Tisdag: Från Memory Lane till gräsrotsdemokrati

Turistade!

Hon: igår tog vi ledigt och firade nationaldagen genom att gå längs ”memory lane”:

Jag kommer mest ihåg Widerbergs trädgård som ett ställe vi åkte till där det fanns djur. (Älskade och älskar fortfarande djur!) Kom inte ihåg ens var det låg, men det ligger faktiskt bara typ en mil norr om udden. Och har just öppnat upp igen efter att ha varit stängt sedan det såldes 1978. Igår var det loppis och servering, men inte några djur. Men shoppa är ju alltid kul, och vi gjorde ett fynd till torpet:

Fin lite annorlunda Emma-fåtölj
Satt som en smäck i torpet!

Fortsatte turistandet och framförallt shoppandet i Vassmolösa (typ 25 kilometer norr om udden) på Villa Famiglia. Skulle titta på deras medelhavsträdgård men det slutade med shopping även där…:

En lykta…
Och en liten korg…
Satt som en smäck på udden!!!

Han: Så har riksdagen än en gång genomfört en misstroendeomröstning mot en minister. Om några veckor kommer vi att glömma även denna. Riksdagen har tidigare röstat om misstroendeförklaring tolv gånger – minns du nån av dem?

Fälldin, Leijon, Kristersson, alla har de gjort en Morgan.

Det brukar bli ett jäkla hallå där landets politikreportrar och de vanliga professorerna i statskunskap tävlar om att dramatisera en i regeringsformen grundlagsstadgad rättighet vars syfte är att skydda den representativa demokratin.
Sedan blir det randanmärkningar i Wikipedia. I oktober 1980 väckte Socialdemokraterna och Vänsterpartiet Kommunisterna en misstroendeomröstning mot statsminister Thorbjörn Fälldin (C) i protest mot regeringens ekonomiska politik.
–  Även den gången röstade 174 för en misstroendeförklaring, en för lite.

Sex gånger har hotet om en misstroendeförklaring varit tillräckligt för att ministrar ska avgå eller entledigas av statsministern. I juni 1988 kritiserades  Anna-Greta Leijons (S) agerande i samband med Ebbe Carlsson-affären. Trots att hon fortfarande hade statsminister Ingvar Carlssons förtroende avgick hon sedan samtliga övriga partier i riksdagen deklarerat att de skulle stödja ett misstroendevotum mot henne.

Dåvarande socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) förklarade den 16 februari 2012 att han inte tänkte genomföra riksdagens beslut om en återgång till tidigare regler för sjukskrivnas arbetsförmåga. Efter att Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna sagt sig vara beredda att diskutera ett misstroendevotum ändrade sig Kristersson, och bad om ursäkt på en pressträff. 

Juli 2017: Inrikesminister Anders Ygeman (S) och infrastrukturminister Anna Johansson (S) avgick sedan Alliansen meddelat att de skulle väcka misstroendevotum mot dem och försvarsminister Peter Hultqvist i spåren av Transportstyrelsens IT-upphandling.

Sverige gick inte under då heller. Så vad har vi lärt oss? Denna gång blev i alla fall jag förvånad över att en kurdisk f d gerillasoldat kunnat få ett så helt avgörande inflytande över svensk inrikes- och utrikespolitik.
– Det säger något viktigt om svensk demokrati.
Denna ”den värsta formen av styrelse, bortsett från alla andra former som man prövat tidigare” för att citera Winston Churchill

Visar att demokratin fungerar även när vi tycker att den inte gör det.

Nu tillbaka till det vanliga utomparlamentariska gnölet om gräsrotsdemokratin: ”Svensken lider av gräsklippningsneuros, en kronisk obotlig sjuka. Så snart en gräsmatta vuxit en millimeter måste dödsbringaren fram. Här ska klippas! Gräsklipparen dränker miljön med avgaser och buller, dödar tusentals insekter och torkar ut jorden, gör den fattig. Den drabbade sätter gräsets höjd före all annan hänsyn! Varför dessa människor har gräsmatta kan förvåna. Det vore enklare med grön asfalt.”

På andra sidan sundet verkar vår bloggkompis Staffan Lagerström. Han bloggar omlivet på södra Öland under signaturen ”Alvarsamt2” med devisen ”icke allvarligt om livet runt alvaret”.

Låt dig dock inte luras av den ödmjuka presentationen. Tonen må vara lättsam, för att inte säga grovkornig, men ämnena är ofta allvarsamma och utblicken global. Begreppet ”glocal” dyker osökt upp i mitt huvud. Det myntades av entreprenören och mediemogulen Jan Stenbeck vars internationella tidningsprojekt Metro stod för just det (global + local = glocal).
– Ett framgångsrikt koncept som gjorde Metro till världens största tidningskoncern (”World’s Largest Global Newspaper”) enligt the Guinness Book of World Records år 2006.

Nåja, allt har sin tid. Metro las ner år 2019), men Alvarssamt2 fortsätter att i det lilla formatet leverera båda lokala och vida vyer. Veckans korta krönika fångar ett fenomen i tiden även på vår sida av sundet – i läsande stund dränks näktergalens sång på udden av en ettrig trimmer inifrån viken

Gräsmattor behöver klippas, men ”begränsad gräsklippning” framstår även här som ett bättre alternativ än grön asfalt.

Gräsrotsdemokratisk aktion.

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s