Fredag: Vit dag blir svart eller …?

(Uppdaterad 21:05, 13:51)

Han: Den här texten skriver jag enbart som moraliskt stöd för henne. När hon ringer promenerar hon på Stockholms värsta shoppinggata där alla bär fina kassar med märken på och hennes favoritbutik Zadig & Voltaire ligger.
– Därav denna besvärjelse.

En svart dag i min inbox.

”Det välkända i Sverige blir allt mer obegripligt”, skriver journalisten Kinga Sandén som bott utomlands i tio år och vid återkomsten tycker att Sverige ”blivit allt mer exotiskt, det välkända allt mer obegripligt”.
Och hon pratar inte om det som händer i partipolitiken just nu, utan om mer vardagliga iakttagelser av hur vi vanliga dödliga beter oss.
Typ, ”Om att man kan möta vilda djur och gå vilse i naturen mitt i huvudstaden, men inte röka och dricka samtidigt på uteservering” och ”svenskar som stämmer träff med sina vänner veckor i förväg, kommer i tid på minuten, hälsar utan att röra vid varann och fikar effektivt i en timme för att sedan inte träffas på månader.”

En del ekar vårt kollektiva minne av det gamla folkhemmet. ”Viltstängsel och självmordsstängsel är de enda skalskydden. Runt bostäder finns inga hinder för att ta sig in. Skolornas säkerhet är att barnen får tillsagt en gräns som de inte får korsa.”
En rolig iakttagelse, särskilt om man bor på landet: ”Mycket infrastruktur på lite folk: rondeller och trafikljus på platser där ingen åker, digitala bokningssystem till minimala tvättstugor.”


Men det där är kallprat denna svarta dag. Till saken: Vass är Kinga Sandén också, som när hon noterar att vi svenskar ”är så miljömedvetna att de källsorterar smörpaketen i tre olika containrar, men river ut fullt fungerande kök och köper nya därför att det ’behövdes’…”
Sant.
– Igår körde jag ännu en baklucka full med sorterade Bregott, plastpåsar, tomflaskor till soptippen – samt ett tiotal nyöppnade kartonger som Börjes i Nybro, Postnord och DHL levererat till henne de senaste veckorna.
Senast i går kväll kom en låda apelsiner från Spanien…

Näthandeln ökar på den analoga shoppingen i butiker som Zadig & Voltaire.
– Men näthandeln minskar inte shoppingen totalt sett! Tvärtom. Vi – och framförallt kvinnor – shoppar mer än någonsin (se VI LEVER E-HANDELNS PAROLL: HELA LANDET SKA LEVA!).

Och därmed är vi framme vid dagens besvärjelse att försöka förhindra att denna ljusa morgon ska sluta i mörker.
– Du kanske inte har upptäckt det ännu – men idag är det Black Friday.
Och sällan är det miljömedvetna och källsorterande svenska folket så schizofrent personlighetskluvet och drabbat av dissociativ identitetsstörning som denna dag.
Därav denna besvärjelse som kanske bara är en stilla muttrande, ty när uddens utflugna exemplar av homo shoppers ringer från den stora shoppinggatan verkar hon dessbättre omedveten om att denna fredag är en svart dag för hållbar konsumtion.
– Eller låtsas hon bara för att lugna mig?

Bevis!!!

Hon: jag ägnar dagen åt konst, dessutom min favvokonstnär Linn Fernström som ställer ut på Liljevalchs. Och tur är väl det, hade det varit på Bomans kunde det blivit en svart dag. För vem kan motstå de fina keramik-skulpturerna hon börjat göra. För man kan inte shoppa på Liljevalchs väl…?

Vill ha…
Eller kanske ett par lejon?

Han: Man brukar säga att vi ligger i samma säng men drömmer olika drömmar. Inte vi! Vi tittar på På Spåret i skilda sängar men tycker lika.

Kunde vi båda.

– Vi började bra med 10:or på Flickorna från Avignon (Picasso) och Notting Hill och nånting som jag glömt men i Seoul tappade vi bort varann och sen gladde vi oss åt att Samuelsson & Timbaktu var bättre än vi och inte minst att Sven-Ingvars var bättre än våra föräldrars föräldrar minns dem om de se sett kvällens program.

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s