Torsdag: En dag som gjord för hållbarframtidstro på ordens makt

(Uppdaterad 18:08, 17:50)

Han: Som vi vet är allt vi köper numera hållbart, åtminstone i företagens marknadsföring. Nu är även framtiden hållbar. Åtminstone bland de trosvissa.
– Och bland armkrökarna?
Dagens rubrik:

Annars brukar det vara sportkommentatorer som förnyar vårt språk. Kommentarerna blir alltid intressantare dagen efter. Inte minst om man först dagen efter läser förhandsspekulationerna inför gårdagens match.
– Förra gången gick det ju bra, konstaterar Barometerns alltid lika läsvärda Christian Gustafsson: ”Inte ens ett spanskt kallduschmål kunde stoppa Sveriges offensivlusta … Är det då givet att Sverige mosar detta presenssvaga Grekland? Alls icke …”
– Presenssvaga?
Alls icke.

Apropå ord lärde jag mig nytt ord härom dan. Förre ministern med mera Ulrika Messing har utsetts till landshövding i vårt grannlän Blekinge. Vänkretsen undrar förstås om hon och maken Torsten Jansson, entreprenören bakom glasbruken Orrefors Kosta Boda (OKB) och New Wave Group kommer att flytta till residenset i Karlskrona.
– Så blir det, säger den blivande hövdingen.

Landshövdingar är nämligen den enda yrkesgrupp i Sverige som har Boplikt. Plikten kräver att när en landshövding tackar ja till jobbet är hon skyldig att bo i den tjänstebostad som anvisas i residensstaden. 
Och varför inte. Landshövdingens bostad vid Kungsbron i Karlskrona är inget dåligt hak,.Det är landets yngsta residens, färdigbyggt år 1911 som en  engelskinfluerad patriciervilla.  

Inget dumt litet hak.

Att tänka på: Blekinge är Sveriges minsta landskap på fastlandet men landskapet (som alltså sammanfaller med länet) har Sveriges största skalbagge som landskapsdjur,ekoxen.
– Den är fridlyst, men du får plocka landskapsblomman, Kungsljus.

Vi korsar ofta den blekingska gränsen, som ligger bara ligger några kilometer från udden. Vi gillar Blekinge. Då vi redan har en kompis som vikarierat som landshövding i Karlskrona (om än bara några sommarveckor) har vi till och med konspirerat om att udden borde starta krig mot Blekinge och sedan omgående kapitulera och låta oss införlivas i hövdingens län.

Redan i en fornengelsk legend från 890-talet nämns Blekinge som Blekingēg (-ēg betyder ‘ö, strandbygd’), läser jag på Wikipedia. Namnet har bildats till ett ”fjärdnamn”, Blek som betyder ”den glänsande, den stilla”
Blekingskan är full av diftonger och triftonger. Ett vanligt a som i jag, stad eller mat blir ett au eller aou.
– Jaou, staoud, maut.
Ett språk som gjort för att sjunga blues.

Och apropå språkvård: Eftersom min kompis Uggla startade sin karriär som reporter i Blekinge vet jag att somliga Blekingebor har svårt att skilja på a, ä och e och att det därför lätt blir korrekturfel i ord som varkenvärken och verken.
– Inte så konstigt när orden låter tämligen lika i uttalet – vaaken, vaäken, väeken.

Ja Ullis, det är väl allt en inflyttad ordbajsare i de norra gränstrakterna (Torsås, uttalas Tausas) har att säga just nu.
– Grattis till jobbet!

Hon: ja grattis! Min pappa föddes i Karlskrona och var Skeppsgosse som ung. Skolskeppet Jarramas, lillebror till Chapman, borde man se från residenset.

Morgonens film, ett andligt racerlopp…eller?

Vet inte vad änderna höll på med i morse egentligen. De for omkring som galningar över vattenytan. Såg ut som om de tävlade eller nåt. Och det lät, trodde det var något större som lät.

För övrigt en mycket bättre dag, har fått massor gjort. Började med ett morgondopp, lite kallare nu, frånlandsvind, men hur skönt som helst i luften. Mest hållit på med landen ute. Tomaterna blev ju ohjälpligt förstörda den kalla och regniga veckan i augusti, men räddas det som räddas kan. Skördat mer chili också. Etiketter är på gång från annan leverantör, måste bara göra om lite, negativ text kommer inte funka.

Bakade en saffranskaka mellan utefixen…
…och satte en deg, som nu kalljäser i kylen!
Skördade även lite betor till middagen ikväll!

Han: Och de fina betorna hamnade genast på tallriken. Med fårost. Juryn, enhällig från andra sidan bordet:
– Gott Peppe!
Är jag glad eller är jag glad. Och som vanligt är reprisen bättre: Till huvudrätt serveras gårdagens fick i ugnen, nu remaked and reshaped som vi säger på schwenngelska här på udden med kokosmjölk och diverse annat med smak av det asiatiska köket.
Och ätandet är inte bara puddingens bevis:
– Det var också gott. Jag tror att jag tar lite mer.


Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s