Onsdag: Närodlat så det förslår – och om vårt behov av våtmarker

(Uppdaterad 18:07)

Infryst igår, uttaget igen idag…

Hon: Igår fick vi fem kilo vildsvins-kött levererat till dörren av bästa grannarna, och det nästan gratis dessutom. 50kr/kg för blandade bitar. Ett par stekar, kotletter, bog och flera påsar färs. Frös in allt, men imorse tänkte jag varför inte pröva göra bolognese på vildsvin. Och mina egna infrysta tomater förstås. Så ut ur frysen med ett paket av vardera.

Nu puttrar den på spisen.

Sedan slutleverans av senaste tidens jobb. En bok, inlagan, plus en affisch. Klar vid lunch. Känns allt lite konstigt, och tomt faktiskt. Men jag har omslaget till boken kvar. Det ska gå nästa fredag. Eftermiddagen ägnades åt att fortsätta städa bort vissna plantor i trädgården. Tråkigt jobb men vädret var underbart. Plockade av lite salvia och timjan, plus ett par chili, och tog med in för att krydda upp färsen med. Nu får den stå och puttra någon timme på spisen. Ska bli spännande se hur den smakar.

Kardemumma-kaka på g…

Och har jag gjort en kardemumma-kaka som nu gräddas i ugnen, så vi har något gott till frukost imorgon. Idag var nog första gången på väldigt länge som vi inte ens hade en havrekaka att knapra på. Fick göra scones…

”Vår” skog är viktig i klimatkampen. Även om den inte ger några svarta rubriker.

Han:  Det är inte så sexigt. Särskilt inte regniga dagar. Då är det ballare – och mer medialt – att klistra fast sig på lokala flygplatser.
Annars skulle Sveriges utdikade våtmarker behöva lite uppmärksamhet i klimatkampen. Under det senaste seklet har ungefär en fjärdedel av Sveriges våtmarker försvunnit – och de står för 20 procent av Sveriges klimatutsläpp.
De här markerna utgör ingen stor del av skogens yta i Sverige, men utsläppens storlek är ändå betydande  – 10 miljoner ton per år. 

Är det mycket? Det är mycket: 10 miljoner ton är lika mycket som utsläppen från hela Sveriges personbilstrafik. Eller hela den uppskattade totala klimatpåverkan från svenska befolkningens flygresor.
– Det motsvarar en femtedel av Sveriges utsläpp, men de bakas in i skogssektorns upptag, så det är därför vi inte uppmärksammar dem så mycket. Man får leta fram siffrorna, säger Åsa Kasimir, biolog vid Göteborgs universitet som forskar om hur mycket växthusgaser de dikade torvmarkerna orsakar. 
”Trots att våtmarker är de mest effektiva kolsänkorna på land är de mindre skyddade än exempelvis skogar och försvinner fortfarande i förfärande hastighet”, skriver klimatforskaren Johan Rockström med flera i ett faktaspäckat debattinlägg in COP26.

Våra svenska skogar är en enorm klimatresurs som årligen dammsuger luften på 120 miljoner ton koldioxid. Men det hindrar inte att skogsindustrin (avverkning till virke, massa och papperstillverkning) årligen släpper ut omkring 80 miljoner ton koldioxid.

Men dessa utsläpp syns inte i den officiella statistiken trots att det är långt mer än Sveriges samlade utsläpp. Skälet är att skogsindustrin har ett undantag som gör att dess utsläpp inte räknas.
Och därför ockuperas inga utdikade våtmarker.
– Lättare då att peka på bilar och flygplan.
För vem vill stå och tjoa om klimatet vid en utdikad myr i de småländska skogarna?
Inte jag heller.

PS: Om du vill avfärda ovanstående resonemang får du här ett tips om ömma tår: Tre dagar före miljöaktivisternas aktion flög jag tur och retur Kalmar – Stockholm.
Dessutom kan du enkelt hävda att jag slår in öppna dörrar: Det ger inga svarta rubriker men i vår kommun har politiker och tjänstemän tänkt en hel del om våtmarkernas betyder för vårt klimat.
– Läs mer här och glöm aldrig vad myrarna gör för dig och dina barnbarn!

Hon: kakan klar, ser ok ut, men har inte smakat än. Bolognesen däremot är avsmakat, och det var en hit. Så himla mustigt kött och ingen viltsmak alls. Mer vildsvin på matborden!

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s