Torsdag: 79 skäl att vaccinera sig

Han: Idag har jag tagit min tredje spruta mot Covid-19. Varför? Därför att för någon vecka sedan blev jag friskskriven efter fem års behandling av en njurcancer som man upptäckte tack vare en ung läkare på Torsås vårdcentral.
– Tack Sofia!
Tidigare i november har jag varit på samma vårdcentral för att Sofias kollegor vill kolla att en surmulen gubbe på en udde i Kalmarsund mår så bra som han förtjänar.
– Om sanningen ska fram vill Doktor Amanda veta att mina dagliga promenader varar längre än mina eftermiddagsdrinkar så att mina diabetes hålls på mattan.

Och nästa vecka har jag kallats till Ögonkliniken i Kalmar för att någon av Sofias och Amandas kollegor vill kolla att mina ögon är okej, gråstarr och glaskroppsavlossning till trots.
När jag går in på 1177 inser jag att bara i år har jag varit i kontakt med den skattefinansierade sjukvården vid arton (18!) tillfällen.
Sedan augusti år 2016 när jag fick min cancerdiagnos, här läkare och sjuksköterskor gjort 79 (!) anteckningar i min journal kring personliga besök, inringda recept, lugnande telefonsamtal, undersökningar, röntgen och kontroller om hur Peppe Engberg mår.
Och min poäng:
– Allt detta arbete är skälet till att jag idag är stolt över att ha tagit tredje vaccinspruta!


Jag tar alltså inte ett stick i armen för min egen skull. Utan framför allt för göra det lilla jag kan för skydda alla skattebetalare – grannar, vänner, ovänner och okända medmänniskor – från att drabbas av den moderna pest som sveper över Sverige och världen.
Min slutsats är kategorisk:
– Jag tycker att det en skam att någon enda vuxen människa i detta land vägrar att göra denna sin medborgerliga plikt!
Ja, jag tar det personligt.
De flesta som sprider pesten vidare idag har valt att inte vaccinera sig.

Om du tillhör dem skiter jag i om du vill riskera ditt liv för att du tror att jorden är platt, Elvis lever och du har utsatts för en gigantisk konspiration.
– Sorry, så inte intressant är du tyvärr inte.
Det här handlar inte om dig, det handlar om att skydda alla andra.
Inte minst den vårdpersonal som jobbar livet av sig och alla de skattebetalare som får stå för fiolerna när du och jag blir sjuk (jag bortser naturligtvis här från de som inte kan vaccinera sig av sjukdomsskäl).
– Det här handlar om alla jävla själviska idioter som tror att en människa är en ö.

På förekommen anledning.

Och nu till dagens tragikomiska ämne: så har den politiska nysvenskan tagit ännu ett steg bort från politiken. Noterade igår att både Annie Lööf och politikjournalister numera talar om politiska förslag som ”produkter”.
”Tillsammans med M och KD river SD upp delar av Magdalena Anderssons produkt”, skriver t ex Göteborgs-Posten på ledarplats.

Då vet vi i det. I förlängningen bör det som förr kallades valprogram inför nästa val kallas ”produkt-katalog” och valinformation för ”marknadsföring”.
Det är möjligt att Annie Lööf & Co inte tänkt så långt men när du ska marknadsföra en produkt finns det krav på hur marknadsföringen får se ut och vilken information den måste innehålla.
Enligt Konsumentverket gäller bl a följande: ”Marknadsföring bryter mot lagen när den inte följer god marknadsföringssed, är vilseledande eller aggressiv.”

Dessutom: ”Marknadsföring bedöms utifrån vad ”genomsnittskonsumenten” uppfattar vid en flyktig kontakt med marknadsföringen… Lagen tar även hänsyn till om marknadsföringen påverkar mottagarens förmåga att fatta ett välgrundat beslut…”

Och apropå gårdagens kaosartade produktbeskrivningar i riksdagen: ”Om du utelämnar viktig information i marknadsföringen kan marknadsföringen vara vilseledande och därmed bryta mot lagen. Marknadsföring är vilseledande om den inte innehåller viktig information, ger felaktig information eller att informationen är otydlig. Det kan också vara fråga om vilseledande marknadsföring om den viktiga informationen har lämnats på ett oklart, obegripligt, tvetydigt eller annat olämpligt sätt.”
– Ska vi säga så?

Publicerat av

2 reaktioner till “Torsdag: 79 skäl att vaccinera sig

 1. Hej Peppe det visste jag väl att du är frisk,
  och mycket bra skrivit när det gäller covid vaccinering.
  Ha det bra i den stora staden
  Hälsningar Sopebengt

  Gillad av 1 person

 2. Tack Bengt! Du saknas mig, det är tomt på kloka gubbar här. Det är tomt på alla människor om jag ska vara uppriktig. Och nu går temperaturen ner mot noll. Hoppas vi ses snart.
  (Vi borde ha planerat för en jul(gris)fest också!)
  Peppe

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s