Onsdag: ingen vind, inget regn, HURRA!

(Uppdaterad 19:05)

Hon: somnade till skyfall och hård kuling, dessutom pålandsvind. Något slog ihållande mot väggen bakom sängen…

Vaknade, och det var helt tyst utanför. Inget dån från vågor och inget som slog mot väggen. Cyklade och hämtade tidningen, lätt som en plätt, ingen motvind och inga vattendroppar på glasen som skymde sikten. Härligt! Frukost inne blev det dock, ingen sol men ganska varmt. +13 grader vid åtta-tiden!

Nybakat experiment-bröd till frukost!

Till frukost serverades ett nybakat mörkt bröd. Det är alltid lika spännande eftersom jag experimenterar ganska friskt med min surdeg på råg. Har hittills inte lyckats få till någon som är sådär riktigt lyckad. Godast är fortfarande den jag gör på bakpulver med nötter, frukt och filmjölk.

Mmmm, inte tokigt alls!

Vill att det ska smaka som Ölandslimpan gjorde när jag var liten. Men det blir alltid lite för kornigt på nåt sätt. Och kryddningen stämmer inte heller. Fast jag måste säga att dagens experiment var riktigt lyckat, fast jag egentligen inte alls hade väntat mig det idag. Problemet är att jag inte har en aning om hur jag gjorde, eller vad jag hade i…

Hallå fåren!

Blev en hyfsat lång promenad efter lite förmiddags-jobb. Gick först bort till Järnsida, stugområdet på andra sidan vår lilla skog. Där var det helt plötsligt en massa får som betade längs strandängen. Kul! Stannade och pratade lite.

Och vem är du…?

Sen in i skogen för att kolla in mitt trattis-ställe. Och ja, det hade kommit upp några till. Inte så jättestora, men jag tror ingen annan har varit där och plockat heller. Pust! Fortfarande ”mitt” ställe alltså :).

Men snäll och generös som jag är, fick Han ta dem till kvällens middag! Gös står på receptet. Vet inte riktigt var svampen kommer in i bilden, men det doftar gott från köket!

Lyssna på maten!

Han: Hon är snäll innerst inne. Idag la hon upp bollen så att jag bara behöver slå en skruvad backhand.
– Lyssna på filmen ovan och hör hur god vår middag blev.
För dig som vill ställa upp i nåt matlagningsprogram typ Kockarnas Kramp med lånade fjädrar, här har du dagens recept: Fisk i kappa med färsk potatis och svampsås.

Ta vad du har, t ex hennes självplockade svamp. Stek den utan smör till vatten kokat bort.
Lägg i en stor klick smör + en halv purjolök som självdött i kylskåpet.
Addera ett antal av alla de chiliskruttar som hon lämnat efter sig på jakten efter den perfekta frukten..
Slå på lite grädde, fet. Kläm ur en citron och rör om.
Ställ såsen åt sidan.

Häll upp en liten whisky, one for the cook. Plocka fram allt du har i kylskåpet när det gäller paprika, tomat, en bortglömd aubergine:
– Hämta lite persilja, gräslök och salladslök som hållit stånd mot hösten ute i landet.
Ta fram en lagom stor ugnsfast form, klä in den i folie eller bakplåtspapper.
Hacka allt du tycker om av dina överblivna grönsaker. Lägg allt i formen. Klipp ner 2-3 filer av gös, krydda och ställ in i ugnen på 20 minuter.
Skala och koka potatis.
– Be a man och strunta i locket. Ställ istället stekpannan med svampsåsen som lock på potatiskastrullen och servera kvinnan i ditt liv en drink.

Skriv nåt på din blogg, öppna en flaska Chardonnay, tänd några ljus och se glad ut.
– 20 minuter senare har du antagligen lyckats eller misslyckats, så gardera med en digestive efteråt (jag valde hennes favorit: Béndédicte D.O.M.) och lev sedan lyckliga i alla era dar.
Ungefär så.

Fisk i kappa på grönsaksbädd med kokt potatis och svampsås.


Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s