Onsdag: mycket nu…

Hon: idag är en bättre dag än igår, då fick jag psykbryt eftersom jag inte hade koll på läget. Började städa inne i hus 1 fast det var hans tur, och bara för att kunna pricka av en punkt av mitt inre kaos när inget annat vettigt blev gjort. Vi ska nämligen på bröllop imorgon, i Åre. Jättekul, men innan dess…

Packa! Check!
Ps. Det är inte katterna som ska med, utan en fårskinnsväst!
Lite kvar bara… borde få plats!

Började dagen med att fokusera på packningen. Gick mycket bättre än igår, då var koncentrationen noll. Känns väldigt skönt! Men vissa andra verkar däremot inte ha någon koll…

Hur ska detta gå..,

Städa och fixa iordning för säsongens första gäster i Chateau Margareta måste också bli klart. För själsfriden. De är mycket efterlängtade, men de kommer en dag efter vi är tillbaka från bröllopet och jag har skjutit upp efter-jul-städningen alldeles för länge nu. Så skönt kunna boka av det också.

Check på det! Välkomna älskade Magdalena och Staffan!
Mmmm, med tanke på er och Meli!

Laddare till deras elbil kom på plats igår. Tack Nordpolen! Meli, dotter med elbil, är också tacksam. Vi också, så småningom, antar vi…

Planteringsbordet fick flytta in igen, styv kuling ute!

Och hann jag sätta om de sista plantorna i små krukor så inte Ancy ska behöva springa här och vattna stup i kvarten. Tack bästa bästis-granne (och bästaste extramatten ever) för att du ställer upp och vattna alla plantor, bergis ett par hundra, utan minsta gnöl.

­­­­­­­

Ännu ett vårtecken!

Han: Ulf Lundell har rätt, sädesärlan är vår mest sällskapssjuka fågel (Vardagar, 3). Enligt Artdatabanken tillhör ärlan datumflyttarna. Enligt statistiken brukar den komma till våra trakter omkring 21 mars.
– I år kom hon först 18 april ut till oss ute på udden, vilket kan jämföras med den 10 april förra året.

Ännu har hon lite skygg, men hon brukar veta vad hon vill.
– Talgoxen vill ha ost, bofinken kräver sockerkaka och sädesärla vill ha ljust bröd.
Så har det låtit sedan svärmors tid och det verkar stämma. Förra året konstaterade jag att vår sädesärla var väldigt förtjust i hennes saffranskaka och inte minst havrekakorna.
Om frukost dröjde hoppade hon upp på en stolsrygg och tittade in genom glaset.

Passar på att lära mig något nytt: ”Flyttfåglar som återvänder från vinterkvarteren brukar ofta delas in i kategorierna väderflyttare och datumflyttare. Arter som i huvudsak övervintrar i södra delen av Europa kallas väderflyttare, och de brukar anlända till Sverige så snart vädret är lämpligt. Datumflyttare är tropikflyttare, som anländer till häckplatserna omkring samma datum år från år.”

Under våren 2017 anlände sädesärlan tidigt eller mycket tidigt jämfört med det ”normala” – i snitt sex dagar tidigare. Under 2016 kom de också tidigare, men då bara i snitt två dagar tidigare än normalt.
Och i år kom hon alltså ut till oss den 18 april.

En sak till: Du kanske också har märkt att jag ofta uppträder här på bloggen med ett glas vin eller något starkare inom armavstånd. Det kan vara ett försenat fadersuppror.
– Äpplet faller ibland långt från päronträdet.
Min pappa var nykterist. På goda grunder. Fostrad i ett frikyrkligt hem i en tid när sågverksarbetarna  i Sundsvall ofta passerade bolagets krog på väg hem med löningen i innerfickan.
– Vilket illustrerar att mycket lite var bättre förr.

Duger även till avokado.

Särskilt vinet har blivit bättre sen Jarefors, Nicke Westrin och vi andra i mitten av 60-talet drack vår första flaska Parador på Gillet i Strömsund. Till dagens middag (avokado + rester från gårdagens goda pasta aglio e olio) serveras en kyld Langhe Nebbiolo från 2020.– Skål pappa!
Kanske tar jag ett bloss på min cigarr också. I lä, för det blåser från NO, 13 sekundmeter i byarna. Mina barns farfar skulle ha haft synpunkter på det också.
– Men inte de synpunkter du tror.

Publicerat av

En reaktion till “Onsdag: mycket nu…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s