Måndag: gult, gult, och gult och blått, helt enkelt!

Hon: visst är det vackert!!! Höll nästan på att missa rapsen, inte tagit någon promenad på jättelänge. Uppenbarligen. Håller bara på med planteringarna. På fredag kommer en liten plant-marodör så allt måste ut. Hellre lite kylslagen vind (tror jag chilin tänker) än denna här lille:

Iggy in action…

Han: ”Ingen har det tryggare än den som bor i luftslott”. Jag läser alltid Citatet i Barometern, idag signerad Klara Johansson litteraturkritiker och poet som bland skrev studentspexet skrev Så fruktas en argbigga. Född 1975, död samma år som jag föddes, nådens år 1948.

 Ett passande citat just denna historiska dag, den 16 maj 2022. Konstigt nog känns det som om allt är sagt om Sveriges Natoansökan. I 200 år har Sverige klarat sig undan krig. Plötsligt inser vi också varför:
vi har fått leva i fred på grund av att vi sluppit egna kungar som startat krig efter att vi torskat det sista 1809 (mot Ryssland),
vi har fått leva i fred tack vare att vi under ett världskrig hade tur och våra politiker förde en skicklig eftergiftspolitik (transiteringar, fortsatt järnmalmsexport) tills andra stoppade tyrannen (Hitler).
vi har också fått leva i fred för att stormakterna efter detta andra världskrig varit upptagna med att bygga världsherravälde på annat håll än i Europa (Suez, Afrika, Vietnam, Afghanistan m fl).

vi har dessutom fått leva i fred i skydd av ett kallt krig i Europa där vi spelat under täcket med en part och
vi har fått leva i fred för att andra folk kämpat för sin frihet (Ungern, Tjeckoslovaken m fl) och försvagat det enda kvarvarande imperiet i Europa.
Sist men inte minst har
vi har fått leva i fred tack vare att det inre förfall som drabbar alla imperier fick även detta imperium att implodera år 1989.

Plötsligt inser vi att detta hopkok av samverkande faktorer, vilka vi svenskar haft mycket liten inverkan på, har vi byggt en kyrka och en religion som upphöjt 200 år av lyckliga omständigheter till en ideologi vars motto varit ”alliansfrihet i fred, syftande till neutralitet i händelse av krig”.

Orden har låtit allt finare med åren. Ända tills formuleringen visar sig betyda lika lite som de fina ord vi lyssnar på under den årliga julottan i kyrkan.
Varför? Därför att med Putin har Ryssland fått en revanschistisk regim som sörjer Sovjetunionens sammanbrott och som, åtminstone sedan år 2007, haft en uttalad målsättning att återupprätta det nygamla storryska väldet – och gjort det i Tjetchenien, Georgien, Belarus, Krim, Donbass och som nu föresatt sig att utplåna Ukraina vägledd av samma imperialistiska vision.
– Ett Ukraina som i likhet med Sverige var just alliansfritt. Men som hade mindre tur än vi haft i 200 år och som leds av politiker som till slut insåg att opportunism och eftergiftspolitik inte skulle stoppa angriparen.

Hur kriget utvecklas vet vi inte. Att Sverige går med i Nato förhindrar inte att även vi kan dras in i krig. Men att fortsätta lita på att tyrannen tittar åt ett annat håll, eller på vår 200-åriga tur och vår historiska eftergiftspolitik och andras välvilja känns plötsligt inte trovärdigt.
– Det är klart att det är sorgligt!
Det är jävligt sorgligt. Liksom gårdagens säkerhetspolitik baserades på vad andra gjorde och förväntades göra, så beror dagens omsvängning till hundra procent på Vladimir Putin.
– Därför är åtminstone jag är glad över att vi har politiker som Peter Hultqvist som insett att ibland är det nödvändigt att byta åsikt för att behålla en ståndpunkt.

Och som en investering i en framtid där det ryska folket gjort sig av med Putin har vi idag planerat en rysk kornell (Cornus alba Sibirica) på udden. Ett lättodlat, tåligt och anpassningsbart träd med röda, kraftiga grenar och ett frodigt grönt bladverk som får en vacker purpurröd höstfärg. 
– Känns bra en dag som denna.

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s