Tisdag: Nu vet du vad grannarna gör när månen är full

Passa på i natt!

Han: I natt är det fullmåne och då vet man vad de håller på med vid Östersjöns stränder. Och forskarna uppmanar även i år alla voyeurer att smyga i buskarna, gärna med kameran beredd.
– Det skulle vara väldigt värdefullt att få in rapporter under flera år i rad, säger Lena Kautsky, professor emeritus i min hörsnäcka.

Kautsky är projektansvarig för något som heter ”Algforskarsommar” och det är särskilt blåstångens sexliv hon tänder på. Och i natt gäller det, för blåstången gillar att göra det i månljus. Blåstången är nämligen synkroniserad med månens dragningskraft och under fullmånekvällarna i maj, juni och juli släpper blåstången ut sina ägg och spermier i Östersjöns vikar.
Förra året inledde Stockholms universitet medborgarforskningsprojektet Algforskarsommar för att få veta mer om hur havet påverkas av klimatförändringarna och om kustens biologiska mångfald.

I år fortsätter projektet, under den romantiska rubriken ”blåstångspromenad under fullmåne”.
– Och du och jag är alltså inbjudna.
Vi har mycket blåstång på udden och tången är en nyckelart i Östersjön som dock hotas av ett hav i förändring. I Östersjön fungerar blåstången som en skog under ytan och ger livsmiljöer och föda åt fiskar och många andra arter och i natt får vi alltså första chansen att kolla in hur de förökar sig
– Genom att undersöka tången i vattenbrynet på fullmånedagen, kan vi avgöra om blåstången är mogen.

Enligt professor Kautsky & Co ser du om blåstången är mogen genom att skära ”ett snitt i förökningstopparna” för att se om det är en honplanta eller en hanplanta. ”Honplantor som är mogna har mörkt olivgröna äggsamlingarna som syns tydligt”.

Eftersom jag är lite blyg överlåter jag till intresserade läsare att själv ta del av hur du ser vem som gör vad och vad som skiljer förökningstoppen hos en honplanta med äggsamling (oogon) från en hanplanta med spermiesamling (anteridier).
Detaljerna hittar du här.
– Dessutom får du veta hur du rapporterar in dina iakttagelser.
Om inte så vet du vad grannarna gör när mångubben är full.

Uddens söndagsvy!

Hon: apropå vår vy så glömde jag lägga upp denna bilden i förrgår, då låg nämligen NATOs krigsfartyg för ankar här utanför över natten. Ett stort och två små. Det stora såg ut som ett exklusivt kryssningsfartyg när det var upptänt på natten. Enligt vår lokala underrättelsetjänst var det ett tyskt fartyg som varit i Stockholm på övning och nu var på väg till Kiel. Men besättningen var nog inte intresserade av vår blåstång…

Två till skördade!

Förutom att studera tångens fortplantning har dagen gått till vattning och omplantering. Trodde inte jag skulle behöva vattna ute alls idag faktiskt eftersom det regnade en hel del igår (och i förrgår) men den hårda vinden gjorde att det var snustorrt redan vid lunch. Och när jag vattnade upptäckte jag ett par betor till som behövde skördas. Ja, det blir alltså betor med fetaost som förrätt även idag, gott!!!

De sista rabarberna är förädlade, tack igen Lise!!

Och så har jag gjort rabarbersirap, marmelad och supergott ”mos” av de sista super-stjälkarna rabarber som jag fick av en kompis förra veckan. De var typ en meter långa och ändå så fina och mjälla. Mina egna rabarber är ett skämt…

18:17, idag alltså…

PS. Och när jag nu lyfter blicken från mobilen ser jag att ett annat fartyg ankrat upp, och har dessutom fören norrut. Borde de inte vara på väg söderut… och hur kommer det sig att de ligger just här. Och så nära land! Nu påpekar han att det är en helikopter på fartyget också …

Han, igen: Underrättelsetjänsten rapporter att det är samma båt, fartyget heter A1411, en tysk allierad i väntan på något. Kanske på att Magdalena ska slänga till Erdogan ett litet köttben så att vi kan bli medlemmar i samma båtklubb?

18:29. (bild tagen av honom, precis nu!)

Publicerat av

En reaktion till “Tisdag: Nu vet du vad grannarna gör när månen är full

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s