Lördag: Vi har de politiker vi förtjänar eller …?

(Uppdaterad 16:37)

Är det ryssen som kommer?

Han: Det mesta som skrivs på sociala medier är a-socialt strunt. Men internet är fantastiskt! Till exempel har vi under några dygn iakttagit en stor pråm ute i farleden. Rapporterna om ökad närvaro av ryska krigsfartyg i Östersjön ger fantasieggande associationer. Från udden påminner profilen onekligen om pansarbåten Monitor, den svenskättlande uppfinnaren John Ericssons mest revolutionerande konstruktioner som under det amerikanska inbördeskriget besegrade sydstaternas fruktade pansarbåt Merrimac.

Men det är inte Monitor som försvarsmakten köpt in nu när alla politiker vill återställa det försvar vi hade innan alla ville avveckla det försvar vi hade.
 – Alla (inklusive en majoritet av oss väljare) utom Mikael Odenberg, försvarsminister i regeringen Reinfeldt som avgick i protest mot nedrustningen. Heder åt dig mannen, vi ses på nästa surströmmingsfest på Sturehof!

Sanningen om pråmen finns på nätet. På facebooksidan Torsås/Bergkvara kan man läsa om skällande hundar och borttappade handskar, men också initierad omvärdsanalys. T ex får jag veta ”Monitor” med följebåt i själva verket är ”en finländsk bogserbåt med efterföljande pråm (lastad med timmer) har sökt lä utanför Bergkvara angöring”.

Nej, inte Monitor heller. (Foto lånad från Torsås/Bergkvaragruppen).

Som vi berättat har det blåst kuling i sundet och igår när ekipaget gick söderut uppdateras jag om att pråmen har lastat brännved i Hargshamn med destination Hundested i Danmark, detta ”enl. uppgift i en annan fb-grupp”.
Sambandscentralen funkar alltså också i bygden.
Om ryssen kommer.


Apropå att vi är sociala djur: Tre av sju partiledare får covid samma dag som de inför en samlad riksdag samlats för förmana oss medborgare att inte samlas för att hämma smittan.
– Ska vi skatta eller gråta?

Åtminstone öppnar sig beskedet för flera olika tolkningar:
1. Nyheten visar hur allvarlig pandemin är när till och med de mest privilegierade och säkerhetsmedvetna drabbas så lätt.
2. Pandemin har nått en sådan omfattning att restriktionerna alltid är för svaga och därför lika gärna kan tas bort.
Eller:
3. Politikerna lever inte som de lär ens när det är pandemi?


Och vad drar du i så fall för slutsats av det? Min slutsats: Våra politiker är som vi andra – vi tillämpar restriktionerna när det passar oss (särskilt när det gäller vad andra bör och inte bör göra) och struntar i dem när vi ”måste”.
Kort sagt:
– Vi har de politiker vi förtjänar.

Hon: håller fortfarande på med min italienska lördagsmiddag, men när det är sååå fint väder och dessutom ingen vind så måste en promenad hinnas med. Fick även med honom…

Han hittade förstås snabbt en stol att vila på, men även jag tyckte det var skönt att sitta i solen en stund och titta på utsikten bort mot Grisbäck. Börjar den inte värma lite nu…

Till och med kissarna hade lämnat soffan för att lufta pälsen. Det blev en liten promenad runt husen med dem också. Nu tillbaka till grytorna!

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s