Tisdag: ”Varför såga av grenen vi alla sitter på?”

(Uppdaterad 17:32, 17:25)

Här föds vårens skörd.

Han: Av alla tyska verb, och de är många, föredrog filosofen Georg Wilhelm Friedrich Hegel ”aufheben” som betyder både ”bevara” och ”upphäva”. Kan man tänka sig en bättre beskrivning av naturen på hösten?
– Den föds när den dör och skapas när den förstörs.
Hennes komposthög med vissnade tomat- och chiliplantor är en symbol för denna naturliga process. Snart växer nya frön i den gamla mullen.

Förstöra med uppsåt att bevara kännetecknar tyvärr även mycket av mänsklig verksamhet. Ta till exempel detta med att måla fåglar.
Eftersom vi bor nio meter från havet står jag ofta och tittar på sjöfågel som jag skulle vilja avbilda.
– Det är svårt.
Detsamma gäller det växande antal småfåglar som håller till i vår syrén utanför sovrummet.
– Det står liksom inte stilla som vanliga krokimodeller.

Redan som barn beundrade jag Bruno Liljefors och bröderna Wrights detaljerade fågelbilder.
– Snacka om att kunna fånga en steglits i flykten!

Tyvärr blev jag en illusion fattigare i natt. Läser Kerstin Ekmans berättelse ”Löpa Varg” (Albert Bonniers förlag) som handlar om vårt förhållande till naturen.
I förbigående nämner Ekman hur både Wrights och inte minst Liljefors dödade fåglar för att föreviga dem: Bröderna älskade fåglarna och sköt dem. Bytena arrangerades i positioner för att målas av. Likadant gjorde den gemytlige Bruno Liljefors. Han hade ett uthus med rovfåglar i bur. Fåglar som han skulle måla sköt han och satte opp dom i till exempel träd med utspända vingar och en liten bytesfågel i grenverket. Det var ett rangel av ståltråd, brädbitar och spetsade pinnar som höll illusionen oppe. Men det ser man inte på tavlorna. Där blänker ögon och fjäderskrud och där gnistrar det om päls och snö. Så är det. Det är konst…

Om jag visste, så hade jag förträngt det. Jag blev illa till mods. Fick o-lust att måla fåglar, som man säger i Norrland.
– Men se!
När jag vaknar är det en ny dag. I morgonens Barometer läser jag om konstnären Mats Rundberg från Gullabo, som ställer ut i Torsås bibliotek.
Mats känner jag, vi har träffats i ett annat miljösammanhang. Men jag visste inte att han målar fåglar.


Rubriken på Mats Rundbergs utställning: ”Varför såga av grenen jag sitter på?”
– Jag tänker att fåglarna är ett sätt att lyfta klimatdebatten, därav också namnet på utställningen, säger Mats till Barometerns reporter Sofia Hedman.
Och vad säger han mer?

Exakt detta: Han berättar att han gärna återbrukar när han målar. Exempelvis använder han ofta gamla pannåer för att måla nytt. Här har han utgått från Bröderna Wrights Fåglar.
Bröderna sköt sina egna fåglar och stoppade upp dom, för att sedan måla av dom.
– Jag har målat av deras målningar och satt dom i ett annat symboliskt sammanhang.

Modell.

Tack för det, Mats. Det kanske blir några fågelbilder på udden trots allt. Jag kanske börjar med lommen. Vi har faktiskt en ensam lom här. I min ateljé (= hennes lök- och chililager) står en uppstoppad som jag räddade från soptippen i samband med att Spray köpte vår tidning Vision en gång i förr-i-tiden-tiden.

Hon: åhh vad fint och bra du bloggat senaste två dagarna! Ledsen att jag inte ens haft tid att läsa dina inlägg förrän nu!!

Äntligen soffläge tillsammans med Vilda!

Jobbat som en tok, satt framför datorn nonstop till elva igårkväll, fortsatte vid sju imorse med ett kort break för frukost. Lunch, lite yoghurt, framför datorn vid halv tre! Men nu så ligger jag i soffan med en drink. Underbart skönt! Och ute har det regnat precis hela dagen.

Han: Instämmer. Den här veckan har hennes hjärna verkligen inte varit där hennes stövlar är. Om du frågar mig föredrar jag henne i det här perspektivet.

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s