Fredag: Ibland behövs bara en fulladdad skruvdragare för att göra henne lycklig

Han: Somliga dagar vaknar en man med ett öppet sinne redan vid sextiden, fingrar efter sin fulladdade skrivdragare och inser att allt han behöver är några bräder från Södra (= klädselbräda 22 x 195).
– Allt för att tillfredsställa hennes behov.

Och se! När solen går ner har hon fördubblat sina odlingsbäddar på en vindpinad sjöäng med utsikt över havet.


Och även där bortom udden händer det saker. ”Nyttiga idioter” är ett gammalt rysk-sovjetiskt begrepp om människor och partier i väst som utan att vara öppna medlöpare indirekt och gratis underblåser Moskvas agenda och ståndpunkter.
Begreppet är användbart i många sammanhang.

Till exempel kan vi efter fyra veckors krig konstatera att priset som EU:s, NATO:s och eurocentrismens nyttigaste idiot genom tiderna heter Vladimir Putin!

Nyttig idiot.

På bara en månad har den mannen lyckats med saker som ingen trodde vara möjligt:
1. Putin har enat ett splittrat och byråkratiskt EU och fått miljoner européer att inse att Europa behöver stärka sin sammanhållning ekonomiskt, politiskt och militärt.
Inte minst har Putin knuffat Polen, Ungern, Slovenien och andra gamla sovjetkolonier närmare Berlin och Paris – och tvingat alte kameraden att välja mellan ,,,

Putin har på fyra veckor gjort Nato-anslutning till ett möjligt och önskvärt alternativ för miljoner människor i Europa.
– I Sverige där Nato var en politiskt död fråga i 50 år har Putin på 4 veckor fått en majoritet att rösta för medlemskap.
Vilken nyttig idiot!
 
Putin har gjort vad Greta och alla miljöaktivister hittills inte lyckats med – att få miljoner av oss européer att inse att nu måste vi verkligen skyndat på utvecklingen bort från olje- och gasberoendet.

Dessutom har han som ingen annan historielärare verkligen fått miljoner européer att fatta att Ukraina inte är en del av ett abstrakt Storryssland utan en egen nation, en egen stat, en egen kultur och ett eget folk.
– Dessutom har Putin lyckats göra en f d komiker till Europas mest beundrade statsman genom att påstå att denne är världens förste judiske nazistledare!
Snacka om PR-kampanj!

Tyvärr har denne Putin även lockat fram den gamla rysskräcken inte minst i Norden och Baltikum. Något som det ryska folket kommer att få leva med långt efter att man gjort sig av med ännu en tsar som drömt om att bygga sig ett imperium.
Innan dess kommer det ryska folket att inse att Putin inte var någon rysk patriot utan en rysk tyrann och lögnare som gjorde Ryssland en tragisk björntjänst.

För som min favoritbloggare på andra sidan sundet skriver: Ryssarna kommer att förlora kriget i Ukraina. Det finns inget annat logiskt slut. Man kan inte bomba sönder ett folk och begära att det sen ska älska bombfällaren. Ryssland är i dag en nation på dekis. Allt pekar mot katastrof, på alla plan.
Dödade och skadade ryska soldater transporteras nattetid i godståg från Ukraina till Belarus och förr eller senare kommer minst 10 000 mödrar att börja undra var deras son/söner befinner sig. Hur mycket Putin än stänger av, förbjuder, straffar och förföljer kommer sanningen att långsamt krypa in på skinnet på det ryska folket, likt smärtsamma allt kraftigare elektriska stötar. En hel nation kommer inom kort att vakna upp ur en historisk kollektiv mardröm. Ukraina kommer att få hela världens hjälp till nystart. Ingen kommer att bry sig om Ryssland …


Trots allt finns det alltså anledning att vara optimistisk om framtiden.

Frukt- och nötbröd, när vetet tryter…

Hon: självförsörjning och eget bröd är grejen om ryssen kommer. Så fram för mer plats för odling!

Gurka på g

Och kom alla satta gurkfrön upp idag. Tur jag inte satte två av vardera. Är som sagt lite tidigt att sätta gurkfrön. Dessa kommer få bo i växthuset så fort de vuxit på sig lite till.

Fredags aw 15:30

Varmaste dagen i år! Och jag har mestadels stått inne i ett sjukt varmt växthus och planterat om chili- och tomatplantor. Fick öppna alla takfönster trots att dörren stod på vid gavel. Ändå jättevarmt. Sen in och förbereda kvällens pizza.
15:30 fick jag nog av inomhus-liv och annat slit. Dessutom fredag. Så en Aperol i kvällssolen satt fint!

Korv, skinka och soltorkade tomater (egna inlagda)
Marinerade räkor och paprika (egenodlad, från frysen)

Sen in igen och göra iordning kvällens pizza. En med marinerade räkor, en med prosciutto och Attanäs jägarmedvurst! Tomatsås på egna infrusna tomater. Närodlat och egenodlat så långt som möjligt. Fortfarande inga solceller på taket dock…

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s