Söndag: Hemma bäst och mest … men det händer mycket bortom udden också

Han: Jag fick oväntat många kommentarer kring gårdagens blogg om min lilla utflykt från udden. Även jag reagerade på att lasagnen var dyr, liksom att taxiresan i Stockholm kostade ungefär lika mycket som flygresan från Kalmar.
Jan Gladh fattade dock min viktigaste poäng: ”Det mest anmärkningsvärda och det mest fantastiska är att vi har en subventionerad sjukvård så att röntgen endast kostade 200kr. Hade det följt marknadspriserna som dina övriga kostnader så hade du fått betala 15000 till 20000kr för den undersökningen. Du hade i det fallet förstås haft en försäkring som tog kostnaden men som du då hade pröjsat minst 1000 spänn i månaden för. Visst är vårt sjukvårdssystem fantastisk? ”

Bortom udden händer det märkliga saker. ”Återinför värnskatten för att knäcka de kriminella gängen!” Jag läser rubriken och tänker först att ”värnskatt” har något med att värna säkerheten i förorterna att göra.
Inser sedan att jag fel:
”Socialdemokraterna borde gå till val på att återinföra värnskatten på 5 procents extra inkomstskatt för höginkomsttagare. Det skulle ge ökade resurser till brottsförebyggande arbete för att förhindra ny­rekryteringen till kriminella gäng”, skriver Daniel Suhonen och Kalle Sundin vid fackliga idéinstitutet Katalys.

– Content is King – but Context is King Kong.Förr kopplade sossarna och vänstern skattehöjningar för de rika till vård, skola, omsorg. Nu är det medieintresset för ”drill rap” som driver kraven i politiken.
Här två tips till paroller som också kan hjälpa hugade politruker att hitta tillbaka in i debatten utan att släppa sina gamla käpphästar:

Höj bensinpriset – så att gängen inte har råd att köpa soppa till sina BMW!”
”För klimatets skull – förbjud selfies för gansterrappare”


Säga vad man vill om dagens kulturkändisar, men skjuta kan de. Allvarligt talat, det är för sorgligt. ”Jag kämpar med kultursynen”, skriver Expressens kulturchef Karin Olsson i sitt nyhetsbrev.
– Vem gör inte det?
Jag står som en man bakom Karins tvehågsenhet – om än ganska långt bak med tanke på riskerna, Karin skriver: ”Jag tror inte jag är ensam att kämpa med min kultursyn efter mordet på Einár. Principiellt tycker jag att grammisar måste kunna delas ut till den bästa och mest populära musiken. Precis som Nobelpriset i litteratur kunde delas ut till Peter Handke, trots hans vurm för folkmördaren Slobodan Milosevic.
Jag värjer mig mot en kultursyn som är idealistisk, som enkom värnar den ”goda”, uppbyggliga konsten. Samtidigt måste man tillstå att den ”drill rap” som står i omedelbar kontakt med systemhotande kriminalitet är exceptionell. Har en subkultur integrerad i ett kriminellt sammanhang någonsin varit så mainstream i Sverige? Pallar man se artister som ena dagen misstänks för allvarliga brott nästa dag hyllas med applåder på P3 Guld? Det känns instinktivt motbjudande, men vilka konsekvenser får i förlängningen en sådan kultursyn? Jag har verkligen inte tänkt klart.”

Det händer mycket i politiken just nu. Från att ha varit orörbara vill inte bara M+KD+L samarbeta med SD. På onsdag inleds Socialdemokraternas partikongress i Göteborg och idag kräver LO-basen Susanna Gideonsson att S ska driva igenom en höjning av pensionerna – med SD:s stöd.
– Vi kan inte börja backa för varenda fråga där vi ser en risk för att något parti röstar med oss, menar Gideonsson.
Och säger det allt fler uppenbarligen tänker:
Ibland har vi en konstig syn på politiken i Sverige. Vi måste väl ändå kunna bedriva politik utifrån vad vi vill i den politiska frågan – utan att begära gentjänster i några andra frågor sedan. I många andra länder kan man bilda majoriteter i frågor där man tycker lika.  

Annars har Moderaternas fritänkare Hanif Bali skakat om det politiska etablissemanget med en radikalt ny (läs: gammal) syn på det politiska arbetet: Efter allt tjafs meddelar han partiets nomineringskommitté att han inte kommer att stå på Moderaternas riksdagslista till valet 2022. ”Sedan jag började tvivla på om jag vill kandidera om har flertal intressanta och spännande arbetserbjudanden och samarbeten presenterats för mig” skriver han och tillägger, hör och häpna, ”tror faktiskt lite hederlig arbetslivserfarenhet bara är till nytta”.  

Länge sen någon riksdagsman drog den slutsatsen, eller hur? En som inte tänker så är Balis partikollega Carl-Wiktor Svensson från Högsby här i Småland. När han petades från moderaternas riksdagslista bytte han parti och står tre dagar senare på KD:s lista.
Detta trots att han är kritisk till delar av kristdemokraternas politik i viktiga frågor. I lokalpressen säger han:
– Möjligtvis att jag vill avskaffa Systembolagets monopol, det vill inte KD.

Han berättar också att ”det kan vara problem med samsyn när det gäller frågor om integration och bistånd”. 
– Men vad spelar ideologin för roll?
I Sverige väger arbetslinjen tyngst. Och nu har Carl-Wiktor säkrat sitt jobb.

Så sant! Åsa Beckman rules…

Hon: och jag fastnade för något helt annat i dagens tidningar… Åsa Beckman är bara bäst!!! Hon sätter alltid huvudet på spiken. Om ni inte kan läsa artikeln som ickeprenumerant saxar jag det viktigaste stycket nedan. Visst känner man igen fenomenet! ”Var tysta, pappa vilar… var tysta pappa jobbar… var tysta pappa tänker…”. Har någon hört motsatsen ”var tysta mamma…”

Men jag måste tillägga att det aldrig hände i mitt hem när jag var liten. Faktiskt! Mamma tjänade mest, och pappa var den som mest tog hand om mig dessutom. Och min dagmamma Ea (eg Eva, men kunde inte säga v). Fast mamma städade (trots att vi hade städhjälp), dammsög till pappas irritation, han hörde inte tv:n. Och lagade lunch var dag fast hon jobbade heltid. Pappa diskade…

Söndagsjobb!!

Japp, kryddorna fick lite uppmärksamhet efter en vecka framför datorn! (Alltså, jag har suttit framför datorn, inte chilin…). Och jag malde också ner lite ren Aji Amarillo. Den blir också en supergod krydda ”mol alena”, passar egentligen bäst till fisk och ceviche, men jag tycker den är god till allt. Inte gjort egna etiketter till den så fick skriva för hand på de blanka etiketterna jag också beställt. Ser för jäkligt ut, kan inte handtexta snyggt överhuvudtaget…

Mmmm, får nog trycka upp nästa år om jag ska satsa på denna som pulver 😉

Och börjar det ju bli mörkt!! Speciellt nu med vintertid, ljusare på morgonen men mörkare på eftermiddagen. Tog in en lampa till mina små ynkliga salladsblad som fått flytta in från växthuset. Undrar om de kommer växa sig lite kraftigare nu. Hoppas!!

Tänt var det här 🙂

Han: Instämmer! Åsa Beckman i DN skriver bra. Som medlem av det svaga könet med skriv- och målarambitioner vill jag dock göra ett tillägg: Min ateljé och skrivarstuga – som jag byggde för att inte störa henne i alla hennes (viktiga uppdrag – har nu förvandlats till en lagerlokal med blommiga tapeter från Alviks måleri (hennes idé) där hon förvarar fjolårets julpynt, diverse dynor till solstolarna (”var ska vi annars ha dem?”)och som fungerar som lager för skördad lök, stora fat med torkad chili samt en låda med osatt vitlök som doftar … ja, vitlök.

Det som återstår av det manliga skapandet har reducerats till en patetisk protest:
– Jag låter radion stå på dygnet runt med inspirerande program.
Ofta om kvinnor som klagar över att män tar för mycket plats.

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s