Onsdag: Dags att rita om kartan

Strängen med tång visar hur havet ritade om kartan.

Han: De senaste dagarnas storm drev upp havsnivån storleksordningen 60 cm. Det betydde att havet gick upp till däcket vid sjöboden och efterlämnade en sträng av tång ungefär en meter från flaggstången.
Det fick mig att fundera över hur kartan egentligen ser ut här på udden.
– Helt klart beror det på när kartan ritas.

Det i sin tur fick tankarna att dra iväg: Under min uppväxt i Blåsjöfallet hängde världskartan på köksväggen i det Blå Huset, idag en av tiotal hus som blev kvar efter att kraftverket stod klart och storleksordning ett tusen vattenrallare drog vidare för att elektrifiera Sverige.
Även om det gått mer än 60 år skulle jag fortfarande kunna återge kartan över vårt anlägge, inklusive Konsumbutiken, Kontoret, kiosken, en biograf (”Björnakojan”), Mässen och barackerna.

Så såg kartan ut på 1900-talet …

Möjligen skulle min karta bli ungefär lika sann som världskartan på vår köksvägg. Världskartan som vi känner den har varit i bruk sedan 1500-talet. Det var flamländaren Gerhard Mercator utvecklade kartan som följaktligen heter ”Mercators projektion”.
Den hade sina poänger, men det är svårt att avbilda en krökt yta på ett platt papper. Mercators projektion blev rätt vid ekvatorn men fel vid polerna. På vår gamla världskarta var Grönland lika stort som Afrika. – I själva verket är den afrikanska kontinenten 14 gånger så stort som Grönland.
Min världsbild blev skev redan från början. Europa framstår som världens centrum och Asian och Australien framstår som perifert.
– Världsekonomin och teknikutvecklingen har flyttat focus.
Idag har vi inte längre världskartan på köksväggen.
– Man kan fundera över varför det är så?
Vi lever trots allt i en globaliserad värld och idag skulle vi kunna sätta ut många fler knappnålar i olika färger på ställen vi besökt.

Kanske beror det på att vi är mindre intresserad av världen än vad vi var på 1950-1960-talen?
Oavsett: Om jag köpte en världskarta idag skulle den inte se som Mercators. Sedan millieniumskiftet ser nämligen världskartan ut så här:

Europa är inte längre världens centrum

Den nya kartan baseras på Gall–Peters projection och ger en helt annan bild av vår värld. Den nya projektionen ger en tydlig bild av hur stort exempelvis Afrika i själva verket är.

Nå. Tanken flyger vidare. Om vi bortser från kartan – hur ser din världsbild ut idag? Här två frågor som du kan börja med att besvara.
– De rätta svaren kommer efter hennes blogg.

FRÅGA 1: Flyktingeländet ser vi ofta på tv-nyheterna.  Hur stor del av världens befolkning tror du är på flykt just nu?
– Omkring 0,4 procent
– Omkring 4,4 %
– Omkring 14,4 %

Fråga 2: Det finns omkring åtta miljarder människor i världen. Vilken av nedanstående bild tror du är ger en sann bild av var dessa människor bor? Varje ”gubbe” representerar 1 miljard människor.

Hon: Har inte så mycket att säga om världsbilden, efter att ha varit med i förrådet idag, och efter det inte orkat mycket mer än att slänga ihop kvällens middag. Kyckling à la Sichuan.

Hans byrå från Åsögatan…
Proppfull med slipsar, strumpor, kalsonger, pyjamaser, en morgonrock, t-shirts och så ett mingelporträtt av oss som krona på verket.

Annars fastnade jag mest i min ”minneslåda”, en liten, som ”någon” vänt upp och ner på i en stor låda med annat krafs. Grrrrrrr… min gamla Nalle var helt mosad och deformerad. Foton ihopskrynklade, och så vidare.
– Minneslådan är dessutom det enda jag har sparat efter tre flyttar (och så lite lite kläder, fina saker!).

Ett räddat fynd; journaler från BB och bilder på barnen som foster.

Jag har annars rensat och slängt det mesta jag inte använder eller behöver innan flyttlassen gått. Om något slängdes i hans proppfulla byrå, tror inte det va…

Han, igen: Ja, ja, ja. Att flytta boklådor är också att förändra världsbilden. Jag förstår att du är mer intresserad av din egen världsbild.
Så här är det: Har du svarat 0,4% på frågan ovan om andelen flyktingar så har du rätt världsbild.
– De flesta svarar fel.
När Gapminder ställer frågan svarar åtta av tio fel!
Många tror att andelen flyktingar är tio gånger så stor, vilket förmodligen beror på att de tycker att det är för dyrt att hjälpa alla.
– Tillhör de dem?

Rätt svar på fråga 2 hittar du här. För egen del hade fel världsbild även här. Många av oss tror att det finns fler afrikaner än det gör, konstaterar Gapminder.
– Fundera på varför det är så?

Här hittar du andra frågor som ger en hint om hur felaktig din världsbild är. Vågar du testa dig? Nu eftermiddagsdrink (G&T) och en middag som bekräftar att världsbilden förändras (Kyckling à la Sichuan).
– Efter stormen steg havsnivån 74-85 cm i Kalmarsund. I morgon ska jag rita en karta över hur udden ser ut om havet bestämmer sig för att stanna på den nivån.
Liksom Ukraina och andra oroar jag mig för att starkare krafter förbereder sig för ett omfördelningskrig.

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s