Söndag: När man nöjer sig med det bästa på tallriken

Fin men fuktig morgon. Vaknar hungrig.

Han: Sverige är ett 2/3-samhälle. Det är bara kritstrecket som flyttats. ”Förr satt överklassen på sina gods, rapade och frågade sig vad de fattiga gör en sån här vacker höstkväll. Numera sitter det unga finans- och mediefolket vid Stureplan och undrar var den gamla medelklassen äter nu för tiden.”

Skrev jag i en dagsnotering år 2013 med ett typiskt stockholmsperspektiv. Mycket har hänt sen dess. Jag bor på en udde långt från Sturehof, det är söndag. Kvinnan i mitt liv hälsar på barnbarnet i Göteborg och på väg till återvinningscentralen passerar jag Torsmaskiners gamla lokaler i Torsås där Tobbe & Fred håller krog.
Öppet?
– Tyvärr inte, det är söndag.
Ensam på udden får det alltså bli rester. Och det är inte det sämsta: Hennes hemgjorda köttfärssås på vildsvin flyger fortfarande högt.

Därmed är dagens blogg fixerad i sitt sammanhang. Och som vanligt vill gubben på udden gärna se migsjälv i ett större sammanhang.

Så här är det: Varannan svensk äter middag på restaurang minst en gång i månaden och mer än var åttonde svensk (13 %) äter ute minst en gång i veckan. Och en tredjedel uppger att de äter på restaurang 1–3 gånger per månad. Det visade undersökningen Svenskarnas restaurangvanor.

Totalt innebär det att nästan varannan svensk (46 %) äter på restaurang minst en gång i månaden.
– Restaurangupplevelser och bra mat är numera en viktig del av livsstilen för många, säger Eva Östling, vd på Visita. Storstäderna sticker förstås ut i undersökningen. 20 procent av stockholmarna äter middag på restaurang minst en gång i veckan.


Omsättningen i restaurangbranschen i de tre största städerna är tre gånger högre än i övriga Sverige. Totalt omsätter krogarna cirka 1 000 kronor mer per person och månad i storstäderna jämfört med övriga landet.
I vår nya hembygd är folk snålare med sina restaurangbesök. Här uppger färre än var tionde (8 %) att de äter ute minst en gång i veckan.
Och bland de som köper lunch ute 3–4 gånger i veckan är dubbelt så många män som kvinnor. 
– En statistisk slutsats som bekräftas av en elementär okulärbesiktning hos Tobbe & Fred alla vardagar i veckan.

Män, män män.

Men trenden är entydig: Så sent som i slutet av 1990-talet gick endast en begränsad del av matpengarna detaljhandeln förbi. Men mellan år 2007 och år 2015 ökade restaurangbranschens omsättning fem gånger så mycket som för livsmedelsbranschen. Det motsvarar cirka 3 000 kronor per person och månad, eller 18 procent av den totala hushållskonsumtionen.
– Om vi studerar en långsiktig trend är det tydligt att allt mer pengar läggs på restaurangmat, konstaterar SCB och skriver: Om vi tittar på hur omsättningen fördelas uppdelat per person och månad så ser vi att restaurang ökar och livsmedel minskar. Skillnaden mellan 2007 och 2015 inom livsmedel är dock endast 51 kronor per person och månad, medan det spenderas 80 kronor mer på restaurangbesök. Dessa tar ut varandra och matkontot har endast ökat med 29 kronor (3 017 kronor jämfört med 3 046 kronor) mellan 2007 och 2015.

Vart jag vill komma? Ingenstans. Jag gör denna anteckning i väntan på att hennes köttfärssås ska micras. Det kurrar i magen och på förekommen anledning bjuder jag på en sista aptitretare: Enligt ICA-förlagets tidning Supermarket var Sverige i slutet av det förra seklet fortfarande en potatisnation, om än i förskingring. Fyra av tio åt potatis till huvudmålet, 21 procent slaskade med pasta, medan tolv procent föredrog ris.
– Kanske är detta det mest konkreta uttrycket för att Sverige är på väg att bli ett mångkulturellt samhälle?

Köttfärsen var svenskens favoritmat år 1998, följd av den älskade korven. Seafood började dock på allvar att konkurrera med falukorven – skaldjur fanns på var åttonde tallrik (13%).
– Vilket kan jämföras med att bara åtta procent av oss åt kyckling och annan fågel en vanlig vardag.
Nu ser svenska folkets favoriträtter ut så här enligt Aftonbladet.

Köttfärssås i topp alltså. Och korven finns bland fem i topp. Nu när middagen är varm, vilken slutsats drar vi? Den här:
– På udden har vi enkla smaklökar – vi nöjer oss med det bästa.

Bäst i test.

PS: Om sanningens ska fram nöjde jag mig med det bästa redan igår. Blev bortbjuden på en fantastiskt god Jägarschnitzel på kyckling med skysås med råstekt potatis. Så har jag det.

Lördagens supergoda förrätt. Räkfyllda brioche!

Hon: har också blivit bjuden på massa god mat hemma hos dottern Meli med familj i Göteborg. Men idag huserade Alice och mormor själva i lägenheten medan mammorna flyttrensade i källaren.

Och besticken användes…

Till lunch serverades blodpudding med gröna ärtor och äppelmos. Och till mormors stora förvåning, och glädje, hade bordsskicket förbättrats avsevärt sedan i somras, inte en munsbit hamnade på golvet…

Okej, ibland behövde fingrarna hjälpa till.

Snacka om fint bordsskick! Till och med servett efterfrågades när lunchen var uppäten. Så duktig tjej!

Tack för maten!

Nu sitter jag framför ett bord fullt av böcker, på regionaltåg 339 mot Alvesta och Kalmar. Längtar allt lite efter honom och kissarna nu, men det var väldigt roligt hänga med Alice igen. Vi fick ju lite lära känna varandra på nytt eftersom hela tre månader har gått sedan vi senast sågs i Skeppevik i slutet av juli. Lång tid när man bara är ett och ett halvt år!

På väg hem!

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s