Onsdag: What’s the fucking problem

Problemställning.

Han: Drömmer du? Ja, det gör du vare sig du vill det eller inte. Enligt forskarna drömmer vi alla minst två timmar per natt – oavsett om vi minns det eller inte när vi vaknar. Enligt Freud var drömmen ett slags ”nödventil för primitiva driftimpulser”. Jung däremot såg dem som ”uppenbarelsekällor”. Den tredje av psykoanalysens pionjärer, Alfred Adler, hävdade däremot att drömmarna har sitt upphov i vakenlivet och att de visar ”precis samma personlighet som vi finner i vardagslivet”.
– Det är Adlers version som oroar mig.

Drömmarnas funktion enligt Adlers teori att lösa problem som vi inte har klarat av under dagen. Drömmens ”hela syfte är att framkalla den stämning som förbereder oss för att möta vardagens konfliktsituationer. De är alltså riktade mot framtiden”.
– Det är illa nog.
Adlers teori vidareutvecklades av Erich Fromm som hävdade att ”vi ofta är klokare och anständigare i sömnen än när vi är vakna” och inte minst av Calvin Hall som hävdade ”att det finns klara samband mellan det manifesta dröminnehållet och drömmarens vakna personlighet”.

Hall kom därför fram till att drömmarna ger en sorglig bild av människorna och att de handlar mer om problem än om våra framgångar. Det beror på att drömmarnas uppgift är att vara problemlösare. De är resultatet av ”ett effektivt, hårt och kreativt tankearbete i sovande tillstånd”.
Även Fromm och Adler menade att drömmar sysslar med att lösa olösta problem.

A pioneer for the evolutionary psychology theory of dreams (discussed next) was perhaps Alfred Adler ( ) who suggested that dreams are often emotional preparations for solving problems, intoxicating an individual away from common sense toward private logic. The residual dream feelings may either reinforce or inhibit contemplated action.

Det hör till saken: Om vi ofta drömmer om närstående är det för att vi är känslomässigt engagerade, vare sig känslorna är kärlek, rädsla, ilska eller en blandning av dessa känslor. ”Men en viktig regel är att vi sällan drömmer om människor som vi har ett stabilt förhållande till; det är bara så länge som känslorna inför en viss människa är problematiska som vi drömmer om dem”, hävdar Adler.
– Känns inte bra alls om du frågar mig.

De senaste månaderna har jag nämligen drömt en och samma dröm. Bortsett från att jag ibland drömmer att obekanta slemmiga typer försöker döda mig i sängen, så drömmer jag alltför ofta om att vi är på resa.
Det är alltid variationer på samma tema: På väg hem är hon försvunnen, vi ska ses vid tåget eller flyget dit jag inte hittar bland alla människor. Mobilen funkar inte, eller om det är nåt med hennes nummer som inte funkar. Min resväska är för tung, den går upp och mina saker rullar nedför den långa trappan som blir längre och längre.
– Jag har tappat en sko och glömt biljetterna på hotellrummet. Ibland skymtar jag henne i vimlet, men hon verkar inte ha saknat mig eller så missar vi varann för jag ska hela tiden måste hjälpa stackars förvirrade människor som också famlar efter någonting och där vaknar jag dessbättre.

Min fråga: Vilket problem är det denna dröm försöker lösa? Efter mer än två decennier får man betrakta vårt förhållande som stabilt. Vi är tillsammans i princip dygnet runt på vår udde och vi trivs med det och även hon skrattar när jag läser dagens citat i Barometern:

När vi reser är våra resor alltid mycket väl planerade (av henne). Mobilen fungerar förvånansvärt ofta och hon har mig alltid under uppsikt (även när jag reser ensam). Jag glömmer ingenting på hotellrummet, tappar aldrig en sko och reser (till skillnad från henne) alltid med mycket lätt bagare.
– Dessutom involverar jag mig sällan med andra resenärer utan föredrar att sitta för mig själv, läsa och skriva (sånt här lättviktigt) över flygets välorganiserade lilla lunchbricka eller något gott från SJ:s restaurangvagn.

Helt okej att jag ägnar natten åt ”ett effektivt, hårt och kreativt tankearbete i sovande tillstånd” för att lösa dagens problem. Men bäste Herr Freud & Co då kräver jag att få veta en sak jag inte förstår.
– Was ist los?
What’s the fucking problem!

Det funderat jag allt oftare över, särskilt när jag känner doften av nybakat bröd.
– Är det detta som själva problemet?
Jag sitter här uppe på min tallgren och försöka skapa ett problem medan hon med stor energi uträttar saker där nere på markplanet?
Den som drömmer får kanske veta, men nu måste jag ta itu med de 39 boklådorna! Har jag förresten berättat att jag tappat bort mitt körkort?

Hon: idag har jag verkligen inte uträttat något eller haft någon energi. Men var också med i lagret en sväng, och där är det snart tomt. Bra jobbat!!

Enda vettiga jag gjort idag…

Var i alla fall förbi Blomster & Trädgård i Ljungbyholm och köpte fler små krukor. Fyllt dem med jord, men de får stå inne över natten och värmas upp innan jag planterar om resten av den chili som fortfarande trängs i samma krukor.

Imorgon i egna krukor

Publicerat av

En reaktion till “Onsdag: What’s the fucking problem

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s