Fredag: Det blåser nya vindar på udden

(Uppdaterad 15:40)

Han: Idag blåser det 15 sekundmeter i byarna, från nordost. Har vi tur flyter de blommande algerna bort, annars blir det inget bad i morgon heller. Dessutom är det stugbytardag, det vill säga tvätt- och städdag för det strävsamma värdparet och påfyllning av alla batteridepåer.
– Men roligt har vi haft. Som vanligt på andras bekostnad.

Än en gån avslutas kvällen med ett glas i hand.

Apropå vinder blåser det nya principer utanför udden. Minns du skådespelaren Kevin Spacey i House of Cards? Journalisten Fredrik Virtanen? Teaterchefen Benny Fredriksson?
Alla tre fick lämna sina jobb under MeToo-kampanjen 2017-2018.

Mediedomstolen dömde entusiastiskt män(niskor) till offentlig hängning. Inte för att de utpekade funnits skyldiga i domstol utan för att de anklagats.
– Det vill säga samma princip som tillämpas i diktaturer och som lånat logik från Kafkas Processen. ”Vi kräver av våra kollegor att de reagerar när de ser vad som sker, och tror oss när vi vittnar. Vi ser er alla och vi ställer er till svars”, hette det i ett upprop bland kulturarbetare.
En av dem som undertecknade uppropet var Anna-Karin Larsson, chef för musiken på Sveriges Radio.

Men plötsligt känns det länge sen, detta att kulturinstitutioner portar misshagliga individer på basis av vad de anklagats för att möjligen, eventuellt och till och med sannolikt gjorde för tio eller 20 år sedan. 
Någonting har hänt sedan 2018. Nu blåser andra vindar: I våras utsågs rapparen Yasin till Årets artist på P3 Guldgalan.
Valet av pristagare möttes av kritik om att det var fel av Sveriges Radio att ge pris till en misstänkt kriminell person. 
– Detta helt i linje med MeToo-kampanjens anda, där verk och artist är ett och båda därför bör suddas ut ur historien.

Ironiskt nog var kritiken mot prisandet av Yasin starkast bland de som redan från början tog avstånd just från MeToo-kampanjens rättsordning: skyldig-till-motsatsen-bevisats.Å andra sidan saknades kritiken nästan helt på kultursidorna där MeToo-kampanjen hade sina mest talföra sympatisörer.
Den mentala rockaden på båda sidor har så vitt jag vet utan att ansvariga redovisat varför man bytt ståndpunkt med varandra.
Det är inte personens gärningar vi hyllar. Vi hyllar en artistoch musiker som vi tycker gör väldigt bra musik, säger samma  Anna Karin Larsson, musikchef på Sveriges Radio om prisandet av Yasin.
– Det är inte första gången som vi hamnar i den här typen av situationer, men vi tycker att man måste fortsätta göra skillnad mellan verk och hur en person agerar.

Nya principer i kulurdebatten.

Ingenting hade hänt, men allt har alltså förändrats. Nu har rapparen dömts till fängelse och Sveriges radio står fortfarande fast vid denna sin inställning:
– Det här gör för oss ingen skillnad mot förut, säger Larsson. På frågan om han ska bojkottas eller om priserna ska dras tillbaka så är svaret nej. Vi kommer att spela Yasins musik i samma omfattning som vi har gjort tidigare. 
– Samtidigt är det svårt att avgöra när en person är fri och har sonat sitt brott. Ska vi aldrig spela Yasins musik, inte ens när han har suttit sin tid i fängelse för något som vi inte gillar? För det gör vi inte, vi tycker inte om det han har gjort.

Och ingen invänder, åtminstone inte på kultursidorna. Det är bra. Tro inget annat! Det är en rimlig princip att skilja på person och verk. Dessutom gäller rättssamhällets principer i alla situationer. Bokbål och häxprocesser har vi sett nog av även i vår moderna historia.
– Synd bara att Spacey, Virtanen, Fredriksson med flera brändes på bål innan kultursverige insåg att Metoo-kampanjen urartade till en i raden av häxprocesser.
Varför jag nu kom att tänka på dem denna blåsiga städdag på udden.

Pustar ut efter svabbat två hus…

Hon: och svabba är farligt när man är stressad inför nästa kompisbesök, och hastar fram och tillbaka mellan husen. Halkar således inne i Chateau Margareta på det blöta och nysvabbade golvet, därav plåster på benet. Hur min högra skinka ser ut vågar jag inte tänka på, men lika blåsvart som den var efter cykelvurpan i vintras blir den nog inte i alla fall.

Och så är det då halv storm också. Tomater och annat löst måste säkras. Hinner ändå notera så himla vackert det är mellan våra hus när renfana, blåklockor och annan färgning vajar i vinden. fint blommar det framför majs, squash och grönkål också. Hällde ut lite fröer med ängsblommor för binas skull i våras.

Och har det börjat bildas en majskolv på den ena majsens stam, så kul!! Tror det kommer en på den andra stora också, men vågar inte ropa hej ännu…

Majskolv på gång…
Och här ser man att färgen på blommorna i toppen på de båda höga majsplantorna skiljer sig åt!

Och blommar topparna på majsplantorna för fullt. Olika färg har de och det är faktiskt två olika sorter, så hoppas det kommer kolvar på båda så vi kan ha avsmakning!

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s