig i stora delar av  sumpskogarna och lundmiljöerna, faktiskt så vanlig att Konungsbacken är lite av ett ”vresalmens paradis”!

Om det kan du läsa dig till. Däremot måste du ta dig till platsen för att se det som vi tyckte var mest fantastiskt: Den hemliga trädgård som några entusiaster skapat mitt i detta dolda paradis.
– En trädgård mitt i skogen med blommor, tomater, potatis, lök, tobak mm.
Skapad direkt ur marken och mest märkvärdigt: Utan tillgång till en vattenkälla.
– Allt vatten för fraktas till platsen i tankar och hinkar.

Enligt våra lokala guider har detta projekt gått i arv från far till söner och tycks ske utan ekonomisk vinning eller politiska poäng.
– Vad får människor att år ut och år in jobba hårt för att i nästan total avskildhet bygga en sådan kulturinstitution mitt i ingenting?
En sak är säker: Det här har man inte skapat för att det ska uppmärksammas i något trädgårdsprogram.
– Inte ens i en blogg.
Man ärver en trädgård och fortsätter bygga den för att den ska finnas kvar även för nästa generation.

En oavslutad oas.

Vårt besök sker mitt under regeringskrisen och osökt kopplar jag ihop denna upplevelse med en kommentar av Ulf Wickbom, krönikör i Barometern: ”De senaste decennierna har många människors ­ambition blivit njutningen i nuet. JAG vill ha allt HÄR och NU: Facebook, after work och snabblån i mobilen. Men I längden saknar allt detta mål och ­mening”, skriver Wickbom och citerar författaren Sam Ashworth-Hayes teori om ”The Purposeless Society” – ungefär Det mållösa samhället: ”Den som bygger en katedral utan hopp om att se den färdiga bygg­naden gör det som en del av ett samhälle med både ett förflutet och en framtid”.Ulfs poäng är denna: Nu pågår talmansrundor med försök att jämka ihop olika partiers åtgärdspolitik. Allt handlar om att spela sina kort väl. Men det finns värden bortom det politiska taktiserandet. Kulturella värden som handlar om någonting mer än makt och som inte påverkas det minsta av det politiska spelet.
– Meningen med livet, om man så vill.

Medan en partiledare dricker kaffe hos talmannen Andreas Norlén, borde de andra läsa Sam Ashworth-Hayes (och den svenska författaren Lars Anderssons nya roman Nu!) för att förstå att väljarna vill finnas i ett större sammanhang, skriver Ulf Wickbom. ”Medborgarna vill ha något mer än bara taktik och spel om makten. De vill fortsätta att bygga den aldrig fullbordade katedralen.”

I Konungsbackens naturreservat på Öland byggs inte en katedral, men väl en hemlig trädgård som vi alla är välkomna till och som aldrig ska bli färdig.

Lena vid grinden in till den hemliga trädgården.

Hon: ett mycket trevligt, roligt och intressant dygn på Öland. Och så fint ordnat för oss, tack Lena och Anders!

Vi sov sött som Törnrosa i nybäddade sängar
Och så här mysigt var vardagsrummet!
Man kan hyra Lägenheten på Airbnb om man vill uppleva Öland på riktigt.
Utsikten från fönstret!
Och världens sötaste och sällskapligaste häst i hagen mittemot.

Och under tiden drog stormen över Udden och Skeppevik. Och trots att jag tyckte jag ”stormsäkrat” tomatplantorna ringde dottern, som kommit kvällen innan, vid tio imorse och sa att de föll som furor… hon kämpade tappert och räddade det som räddas kunde. Tack Meli! Du räddade de flesta.

Men rosen låg ”i backen”, eller mycket av den i alla fall…
Lugnet efter stormen. Alice och morfar Peppe kopplar av med Babblarna.

Publicerat av

En reaktion till “Torsdag: besök i en hemlig trädgård som aldrig blir färdig

  1. Vilken härlig resa ni gjorde såg underbart ut dit vill jag åka var låg detta?
    Och ja måtte det ta slut med politikens vedermödor snart, den ena efter den andra drar i sitt och är oerhört tjurskalliga, man säger att man arb för Sverige, ha! Stridstuppar maktgalenhet😠
    Det är skönt att vara i Skäppevik även om där finns viljor också, så är det ju småsaker😉

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s