Onsdag: Natt efter tusen och en historia om förr i tiden

(Uppdaterat 17:21, 14:49, 14:01)

Även en nattuggla blir trött efter en sådan natt.

Han: Uggla och jag pratar om en gammal kollega. Möjligen den första journalisten i vår skrivna historia. Scharzad, Sjeherazade på förfranskad svenska, är i vart fall den första politikkommentatorn som bokstavligen delar säng med det politiska etablissemanget och dagligen underhåller fursten med berättelser han vill höra.

Sjeherazade är förstås berätterskan i Tusen och en natt. Hon som överlever den persiske kungen Shahriyârs ovana att varje dag gifta sig med en oskuld för att redan morgonen efter bröllopsnatten avrätta henne.
– Detta som en hämnd på alla kvinnor för att hans första fru bedragit honom med sin virile slav.

När den hämndgirige kungen gift sig, satt på och hugget huvudet av nästan alla unga oskulder i sitt rike inser dåtidens metoo-rörelsens taleskvinna att något måste göra för att stoppa den galne manschauvenisten i slottet. Sjeherazade, som är både klok och vacker, ber sin far att han ska låta kungen få henne.
– Sjeherazade och hennes lika kloka och lillasyster Doniazade har en plan.  

Pappan råkar vara vesir och kungens närmaste man och är mer lojal med sin koleriske chef än sin äldsta dotter: Så kom hennes far vesiren för att hämta henne och föra henne till kungen. Denne blev mycket glad och sade till vesiren:
– Detta var just vad jag behövde.
– Ja, svarade vesiren vördnadsfullt.
Då kungen nu ville ta den unga flickan började hon gråta och han frågade:
– Hur är det fatt?
Hon svarade:
– Ack, konung, jag har en liten syster som jag skulle vilja ta avsked av.
Kungen skickade efter den lilla systern som genast kom och föll Sjeherazade om halsen.

Sedan går det fort: Kungen stod upp och grep den jungfruliga Sjeherazade och tog hennes mödom. Därpå talade de förtroligt med varandra.
Och Doniazade sade till  Sjeherazade:
– Allah vare med, kära syster! Berätta nu en saga för att fördriva tiden i natt.
Och Sjeherazade svarade:
– Hjärtans gärna, bara denne fine och belevade konung tillåter det.
Kungen hörde dessa ord och som han hade svårt att sova tvekade han inte att lyssna till Sjeherazades berättelse. Och Sjeherazadebörjade den första natten att berätta sagan om…

Kvinnlig list slår manlig självgodhet.

Sjeherazade blåser alltså kungen på dennes bittra dagenefterpiller och tvåtusen före Dallas och House of Cards uppfinner hon följetongen, dokusåpan, cliffhangern och Bobby Ewing som återuppstår genom att kliva ut ur duschen på Southfork Ranch.
Genom att natt efter natt berätta nya sagor överlever Sjeherazade ännu en dag. Detta kräver kvinnlig list över manlig självgodhet.
– Men även en känsla för journalistikens grundtema – hårt vinklade texter anpassade till mottagarens låga begär och omedelbara behovstillfredsställelse när det gäller sex, våld, sensationsmakeri, fördomar, smicker, ”vi-mot-dem” och lyckliga slut för de goda (= ”vi”).

En natt återger Sjeherazade till och med sagan om alla sagor i Tusen och en natt och under den sexhundraandra natten, ”den mest magiska av nätter”, får kungen höra sagan om sig själv.
Och som vi alla vet:
– Inget imponerar mer på män med makt än kvinnor som smickrar dem.
Efter tusen nätter har kungen insett att detta är kvinnan han behöver. Möjligen beror kungens känslosamhet även på att Sjeherazade denna morgon lägger deras nyfödde son i hans famn.

Således läggs ännu en natt till de tusen och Sjeherazade får leva. Hon blir hans drottning och de lever lyckliga i alla sina dar i sin sagovärld. Ungefär som den politiska makten och politikjournalisterna lever lyckliga tillsammans i våra moderna samhällen.
– Detta så länge media håller makthavarna på gott humör.
Och framför allt inte utmanar makten på allvar. Gör man det – som i Polen, Georgien, Ungern, Kina, Ryssland, Turkiet och Belarus nöjer sig makthavarna inte bara med att lustfyllt hämnas på unga kvinnor.

Konstaterar två gamla redaktörer som berättar historier för varandra framåt natten och inser att det inte var bättre förr.
– Det skulle möjligen vara två gamla redaktörer …

PS: Vi noterar innan vi somnar att den svenska utgåvan av Tusen och en natt översattes av Nils Holmberg 1962. Nisse var kommunist och några år senare startade han tidningen Gnistan – ”den tidning där 68-talsvänsterns förenklade världsbild var bäst redigerad” som någon formulerat det.
Som av händelse sitter Gnistans siste chefredaktör nu på en udde i havet och delar med sig av förenklade sanningar om då och nu.

Å andra sidan: Vid närmare eftertanke är bloggandet bara en variant av Tusen och en natts koncept: Han & hon berättar om sina dagar för att roa varandra och med förhoppning att du som följer oss låter oss behålla huvudet även en dag som denna när inget viktigt händer.

Jo, en sak måste måste berättas: Även avsuttna redaktörer vågar sig till slut ut i havet (+26 gr!).
– Det kan se ut som ett litet steg ut i havet både för mänskligheten och kapten Uggla. Men det finns en bakgrundshistoria: Den 1 juni år 1676 står slaget om sjöherraväldet i södra Östersjön där utanför vår vik. Vid horisonten skymtar den dansk-nederländska flottan som utmanade svenskarna om kontrollen över vattenvägarna. Men de svenske behöver ingen fiende för att förlora. Redan innan motståndaren är inom skotthåll kantar det svenska flaggskeppet Kronan och sjunker. I princip hela besättningen omkommer – inklusive svenskarnas befälhavare, riksamiralen Lorentz Creutz.
– Hoppet står nu till en legend – amirallöjtnant Claes Johansson Uggla
Du fattar snabbt, märker jag. I spetsen för de tappra svenskarna står alltså en av Ugglas förfäder.
Hur det går för honom kan du läsa här (bläddra förbi rosor och chili). Utan att spoila för mycket kan jag säga att även amirallöjtnanten borde ha stannat på grunt vatten.

Stannar på grunt vatten.
Även Han gick i vattnet idag…

Hon: ja idag hände det, han badar och det inte en gång utan hela två gånger. Rekord!!

Han sitter och bloggar medan vimpeln trasas sönder mer och mer.,,

Och efter att ha sagt till på skarpen tog han äntligen ner den pinsamt trasiga vimpeln. Men inte imorse när jag sa till första gången, första gången idag alltså… men när jag sa att det dessutom är kronprinsessans födelsedag och alla andra flaggar, då halades den ner.

Äntligen!! Lite tomt kanske, men hellre det.

Hissa flaggan för Victoria var liksom ingen idé eftersom klockan närmar sig fyra på eftermiddagen. Ny vimpel få inhandlas snarast.

Foto: Bengt Uggla.

Han: Uppfattat, tjefen! Oss emellan: Hon har inte bara en skarp tunga. Hon gör sig bra på bild också. Vogue nästa?

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s