Tisdag: ”Det finns ingen lycka utan handling”

(Uppdaterad 16:42, 13:40)

Hon går mot ljusare tider.

Han: Redan 17 grader och solig morgon och hon njuter av frukost och morgontidning på verandan mot sjön. Och bortsett från vädret är prognosen god: Vi går mot ljusare tider, åtminstone gladare fruar! Tro mig, jag ser tecken i tiden.
– Men det kostar.
”Att handla skapar inte alltid lycka, men det finns ingen lycka utan handling”. Så sa den brittiske politikern Benjamin Disraeli, citerad ur Barometerns dagliga citatsamling. Visserligen sa han det på engelska, men den svenska översättningen får en roligare innebörd i dagens kontext.Så här ligger det till: Under flera år har forskarna konstaterat att kvinnor i Sverige är mer nöjda med sina liv än män. Men enkäter indikerar att kvinnor har försämrat sitt välbefi­nnande under pandemin, medan vi män har förbättrat sitt välbe­finnande (Tabell 5).
– Det är framförallt andelen kvinnor som är mycket nöjda med sina liv som har minskat.

Det finns en intressant faktor bakom denna förändring. Det räcker med ett enda ord:
– Shoppingen.
”Pengar som spenderas på konsumtion har ett samband med konsumenters subjektiva välbefi­nnande”, konstaterar Konsumtionsrapporten 2020. Ju mer pengar en konsument spenderar desto nöjdare tycks hen vara, skriver forskarna bakom rapporten. ”Sambandet mellan konsumtion och välbe­finnande kvarstår även då hänsyn tas till andra variabler som visat sig förklara nöjdheten med livet, exempelvis sambo/gift, sociala aktiviteter och fysiska aktiviteter”.

Om din kvinna har verkat grinig de senaste två åren så vet du nu varför. Och det är en glad nyhet! För oavsett om pandemin fortsätter att hålla sitt grepp om Sverige så visar handelns statistik att shoppingen ökar.
– Statistiskt sett betyder det att kvinnor i vårt land kommer att bli nöjdare igen. Och det är ju trevligt.
Om vi nu bortser från att vi alla borde konsumera mindre och tänka på klimatet mer.
– Men en glad fru är ändå en glad fru.

Det är intressant att studera forskningen kring kvinnors och mäns konsumtionsvanor. Författaren Paco Underhill skriver t ex i sin bok ”Why we buy: Shopping som vetenskap” att män och kvinnor har olika sätt att shoppa på. Han menar på att kvinnor har ett större intresse för shopping än män och spenderar gärna längre tid i butiken. ”De strosar lugnt genom butiken, undersöker varorna, jämför produkter och priser, kommunicerar gärna med personalen, ställer frågor, provar och slutligen gör sitt köp”. Männen däremot, menar Underhill, rör sig fortare genom butiken, lägger mindre tid på varorna och i många fall kan det bli svår att få dem att titta på någon annan vara än vad de är ute efter.

Underhill kunde genom en studie se att 65 procent av de manliga konsumenterna som tog med sig kläder till provhytten köpte kläderna de testat. Den enda anledningen som gjorde att de avstod från att köpa de kläder de testat var ifall storleken inte stämde. I jämförelse med de kvinnliga konsumenterna var det endast 25 procent som valde att köpa de kläder de testat, även om storleken var rätt.

På förekommen anledning.Ur dagens morgontiding..

Enligt andra forskare är det en större risk för kvinnor att bli shoppingmissbrukare ”då de är mer benägna att läras från tidig ålder att handla för att lindra stress, att kläder förknippas med förbättrad självkänsla”. I en studie som galleriföretaget Steen & Ström framgår skillnader i shoppingmönster:

  • Kvinnor planerar sin shopping mer än män.
  • Det hindrar inte att kvinnor handlar oftare skor och kläder på impuls.
  • Kvinnor handlar mer i en butik om mannen får sitta ned och fika medan hon handlar.
  • Män handlar snabbare än kvinnor, trots att de planerar mer.
  • Män tar oftare hjälp av personal när det gäller kläder medan kvinnorna oftare gör det när det handlar om elektronik.
  • Kvinnor läser oftare innehållsförteckningen.
  • Kvinnor handlar i butiker de har en relation till. Hon är lojal mot de butiker som ger henne rabatter.
  • Män handlar kläder utan att prova dem medan kvinnorna provar innan de handlar.
  • Mannen shoppar längre när en kvinna är med.

Mer på samma tema: Enligt en professor David Bell på Wharton Business School, shoppar kvinnor lika mycket på ett socialt plan som att de handlar det nödvändiga medan män handlar mer instrumentalt. ”Den största anledningen till att kvinnor kan lämna en butik är när de inte tycker att de fått tillräckligt med hjälp medan mäns största problem är när det inte finns parkeringsplatser som är tillräckligt nära.”

I studien ”Shoppingbeteende – En studie om skillnaderna mellan mäns och kvinnors klädshopping” kommer forskarna Annie Ståhl och Emma Gustavsson fram till något liknande: Den största skillnaden mellan kvinnors och mäns konsumtionsbeteende är ”att kvinnor tog längre tid på sig när de shoppade, att de tittade grundligt på alla plagg och jämförde och provade gärna plagget innan de köpte något.

Kvinnorna kände sig ofta osäkra i sina val och ”besökte gärna butiken flera gånger innan de bestämde sig för att köpa plagget, medan männens shoppingrundor ofta innebar att de snabbt och enkelt fann det de var ute efter och köpte det”.
Författarna slutsats är därför ”att kvinnorna shoppar för nöjets skull och män på grund av ett behov.”
Så pass.
En fråga kvarstår:
– Är någon enda man som lever med en kvinna överraskad av ovanstående slutsatser?

PS: Okej jag shoppar också. I morse fick jag ett paket i brevlådan: Dammsugarpåsar. Klart jag blev glad. Men nog om shopping. Nu ska jag gå ut handla – i Disraelis andemening.

Dagens handling.

Han 4 timmar senare, det blev inte mycket uträttat. Behövde åka till tandläkaren i Torsås för att laga en tand. Dessutom fick jag i uppdrag att hämta ut paket på Tempo i Gökalund. Något hon köpt på nätet. Och det gjorde jag gärna. Om inte annat så för att bekräfta dagens tes.

Hon: det där paketet är inte lycka utan mer utav jobb, kryddburkar till min chiliblandning. I och för sig snygga sådana, men inget jag riktigt kan tänka på när jag ska sova. Ja, ett lyckat, gärna lite lyxigt och dyrt klädinköp, är bästa insomningstabletten. När ska du bära det, till vad, vilka andra kombinationer kan funka, och så vidare. Som att räkna får, men roligare!

Inte bestämt mig än…

För övrigt tycker jag inte pandemin har påverkat min shopping jättemycket, det finns ju nätshopping, tack och lov. Fast det blir lite billigare grejer eftersom jag är dålig på att returnera felköp. Började dagen i sängen med lite shopping, men hejdade mig innan jag köpte tre t-shirts från HM. Känner mig stolt. Men de ligger kvar i kundkorgen… lite annat blev det dock:

Inte så lyxiga grejer… min dagcreme, flytande tvål, kattmat och glasunderlägg (för nya bordet).

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s