Tisdag: Nu värmer solen även när den inte lyser

Inte ens tallarna skuggar framtiden.

Han: Förra året installerades 26 500 nya solcellsanläggningar runt om i Sverige, vilket var en ökning med 40 procent jämfört med året innan. I februari anmäldes 5 200 nya anläggningar, vilket pekar fram emot över 60 000 nya privata elproducenter 2022.
– Vi är en av alla som nu driver vårt eget kraftverk.

I fredags kopplade Eons elektriker upp oss mot det europeiska kraftnätet.
Och det har börjat ganska bra: Igår producerade vi 95,5 kwh.
– Det du Ingenjörn, det trodde du inte eller hur?
Min pappa byggde kraftverk åt Wallenbergarna på den tiden när Sverige elektrifierades under förra seklet. Och han skulle ha glatt sig åt teknikens seger.

Uppkopplad!

– Politik slår ekonomi, men ny teknik sveper undan alla monopol och regler som politiska och ekonomiska etablissemang sätter upp.
Det konstaterade Jan Stenbeck och energimarknaden är ett lysande (ofrivillig vits!) bevis på att han hade rätt. För inte så länge sen försökte statsägda Vattenfall och andra storbolag hämma och kontrollera framväxten av lokala självständiga elproducenter.

Nu håller det inte längre. Istället försöker Vattenfall, Eon, Fortum och inte minst ledande politiker ta åt sig äran av tillväxten av bland annat solcellsmarknaden.
– Vi ser ett stort intresse i hela världen just nu och det har accentuerats i Sverige efter vinterns höga elpriser, säger Anna Werner, vd på branschorganisationen Svensk Solenergi till Dagens Nyheter.

Klimatdebatten driver omställningen till grön energi. Men pandemin, kriget i Ukraina och det nya säkerhetspolitiska läget har också gjort folk mer intresserade av att vara oberoende.
– Det dröjer kanske innan vi utropar udden som en befriad zon. Men klart är att i fortsättningen skiner solen inte i onödan en enda sekund.

17:07, och solen skiner…

Hon: köpt åtta säckar jord á 80 liter styck idag. Burit ut dem från bilens bagageutrymme och sedan portionerat ut dem i olika land och pallkragar. Helt slut nu, och så skönt att kunna sitta och läsa i kvällssolen med fötterna på bordet medan han är på styrelsemöte!

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s