Söndag: En dag som gjord för solceller och glögg

(Uppdaterad 17:32, 17:03, 14:00, 13:46)

Tror på att solen kommer.

Han: Mulet, ihållande regn, +3° som enligt SMHI känns som -3. Detta på grund av vindarna. 8 – 12 sekundmeter från ost, hela havet ligger på mot udden.
– Risk för snö, skriver meteorolog Annika Hjelmsten.
En dag som gjord för att berätta om att vi fått en offert på att sätta upp solceller på båda stugorna.

Jo det är sant. Alexander från Nordpolen (företaget heter så) var här och mätte upp våra tak, vinklar och solsidor. Vi fick beröm för att vi redan investerat i bra tak (tack Markus och Goof!) och efter några minuter hade alla hårt arbetande chips i Alexanders dator räknat ut att udden är som gjord att bli självförsörjande på el.
– Detta för futtiga 200 000 kronor.
Drygt.

För bra för att vara sant? Jag tror inte i det. Eller rättare sagt:
– Om man som vi gör av med 30 000 kilowatt per år, inklusive växthusen, då är jag beredd att tro på tomten.
Just nu betalar vi 138,25 öre/kWh enligt Eon.
– Vad tror du?

En dag som gjord för glöggmys…

Hon: Fy tusan vilket första advent-väder vi fick. Ösregn och hård pålandsvind. Mysigt faktiskt. Trött efter Stockholms-sejouren och glad för att slippa känna jag måste bort och pynta i Chateau Margareta eller nåt. Ingen kommer ändå gå förbi idag. Och Han satte i alla fall upp en stjärna i stora fönstret i förrgår!

Soff- och glögg-väder helt enkelt!

Bestämmer snabbt att vi börjar smaka av årets glögginköp redan vid lunch, och intar sedan ryggläge i soffan med paddan och en bok. Men jag har faktiskt gjort lite nytta före dess, en saffranskaka! Lussebullar har jag dock inte hunnit baka än.

Mums!

Han: Mysigt, är ordet. Skönt sitta inne i soffan när havet orerar där utanför och hon ligger i sin soffa och läser. Man hinner upplever så mycket!
– Åtminstone återuppleva sånt man glömt att man minns.

Minsta barnbarn vet att romaner och filmer hämtar inspiration av verkligheten. Att verkligheten kopierar dikten är mindre vanligt – även om Jorge Luis Borges beskrivit fenomenet i Berättelsen om förrädaren och hjälten (Borges I, sid 436, Tranan). Denna korta text är det mest fantasieggande jag läst i hela mitt liv. På bara fyra sidor skissar Borges en intrig som fortfarande väntar på att kopiera av någon begåvad deckarförfattare.

Men det är själva fenomenet jag häpnar över. För häromdagen hände det mig. Jag står vid vår strand in mot viken och betraktar en hund som betraktar de skummande havet och jag tänker att det här är en déjà vu, en scen jag sett förut.
– Och det har jag.  

När jag denna regniga dag slöbläddrar genom flödet på Facebook ser jag en bild jag känner igen. Anders Post, som för övrigt fyller år idag (grattis!), har jag känt i hundra år och vi har ställt ut flera gånger tillsammans. Den 21 oktober skriver han på sin sida: ”Vi firade nyår i Alicante för ett antal år sedan. Vi observerade en hund som i två dagar stod och tittade mot havet. Alltid på samma plats. Sedan var den försvunnen, men uppstod igen i min målning (tyvärr lite si och så med skärpan).”

Och så visar han bilden på den hund som jag häromdagen betraktar när den betraktar havet och sedan försvinner innan jag hinner ta en bild, men som idag återuppstår på en kompis målning som målades innan jag betraktar den in real life vid ett annat hav långt från Alicante.

När verkligheten kopierar dikten.

Han, igen: Mer kultur. Som traditionen bjuder på 1:a advent på udden blir det litterär afton före söndagmiddan (= rester på gårdagens shoulder of lamb). Det innebär att jag läser högt ur ”To Have and Have Another”, en kulturbibel i vilken en typisk nörd ger en snabbguide till alla de drinkrecept som förekommer i Hemingways romaner.

Kulturkväll på udden.

Denna kväll passerar vi Över floden in bland träden (kap 7,9, 27), Farväl till vapnen (kap 34), Och solen har sin gång (kap 19) med flera storverk tillsammans med författarens hjältar och ett glas Dry Martini.
Som alla fullvuxna män föredrog Hemingway Gordons + några droppar Noel deprat.
– Nu kan du berätta vad du har för ursäkt att ta en drink en söndagskväll.

Publicerat av

2 reaktioner till “Söndag: En dag som gjord för solceller och glögg

  1. Hej Peppe!!! Intressant med Hemingway. Farsan fick ”Afrikas gröna berg”, Bonniers 1954 som födelsedagspresent 1955. Det var ett bokverk med osprättade blad (måste ha en papperskniv). Såg att farsan kom 60 sidor sen la han tydligen av. Då kom chansen att friska upp Hemingway. Jag läste hela boken och insåg ganska snart att en del av intresset föll angående dåtidens utgåva låg på översättarens minst sagt tragikomiska översättning, vilket fick mig att understundom flina i mjugg. Men där kom blodet. Bokförlaget Bakhåll har satsat en hel del på nya översättningar av Hemingway och där köper jag mina böcker nu för tiden. ”Den gamle och havet” läste jag på Flata, daterad 1965. Nu ligger en ny översättning här på bordet av ”Snön på Kilimanjaro” den står på tur nu!!! Från Bakhåll har jag sedan ngt år införskaffat ”Att ha och inte ha”, ”Över floden in bland träden” och ”Klockan klämtar för dig”, Den sistnämnda måste ha varit hans mästerverk. Ett praktverk på 469 sidor. Jag blev tagen av den. Bakhåll har för vana att ha ett intellektuellt slutstycke oftast skriven av Christian Ekvall, bara en sån sak….hälsar Nicke från norr.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s