Tisdag: Vi lever e-handelns paroll: Hela landet ska leva!

(Uppdaterad onsdag 11:30, 18:35)

DAgens skörd.

Han: Regn och rusk, 13 grader. Pålandsvind från ost, 7-11 sekundmeter. En dag som gjort för att åka och handla i Kalmar, Jula och Ikea tur och retur. Mellanstopp vi vägen hem på Tempo i Gökalund för att hämta ut veckans bidrag till näthandlarna.
”Hela landet ska leva” är ju en känd paroll och de enda som tar den parollen på allvar tycks vara näthandlarna.
– Landsbygdens e-shoppare är en av de snabbast växande konsumentgrupperna, men ändå är landsbygdens behov ofta osynliga i branschens affärsmodeller, säger en Yulia Vakulenko, forskare i Förpackningslogistik vid Lunds Tekniska Högskola.
Jag kan säga att det fungerar bra. Lite för bra.

… plus dagens paket.

Apropå shopping: ”Greenwashing” har jag hört talas om. Men femwashing var en nyhet. I båda faller handlar det om företag som låtsas vara miljövänligare än de är och femwashing eller ”femvertising” är när marknadsföringen skjuter in sig på kvinnor som vill framstå som mer klimatmedvetna än de är.
I båda fallen duger ett gammalt talesätt:
– Skit flyter.

Enligt en rapport från McKinsey står klädindustrin för cirka 4 procent av de globala klimatutsläppen. Men eftersom särskilt kvinnor månar om miljön men samtidigt vill fortsätta shoppa kläder tar modeindustrin till knepet som får kvinnorna att känna som fina människor: Istället för att städa i den ohållbara produktionen handtvättar man sin image.
Femwashing, alltså.
– Jag började lägga märke till att jag såg politiska budskap i reklam, speciellt när det kom till marknadsföring av kläder, säger doktoranden Mariko Takedomi Karlsson som publicerat en vetenskaplig artikel på ämnet kallad ”Att sälja kvinnor den gröna drömmen” tillsammans med biträdande universitetslektor Vasna Ramasar vid Lunds Universitet.

Poängen är att modeindustrins reklammakare kidnappar det språk som miljöaktivister och andra sociala rörelser använder och så lever både modeindustrin och kvinnorna lyckliga tillsammans medan konsumtionen blomstrar som aldrig förr. 
Men som sagt, skit flyter. Eller som den tyske arkitekten Walter Gropius (1883-1969) konstaterade:
– Den mänskliga hjärnan är som ett paraply. Den fungerar bäst när den är öppen.

Men det klart, det roligt att shoppa på nätet. Bland alla paket fick jag idag Klas Östergrens Två pistoler (Polaris) om Gustav III:s kusk Adolf Fredrik Munch som hjälpte kungen att få en arvinge, Jesper Högströms omtalade bok om Tora Dahl (Jag vill skriva, Weylers) och en obskyr roman som faktiskt saknas i biblioteket på udden: Hur en man övervinner sin rädsla för hajar (Beijbom Books).

Tre böcker om kärlek och sånt.

Hon: älskar att shoppa på nätet, som julafton när paketen kommer ju. Ny upplevelse sedan vi lämnade huvudstaden. Blir faktiskt billigare dessutom, vågar inte köpa dyrt utom sådant jag vet jag gillar. Som typ min hudvård.

Skötbord från Åhléns, badhandduk, pyjamas och body från Lindex!

Och så är Chateau Margareta redo för Iggys ankomst! Hoppas han bara inte redan vuxit ur storlek 62 cl…

Mest spännande av paketen…

Och så kom äntligen mina etiketter, inte de som ska klistras på locken, men de som ska hänga på de större kryddburkarna. Men hur blev de…

Helt okej! Pust!!

Okej, pappret var lite mörkare än det såg ut, och passningen på baksidan lite sisådär. Men jag är supernöjd.

Onsdag morgon: Ser ännu bättre ut i morgonsolen, påhängda på sina respektive burkar!

 

Publicerat av

En reaktion till “Tisdag: Vi lever e-handelns paroll: Hela landet ska leva!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s