Lördag: En dag som gjord för frukost i sängen

(Uppdaterad 16:35)

Han: Vaknade med nackspärr 07:33. Även hon hade sovit illa. Hon är lite matt i pälsen.
– Kanske är hon sjuk?
För en gång skull fick jag både fixa kaffet och hämta morgontidningarna vid kiosken.
– Och så vill hon äta frukost i sängen.
Bra början på en lördagmorgon.

”Frukosten är dygnets sköraste måltid”, skriver författaren Bengt Ohlsson i en krönika. Så långt är jag med. Sedan skils våra vägar: ”Därför är hotellens frukostbufféer helvetet på jorden,” skriver Ohlsson. ”Man är inte redo. Man står grusögd och femtioplussigt opresentabel i den sobra matsalen, ansiktet är som en ostruken skjorta, och mitt i detta hjälplösa tillstånd förväntas man hitta rätt bland alla käcka fruktsallader, sönderkluttade byttor med smör och margarin, skrikigt färgglada skålar med sill och bacon och äggröror.”

Krönikören fortsätter sin klagosång:”Man går ett varv och lyckas bärga yoghurten, ett varv till och skedar åt sig lite fruktsallad, sen tar det stopp, var är brödet, och var tornar behållarna med kaffe och tevatten upp sig, till slut har man gått så många varv runt byttorna att man börjar väcka uppseende hos alla myndigt klädda familjer och alla polargäng som är mysbakis och avhandlar gårdagskvällen. För att inte tala om ögonblicken när man bara ger upp och står med sin bricka och kämpar mot paniken.”

Fattar ingenting. Hotellfrukostar är underbara! Om jag har ångest när jag vaknar i en hotellsäng och undrar varför, så blir jag som en ny människa när jag kommer ner till hotellets frukostbuffé.
Den senaste tiden har jag återvänt ett antal gånger till hotell Kung Carls frukost (tvärsöver Stureplan från Sturehof) än jag borde av klimatskäl.
– Och varje gång känner jag mig som en människa.

Man går ett varv, bärgar lite äggröra och välstekt bacon. Hittar rätt bland käcka fruktsallader och prydliga byttor med smör och rostar två skivor formfranska (som vi inte längre får äta på udden), adderar några skivor ost och en skiva prickikorv och två glas äppeljuice och kaffe och ingen av de andra gästerna bryr sig och om man kommer för nära ler vi mot varandra och säger godmorgon och varsågod och ingen jävel känner panik.
– Utom möjligen någon grusögd och femtioplussig krönikör som råkar bo på just vårt hotell och uppenbarligen behöver hitta ett skruvat ämne till dagens krönika.
– Tur att man inte är femtiplussig och i den branschen längre och därför kan äta frukost i sängen utan att behöva skriva en krönika om den.
Och än mindre känner lust att sticka knivan i min sängkompis.

Frukost i soffan i torsdags…

Hon: det har varit alldeles för få frukostar i sängen på sista tiden. Inte ens när du var i Stockholm i veckan åt jag frukost i sängen. Jo en morgon gjorde jag nog det förresten. Men förr åt jag alltid frukost i sängen, även när jag/vi bodde på hotell. Fram för mer frukost i sängen!!!

Hurra, jag var frisk!!!

När jag efter två år för första gången känner att det svider lite i halsen tänker jag förstås genast Covid… speciellt med tanke på att jag minglade runt friskt i Stockholm förra helgen. (Fast just nu verkar det vara värre smittspridning i Torsås.) Hursomhelst blev jag väldigt orolig igår morse när jag fortfarande hade ont, speciellt med tanke på att vi skulle på ”Gåsamiddag” ikväll. Vill ju inte smitta värdparet. Eller någon annan.

Han fick helt enkelt köra in mig till ett apotek i Kalmar som lämnade ut prov-kit till symtomfritt ombud (han då). Testade mig i bilen och han gick och lämnade in det direkt. Nu fick jag svaret, hurra! Det blir gås (eller var det and…) hos kompis-grannarna ikväll!! Tyvärr missar vi hemgjorda småländska kroppkakor hos ett par andra vänner, sån himla himla otur, att allt roligt hopar sig på samma kväll. Det är dessutom andra gången vi missar kroppkakorna. Attans!!

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s