Onsdag: 20 år senare gör alla det på nätet

(Uppdaterad 20:34)

Han: En mulen och stilla förmiddag i stugan. Hon sitter vid datorn och arbetar med ett reklamjobb. Jag läser morgontidningarna. Dagens nyhet för oss som bor vid havet:
– Från och med nu införs nya vädervarningar i Sverige.
De klassiska Klass 1-, 2- och 3-varningar upphör. Istället ska vi titta efter gul varning (som idag!), orange varning och röd varning.

Röd varning är som alla förstår den allvarligaste graden. Varningarna blir ”konsekvensbaserade och regionalt anpassade, därmed mer relevanta och användbara” hävdar SMHI.
Läser jag. På internet.
– Vi får väl se, muttrar gubben på udden.

Och därmed dagens andra nyhet:  94 procent av svenskarna använder internet i någon utsträckning, och hela 90 procent gör det dagligen. Det framgår av Internetstiftelsens rapport ”Svenskarna och internet 2021” som alla nyhetsredaktioner gör reklam för idag.

Att det skulle gå så fort, trodde vi inte. Jag säger ”vi” eftersom jag vad med från början. Jag råkar vara en av de första, kanske den förste bland svenska journalister, som började skriva dagliga mediekrönikor på nätet.
– Jag förstår att du inte minns vad de handlade om.
Inte jag heller. De försvann i cyberrymden i ett av de många server-resningar som skett sedan dess. 

Året var 1998 och vi sa ”Internet” då. ”Krönikor” sa vi också. Jag skrev ”Internetkrönikor” i Vision, ”den nya ekonomins tidning”.
När Expressens ledarsida sex år senare pekade ut mig som ”Sveriges meste bloggare” blev jag förbannad.
– Vaddå blottare?!!
Allmänt skratt. Jag var äldst på vår unga redaktion och hängde nog inte riktigt med i den snabba utvecklingen. De som gjorde det fnittrade och sa:
– Farbror, de menar att din krönika på sajten är en blogg, det heter så nu.

”Inse att det inte kommer att finnas några it-befriade områden, sa näringslivsnestorn Percy Barnevik i en intervju i Vision år 2004. ”Alla cirklar rubbas. Antingen går du med i revolutionen, eller så pensionerar du dig!”

Arton år senare inser alla att Barnevik hade rätt. Även de så då avfärdade oss som ”Internet-Jesusar”.
– Datorer är inte bra på att ersätta människan och en större medvetenhet från konsumenterna kommer att sätta stopp för elektronisk som teknikerna kallar ’intelligent’, skrev t ex min gamle kamrat och trätobroder Gunnar Lindstedt år 2001.
Han hade fel på ett närmast profetiskt sätt: ”Många av fantasierna kring det ’intelligenta’ köket, den ’intelligenta’ bilen och privata ’digitala agenter’ är inget annat än enfaldiga försök av industrin att ta över mänsklig samvaro som redan fungerar.”

Snart är alla med!

Internetstiftelsens rapport visar hur snabbt det gått: 98 procent av alla födda mellan 1970-1999 anger att de inte använder internet varje dag. Till och med bland de äldsta (födda på 1920- och 30-talen) använder fyra av tio internet varje dag!

Mobilen är den mest använda digitala enheten, 9 av 10 använder en smart mobil, medan 8 av 10 använder en dator. Nio av tio i befolkningen har använt digitala samhällstjänster det senaste året. Även bland de över 90 år använder fyra av tio de digitala samhällstjänsterna.

Ännu ett bevis för internets genomslag: Länge pratades det om det digitala utanförskapet. Nu fokuserar Internetstiftelsen på att befolkningen inte kan hålla fingrarna borta från smartphones och tangentbord.
– Det är egentligen logiskt om vi tänker på internets utveckling. Tidigare använde vi internet mest för roliga saker, nu använder vi det för viktiga. Det kan vara vårdjournaler eller barnens personuppgifter, säger Måns Jonasson, internetexpert på Internetstiftelsen.

Som vanligt tar journalister fasta på det udda: ”Var femte pensionär använder inte internet alls” är en typisk rubrik idag. Om inte mediedramaturgin visste att du är som Krösa-Maja – du tänder på negativa nyheter – borde rubriken vara:
Åtta av tio pensionärer använder internet!”

En annan irriterande slutsats i rapporten: Det är min generation som är den stora stoppklossen Orvar.
– Visst, de allra äldsta har svårt med tekniken, men i rapporten ser vi egentligen det tydligaste glappet mellan 50-talisterna och 40-talisterna, konstaterar Jonasson.
En tredjedel av oss använder inte internet alls.
– Kom igen boomers, grow up! Visserligen uppfann vi popmusiken, jeansen, rocken, raketosten, T-shirten, tacon, skilsmässobarnen – och internet – men vi är inte döda ännu! Eller?

Dags att ge upp och ta kväll!

Hon: ja, jag måste skylla på jobb idag med, hinner inte riktigt blogga. Eller rättare sagt, har inget att säga eller berätta. Bara suttit framför datorn non stop hela dagen sedan frukost. Reklamjobb, som Han kallade det, är dessutom alltid hemliga fram till de är raka motsatsen 😉

Men jag kan berätta att jag fått lite tomatfröer som jag beställt från Tomatmamman. Eller lite, 13 olika sorter, tre var bonus. Och jag har nog själv sparat fröer från nästan lika många av årets sorter. Hur ska detta gå, jag skulle ju ha färre tomater och satsa mer på mina chilis och kryddor nästa år… måste nog utöka landen på något sätt!!

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s