Fredag: Börsen går ner men för somliga flyter livet på

(Uppdaterad 18:38, 17:50)

Det blåser på udden.

DAGENS VÄDER: Klart väder på udden, 6-8 grader varmt men blåsigt. Gul varning från SMHI 18-25 m/s från NV gör att det känns som +1°.

Han: I likhet med somliga människor lägger man i första hand märke till snoken. Näbben är lång, smal, rödlätt och har en nedåtböjd liten krok i spetsen. I likhet med vad som gäller bland vår egen art verkar hon gå oftare till frissan än vad han gör.
– Med ungefär samma resultat.

En skillnad är att hon är rödhårig.

Fast fru Storskrake är förstås rödhårig. Hon känns även igen på att hon bär en strikt vit blus knäppt i halsen.
– Vilket skiljer henne från de fattiga kusinerna från landet, Mellan- och Småskrakan, som inte har den skarpa vita halslinningen.

I övrigt tycks storskakeparet leva ungefär som vi, fast mest i sjön. Även de är flockdjur men trivs som par. De rör sig på en begränsad yta, sida vid sida och det är inte helt enkelt att förstå vad de egentligen gör på dagarna.
– Men de verkar trivas med varann och här ute på udden.
Dock är jag ganska säker på att de inte tänker på börsen. Det gör hon. Och hon oroar sig. Nu brukar hon oroa sig, det ligger i hennes gener.
– När jag är elak jämför jag henne med Krösa-Maja i Emils Lönneberga.
Visserligen tror hon inte att kometen är på väg (vi har inte sett Don’t look up på Netflix ännu). Däremot är det mesta på väg i hennes huvud och just nu är det börsen.
– Den är på väg ner.  

Jag säger att börsen alltid går ner när den gått upp under en längre period. Sådan är kapitalismen. Under 2021 steg Stockholmsbörsen med 28 procent (Morningstar Sweden Index). Bättre än Wall Street (+20 procent) och Europas +22% (MSCI Europe).
Konjunkturen överträffade de mest optimistiska estimaten och bolagens vinsttillväxt slutade nästan dubbelt så högt upp som förväntat i början av 2021. Internationella stimulanspaket och lågräntepolitik var mumma för aktieägarna.
– Nu stiger inflationen och riksbankerna hotar att höja räntorna, särskilt i USA. Stödköpen ska avslutas redan i mitten av mars, och räntan ska höjas tre gånger under 2022.

Det gillar inte börsen eftersom det drar pengar från aktier till räntepapper i ett läge när aktier är dyra.
Alltså är det inte konstigt att börsen backar just nu. Lägg till att de stenhårda restriktionerna i Kina än en gång hotar leveranserna av chips och andra komponenter i väst.

Så jag förstår att kvinnan i mitt liv oroar sig för sina placeringar. På Margaretas tid var det hon som kollade börskurser och läste Dagens Industri. Varje dag. Förmodligen Sveriges äldsta prenumerant (95 år)!
Eftersom matriarkatet lever här på udden har detta ansvar för den internationella ekonomin flyttat in i mitt sovrum.
För egen del bryr jag mig inte om aktier. Efter 3 decennier med daglig ekonomibevakning tycker jag fortfarande att det är tråkigt.
– Det är mer givande att läsa romaner.

Däremot sov jag dåligt i natt, men detta på grund av att kulingen röt runt stugan. Och medan hon hämtade morgontidningarna gav jag småfåglarna frukost.
– De har det inte heller lätt.
För herr och fru Storskrake flyter däremot livet på.
Man undrar i vilken vik de firar sin fredagskväll.

Lugnande för oroliga börs-nerver…

Hon: ja, jag borde sålt lite fonder för en vecka sedan när de var typ all time high!! Kör ett lugnande yoga vinyasa-pass. Och lagar mat. Båda sakerna är bra för nerver och själ! Ute blåser det för mycket så någon långpromenad blir det inte idag. Det är annars också läkande.

Osso Buco på g.

Blir italienskt för hela slanten till lördagsmiddag. Hade två rejäla bitar lägg med märgben kvar från kvigan vi köpte av Urban Engman i somras. Och en liten bogstek. Slängde ner den i grytan också. Hoppas de tar lika lång tid att tillaga … ska stå i ungnen 6-8 timmar, på 90 grader.
Inte testat att göra det i ugn förut. Väldigt längesedan jag gjorde Osso Buco över huvudtaget för den delen. Ska bli spännande! Bara den inte blir för stark, slängde förstås i lite chili. En pytteliten Chocolate Bonnet, urgod chili, men djävulskt stark!

Tiramisu, på konjak förstås!

Och italiensk efterrätt, Tiramisu. Blir också bäst om den görs dagen före så den får stå och dra sig i kylskåpet. Var också längesedan jag gjorde. Undrar om jag kom ihåg rätt … men nu är det väl ändå snart dags för fredagsdrinken!!

Fast food a la udden.

Han: Den som spar han har och efter att tre dar i rad ha njutit av Bramstedts öländska kroppkakor till lunch längtade jag efter nåt enkelt, typ fast food.
– Och så blev det.
Efter hennes eftermiddagsdrink (champagne+gin+fläderblomssaft+limoncello) serveras en enkel förrätt – löjrom, avokado, rödlök toppad med créme fraiche som sköljs ner med ett glas enkel Petit Chablis.
– Perfekt!

Till varmrätt skulle vi ha delat på en välmatad krabba från Blomlövs i Brömsebro. Men där tog det slut. Varför förstöra en lagomt stor portion husmanskost med mer husmanskost från havet?
– Det fick bli lite ost och lite rödvin (Barbera d’Alba) till Trädgårdsmästarna på Kanal 7.
Det är ju ändå januari och ännu en vanlig fredagskväll på udden.
– Och som sagt: Undrar vad Storskraken bjuder sin fru på en kväll som denna?

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s