Fredag: chili! eller…

(Uppdaterad 14:30, 13:53)

Hon: dags att ta tag i chilin på allvar nu, ut och skörda i växthusen bara (trots det fina vädret)!

En del mogna paprikor behöver också skördas, lägger dem till vänster i korgen. En del är lätta att se skillnad på, men Sweet Nardello är väldigt lik en långsmal chili, typ Spansk peppar. Spetspaprika och Anaheim är också snarlika. Men jag lägger lite gula chilis och några klockformade i mitten så ingen förväxling sker!

Hoppsan, där ramlade visst en massa spansk peppar över gränsen…

Paprika-sida!

Får försöka sortera rätt nu. Tar det säkra för det osäkra och placerar de tvivelaktiga på chilisidan.

Chili-sida!

Igårkväll började jag så smått mala ner mina först mogna och färdig-torkade Espelette.

Tre rejäla burkar!

Det blir ett jättegott starkt paprikapulver av den chilin (eller chilipulver, kallas lite olika). Hursom blev det min absoluta favoritkrydda förra året. Tätt följt av min chiliblandning förstås ;). Skörden räckte tyvärr bara till en burk då, som tog snabbt slut, men i år har jag odlat betydligt fler.

Espelette är tydligen även Surtantens favorit.

Ja jag gjorde hennes chilisås också efter ett recept i DN i lördags. Får se om den blir en konkurrent till min fermenterade variant, eller inte…

Chilisås och pulver, allt på gjort på Espelette!

Ps. Han målar faktiskt :

Han: Alla som följer hennes blogg inser att en man kan få prestationsångest för mindre. Hennes trädgård har verkligen vuxit. Hittade en bild från 2015, dagens datum:

… och här står hon på samma plats, nu omgiven av tomater och chili och blommor och gurkor och … ja, en massa arbete:

För egen del undviker jag arbete. Men hon har rätt, jag har kommit ut ur min garderob. Har börjat kludda på mitt gamla terapiporträtt. Det började jag måla på 80-talet, efter min första skilsmässa.
– Det ser ut så också, tänker du.
Inte heller det var hennes fel, men det låter bra i provenancen, eller hur? Jag ser kanske inte gladare ut, men färgerna börjar likna förlagan.

Det är så här med porträttmåleri att det bara består av färg. Och arbete. Ska du måla ett ansikte behöver du fem tuber med färg: gult, rött, vitt, brunt – och blått. Gärna kadmium gul, permanent red och bränd (Burnt) umbra.
– Men glöm inte den blå färgen (Ultramarine Blue).
Kanske också lite lila.

Orsaken är enkel och uppenbar. Ofta blir du grisskär i nyllet. Det är därför du behöver blanda i blått. Det handlar om färgcirkeln: Blått är komplementfärg till orange, skärt. Grönt är komplementfärg till rött och lila är för gul vad Abel var för Kain. Resten är arbete.
Mycket mer än så här. Men nu ska vi åka och ta vår andra TBE-spruta, så arbetet får vänta.
Även för henne.

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s