Onsdag: Ruggigt väder – och ännu ruggigare elräkningar!!!

Vårt vardagsrumsfönster inifrån, kl 15:30.

Hon: nu är det plus 1 grad och snöstorm, imorse var det minus 7 och soligt! Hann städa ut de frostskadade chiliplantorna ur växthus 1 innan ovädret började.

Pysselväder…

Börjat sortera årets tomatfröer samt pillat loss dem från hushållspappret. Också kollat igenom vilka chilisorter jag tog fröer ifrån och vilka jag missat eller har för få av och måste komplettera med köpta. Beställt Monkeyface, Cayenne, Faludi och några till från Örtagårdens fröer idag. Så nu är vi på gång igen då.
– Och mina microdwarfar växer på:

Små dvärgtomater alltså…

Han: Ja, idag kom snön till udden. Orange varning från SMHI,”Vind i kombination med snö”. Den torftiga analysen betyder i verkligheten att temperaturen kring nollan känns som -6° på grund av att snöslasket blåser i 10-16 m/s rakt på stugan.
– Och så är det här med elpriserna.

Lyssnar på ännu en nyhetssändning och än en gång fokuserar nyhetssändningarna på gängvåldet i Stockholms förorter.
Uppriktigt sagt:
– Personligen bryr jag mig måttligt om att några gangsterslynglar reducerar sin egen parasitära egenart till gungande rapmusik.

Ruggigt, är ordet.

Det retar mig däremot att denna mobb ockuperar den politiska agendan. Dessutom är jag sur, frusen och jäkligt förvånad över att ingen politiker bryr sig om att en normal morgondusch just nu kostar nio miljoner hederliga svenskar cirka 30 kronor – jämfört  med 2-3 kronor bara för några månader sedan.
Jag tackar allas gudar (och preventivmedelsindustrin) för att vi inte längre har hemmaboende ungar på udden – såna där skönandar som låser in sig hela förmiddan i badrummet och gör av med 300 liter varmvatten för att det känns fett skönt.
Ja, du fattar vad jag menar.

Men uppriktigt sagt fattar jag inte varför våra ledande politiker inte står i kö för att gläfsa mot motståndarna och visa att de bryr sig de skenande elpriserna.
På riktigt!
Det sista jag hörde av MP:s Per Bolund var att det inte råder elbrist.
– Nähä bra, jättebra.
Jag förstår att han hoppade av sitt jobb som minister.

Och det senaste jag hörde av Anders Ygeman innan även han bytte kontor var att regeringen ”noga följer den pågående dramatiken på elmarknaden”.
– Tack Anders, det gör jag med.
Därför undrar jag vad regeringen tänker göra åt elkrisen. Men det avböjde Ygeman att svara på och hänvisar till regeringens kris.
– Tyvärr är jag minister i en övergångsregering. Jag är därför förhindrad att uttala mig alltför mycket om våra framtida ambitioner och planer.
Vad ska jag svara på det:
– Tyvärr är jag ekonomiska skäl förhindrad att betala EON:s elräkning men vi följer dramatiken på elmarknaden.

Så hur i hela vårt kylslagna h-e kan det komma sig att elpriset 10-dubblats utan att regeringen GÖR något?!
Jag menar, vi pratar inte om nån landhöjning på 0,1 mm på hundra år och jag blir inte klok på förklaringarna.
Ibland skyller man på Putins gaspriser.
Ibland beror på att det inte blåser som det borde blåsa.
Andra hävdar att prishöjningen beror på att man stängt ner kärnkraftverk, men det var faktiskt flera år sedan.
– Vad har hänt sedan i våras?

Senaste förklaringen jag sett är att förståsigpåare lägger pannan i veck och säger nåt om att man just nu isbelägger kraftverksdammarna i Norrland.
Men herregud (ja, jag blir alltmer religiös) – isen har lagt till den här tiden i århundranden i Norrland.
– Och i kraftverksdammar och vattenmagasin under hela min livstid!
Det vet jag eftersom jag är uppvuxen på ett kraftverk.

Så vad fan beror det på? Och viktigaste förstås: Vad tänker Magdalena Andersson & Co göra åt elpriserna som hon berörde i den mest vältuggade ordmassan i sin regeringsförklaring: ”En ny nationell elektrifieringsstrategi ska peka ut hur kapaciteten i elnäten snabbt och effektivt kan byggas ut och hur elproduktionen med rena, förnybara och billiga energikällor kraftigt kan öka.”
– Tack för det Magdalena, kan jag hänvisa till dina kommande utredningar innan jag betalar vår redan existerande elräkning?

Drygt 2 kronor för en enda kilowattimme på udden (Elområde 4).

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s