Torsdag: Lagertömning och andra vårtecken

Hon: lite mer nytta än igår blev det i alla fall gjort idag, pust!

En plats kvar i ett tråg…

Började dagen med att plantera om de små chiliplantorna till egna krukor. Jag hade förberett 30 stycken igår, men de räckte inte riktigt till. Och jag som trodde det skulle bli krukor över.

Snart är det helt fullt framför fönstret också!

Efter det har dagen ägnats åt lagertömning. Först slängde vi våningssängarna som stod i hans nya ateljé (nu börjar det nästan se ut som en ateljé…), sen tog vi alla tomma lådor till tippen:

Här var det alltså tomma lådor upp till taket!!

Sen flyttade vi ytterligare ett helt lass med boklådor. Nu är det inte mycket kvar i lagret. Och fyra lådor som står kvar ska ner till udden och gås igenom. Det är glas, porslin och annat användbart (till skillnad från hans lådor då ;).

Mina fyra till vänster… resten är hans.

Han: Hon har rätt, idag har vi fått mycket gjort. Och det finns fler vårtecken. Katterna börjar se sig omkring. Svanarna har börjat cirkulera utanför udden. Och snödropparna har nästan blommat över hos Segerdahls på andra sidan viken. Och runt om i landet krattas det för nya vindsnurror.
– Frågan är om de är välkomna eller invasila.

… kissarna börjar se sig omkring..

På andra sidan sundet ställs det kritiska frågor om den vindpark som ett bolag vill bygga utanför udden. 
Tills vidare är det frågor även jag undrar över.
Jag har nämligen läst reklamen för vindkraftsparken och som alla entusiastiska vindkraftsanhängare vill jag att den ska vara sann – särskilt nu när regeringen satt ner åtminstone en fot i frågan om kärnkraften.

Vit lögn är inte grön sanning.

Våras gör det nämligen inte för reklamen. ”Greenwashing” har blivit reklammakarnas version av fake news. När jag kollar i Tempo Gökalunds kyldisk har jag länge retat mig på Arlas ”hållbarhetsmärkta” Netto noll och idag läser jag dagens glada nyhet:
– Arla vinner pris för” Årets matbluff”!
– Hipp hipp hurra!, vanäras den som vanäras bör!

Utmärkelsen ”Årets Matbluff” delas ut av konsumentföreningen Äkta vara och Arla är verkligen värd det priset.
– Att Årets Matbluff i år går till en produkt som använder klimatargument som marknadsföringsknep visar att konsumenterna blir allt mer medvetna om företagens försök att skönmåla sina miljöfrämjande insatser, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på Äkta vara.
Arla hävdar att deras insatser för att binda och/eller motverka utsläpp av koldioxid gör att de likväl kan använda sig av uttrycket ”Netto noll ­klimatavtryck” på sina eko­logiska produkter-. ­Konsumentombudsmannen (KO) tycker annorlunda och har nu stämt Arla inför ­Patent- och marknadsdomstolen.
– Det finns inga ingrepp man kan göra i en mjölktillverkningsprocess för att göra mjölken klimatneutral.

Alla åtgärder för att minska produkters miljöpåverkan är självklart välkomna. Att försöka slå gröna dunster i konsumenternas ögon är inte en sån åtgärd. Jag dricker visserligen inte mjölk men får även vårkänslor när jag ser att Oatlys reklammakare avslöjats med byxorna nere.

Illusionsmakeri.

Av någon anledning har den svenska havremjölksjätten Oatly blivit en favorit bland våra klimatmedvetna ungdomar. Men inte heller här är inte allt som glimmar så grönt som fejkreklamen påstår.
I Storbritannien har ASA (Advertising Standards Authority) förbjuder två reklamfilmer från Oatly.
I filmerna påstår bolaget att deras mjölk, till skillnad från den klassiska komjölken, producerade 73 procent mindre koldioxid, skriver Campaign.
ASA hävdar att Oatly inte har fog för påståendet och förbjuder reklamen från att visas. Oatly har nu tagit bort fejket, skriver tidningen.
– Hut går hem. Skål för det också!

Däremot får du inte vara med på min skål om du tror att all miljömärkning är bluff. ASA biföll till exempel inte klagomålen mot Oatlys påstående att ”Om alla i världen antog en vegansk kost, skulle det minska matens årliga växthusutsläpp med 6,6 miljarder ton (en minskning med 49 %)”.
Ett påstående som reklammyndigheten anser vara underbyggt av vetenskaplig forskning, rapporterar BBC.
– Vita lögner hindrar inte att sanningen är grön.

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s