Tisdag: Skärpning, idag blir det grönt … och en låda mindre

Hon: i dagens DN står det redan på omslaget hur viktigt det är att äta grönsaker och frukt. Ett halvt kilo per dag. Det gör vi INTE!! Jag äter i och för sig en apelsin var morgon, han får en eller två klyftor av den, som inte alltid ens äta upp.
Ibland blir det lite gröna blad på mackorna (från pallkragarna utomhus), men bara om det är milt, vid minusgrader blir de sladdriga och oplockbara. Lite infrusen paprika från förra årets skörd kan det också bli. Och någon köpt trist tomat. Detta är alltså till frukost, sen äter vi i princip inte mer grönt.

!!!

Men det räcker inte att bara tänka grönt, det ska vara rätt grönsaker för årstiden också. Helst rotfrukter så här års, men även kantareller kvalar in. Med råge. Det är typ den mest fiberrika grönsaken av dem alla. Det hade jag ingen aning om!!

Alltså, vi har massor i frysen tack vare snälla grannar. Fram med dem. Ikväll blir det en fiberrik middag!

Tack Kajsa och Rolf!

Krossade tomater på burk är nyttigt! Nyttigare än på tetra. Men även de är nyttiga och fiberrika. Om man då har egna styckfrysta borde väl de vara ännu nyttigare. Tillagade då, råa är inte lika nyttigt. Vilket ju låter helt tokigt egentligen. Ketchup är faktiskt också nyttigt. (Minus sockret då kanske…)

Egenodlade från frysen

Och lite morötter och fänkål, som hör och häpna fanns i kylen. Ekologiska linser från skafferiet, och så lök och vitlök (som alltid finns hemma) på det. Nyttig och god middag kommer det att bli ikväll.

Från gömmorna

Okej, med lite färsk salsiccia i grytan blir det förstås ännu smarrigare. Helt vegansk behöver ju inte en grön och nyttig vintermiddag vara. Någon gräns måste man ju ändå dra 😉

Dags att ställa sig vid spisen då och påbörja vårt nyttigare och grönare liv!! Vinterliv vill säga, på sommaren äter vi bättre. Egenodlat!

Ps. Satte lite mer sallad. Apropå på grönt. Det har varit riktigt härligt trädgårds-arbetar-väder idag. Äntligen!

Han: Igår lugnade jag henne med att fasanhönan inte ruvar på ägg ännu.Men fan tro’t om inte våren har kommit tidigt till udden i år. Igår hörde vi både gärdsmygen och talgoxen sjunga upp och idag rök två testosteronstinna (?) gräsänder ihop om en flörtig hona.

Och hon har alltså på allvar börjat vårarbetet. För egen del håller jag på att inreda min nya ateljé i torpet. Pojkarna från Satser El är redan klara med elen och varje flyttlåda jag hämtar i lagret på Torsmaskiner känns som att dra ett strå till det nya boet – nu återstår ”bara” 39 boklådor och ett antal tavlor.
Inte världens roligaste arbetsdag, men vem har sagt att det alla dagar ska vara roliga? Hittade bland annat en skiss på en tavla som fick titeln ”Det svåra är inte att ha roligt ihop, det svåra är att ha tråkigt tillsammans”.

Bruden kände igen sig.

Målningen hängde en gång i tiden på restaurang KB i Stockholm, men köptes av ett ungt ryskt par på bröllopsresa. Jag råkade befinna mig på krogen den kvällen och hämtades in från baren av hovmästaren.
– Jag älskar den tavlan, sa den unga bruden och såg ut som om hon menade det.
– Hur betalar jag, sa hennes man och såg ut som mannen på tavlan.

Jag föreslog att han skulle sätta upp tavlan på notan, vilket var en smula ogenomtänkt. Men så blev det eftersom de skulle flyga vidare tidigt nästa morgon. Johan Borg, källarmästaren, gillade inte tilltaget eftersom det strulade till redovisningen och kunde innebära problem med skattemyndigheten.
Men tilltaget skapade en nyordning på KB, som uttytt betyder ”Konstnärsbaren” med anor tillbaka till nådens år 1931:
– Det är en fantastisk möjlighet för konstnären att hänga sina verk inför folk som kanske inte annars skulle titta – och dessutom sitter inför tavlan i flera timmar. Konstverken kan man köpa på notan, säger Johan i en intervju några år senare.

PS: Faktum är att det fortfarande hänger en Engberg på KB, den är målad på väggen bakom de glada tjejerna.
– Kanske är det därför den fått vara kvar?

Reklambilden …
… hela väggmålningen.

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s