Måndag: Nattens lektion i rörelseenergi = +54 cm

(Uppdaterad 19:54)

Julens kvardröjande ljusslinga dansade i natt.

Han: ”Undrar hur länge det kommer att blåsa?” Inget ovanligt med hennes retoriska fråga. Bortsett från att den här gången ställdes den rakt ut i mörkret klockan 03:07, natten mot måndag.
Även hon är alltså vaken och det är vinden som väckt oss.
Katterna tassar också omkring. De tycker inte heller om blåsten.

Två repliker stannar kvar i minnet:
– Det är i alla fall trevligt att träffas så här, säger han och tar hennes hand i sin.
– Nu bör i alla fall elpriset gå ner, säger hon på den andra kudden.

Bingo för vindkraftsentusiasterna!

Förhoppningsvis är nattens hårda kuling rena rama Grannyran för alla som hoppas och tror att vindkraften ska rädda svensk energipolitik undan kärnkraften. Av ljudet att döma var det den värsta vinterstormen hittills i år här ute. På nära håll är blåsten inte lika roligt.
Det är byarna som får väggarna att skaka på udden.

– Man kan lätt tro att förhållandet mellan vindstyrkan och hur naturen påverkas är linjär, påpekar tv-meteorologen Nils Holmqvist i sin väderbok ”Himlen är vackrast med lagom mycket moln” (Volante, 2016). Men så är inte fallet.
Tallarna på uden svajar inte dubbelt så mycket – utan fyra gånger så mycket när det blåser 25 m/s (storm) jämfört med när det blåser hälften så mycket och blåsten kallas frisk vind.

Det är inte åsikt utan fakta baserar på formeln för rörelseenergi. Om du nu glömt den: Energin hos ett föremål i rörelse är proportionell mot dess hastighet i kvadrat.
Det vill säga:
– Ökar vindens hastighet tre gånger – vilket händer i byarna – blir kraften hela nio gånger så stor och en fyra gånger så hög vindhastighet påverkar omgivningen 16 gånger så mycket.

Alltså bad jag att för en gångs skull få hämta morgontidningarna. Detta för att göra en okulär besiktning av tallarna inåt viken. Resultat: Omkullvräkta soptunnor, kringkastade utemöbler, en och annan knäckt tallgren.
– Och Samuelssons trädgårdskula har rullat ut i vägen.
Nattens enda offer: Ännu en torrtall har fallit på våtängen mot andra udden till.

PS: En effekt av rörelseenergin är att vinden får havet att stiga. Det beror på att när det blåser från norr eller nordväst pressas vattnet ihop när det passerar genom Kalmarsund. Resultatet ser vi på udden där det såg ut så här i morse: +58 cm.

Efter stormen stiger havet.

Hon: och ta sig ut till badbryggan, om någon (typ Sope-Bengt…) skulle vilja ta ett dopp, krävs båt. För övrigt ligger hela bryggan under vatten. Men skylten med livbojen står fortfarande pall, pust 😉

13:02

Men nu, 19:53, är det kallt, lugnt och stjärnklart. Fullmånen lyser upp hela udden.

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s