Onsdag: druvor och chili … och därför är vi så elaka

Hon: idag var det dags att göra något med alla druvor jag plockade i torpet häromdagen. Vi har ätit i mängder men det finns ändå många kvar, och tryter det kan vi upp och plocka minst lika många till. Om inte fåglarna hunnit före förstås…

Men vad gör man med dem, vin känns lite väl komplicerat… men saft kanske. Goooglar. Gör en variant på lite olika recept. Och så förenklar jag lite till. Och i med några skivor av mina små orangea citroner, Limone Rosso. Och mycket socker förstås. Blir spännande att smaka av när den kallnat.

Och ut i växthusen och skörda chilin som mognat medan jag var i Stockholm. Har gått lite på halvfart härnere sen jag kom hem eftersom jag varit, och fortfarande är, lite förkyld.

En hel del chili har mognat visar det sig… Tryckte in så många som fick plats i ugnen. Tre plåtar på varmluft, på typ 60-70 grader. Ja, det tar tid. Får köra för fullt medan solen är uppe och solcellerna producerar el. Bästa investeringen vi gjort, känns det som. Solcellerna alltså.

Och lite luft på det. Tar en långpromenad längs östkustleden bort till Södra Kärr. Och vad möter jag på vägen, hjälp… och inga lugnande prickar bakom öronen.

Känner mig modig och stannar till och filmar. Skickar resultat till honom. Han ringer direkt: ”lever du…?”

Äntligen en förklaring: Klimatförändringarna gör oss vresiga och arga.

Han: Dagens hösttecken: Jag har börjat elda i kaminen. Även om veden är sur och vresig så brinner den efter lite påtryckningar(och lite rödsprit).
Och apropå sura miner: Våld i samhället, hatiska kommentarer på sociala medier – och klimatförändringarna.
– Se där ett samband som kanske kan få även klimatförnekarna att tänka om. 

Allt hänger ihop. Klimatförändringarna gör oss nämligen argare på nätet.
– Mycket argare.
Hatiska kommentarer ökar på sociala medier när temperaturen stiger över 30 grader Celsius (86 Fahrenheit).
Det har forskare vid Potsdam Institute for Climate Impact Research kommit fram.
– Om temperaturen blir för varm eller för kall, upptäckte vi att det finns en ökning av hatretorik online oavsett socioekonomiska skillnader, religion eller politisk övertygelse.
Det konstaterar Annika Stechemesser, huvudförfattare till studien som publicerats i The Lancet Planetary Health.

Intressant, eller hur? Global uppvärmning på cirka 1,1°C i genomsnitt sedan förindustriell tid anses ha utlöst alla möjliga extrema väderhändelser över hela världen. I somras drabbade torka och en rad värmeböljor Europa, Kina och USA, nästan 30° på udden, 36° i skuggan när vi firade familjebröllop på Mallorca (i solen!).
I spåret av detta har antalet psykiatriska sjukhusvistelser ökat i världen, dessutom ökad självmordsfrekvens och mer våld i hemmet.

Men det är värre än så. Stechemesser och andra forskare analyserade ett urval av 4 miljarder tweets mellan 2014 och 2020 från användare baserade i USA. De använde artificiell intelligens för att identifiera omkring 75 miljoner hatmeddelanden på engelska, med hjälp av FN:s definition av onlinehat, som inkluderar rasdiskriminering, kvinnohat och homofobi. De analyserade sedan hur antalet tweets förändrades när lokala temperaturer ökade eller minskade.

Och det elakheterna stannar inte på nätet. Aggressivt beteende online kan också kopplats till våld offline, i den verkliga verkligheten.
Enligt Council on Foreign Relations, en New York-baserad tankesmedja, har elaka inlägg på nätet i sin tur lett till mer våld mot minoriteter, inklusive masskjutningar, lynchningar och etnisk rensning,
– Det är en indikator på hur svårt människor har att anpassa sig till höga temperaturer, konstaterar forskarna.

Ett nytt vedträ i klimatbrasan.

Snacka om att peta in ett knastertorrt vedträ i brasan! Slutsats enligt gubben på udden:
– Mer engagemang för klimatet är alltså ett recept särskilt för alla som säger sig vilja minska våldet i samhället.
Det hade du ingen aaaaning om, eller hur Jimmie?

PS: Och plötsligt är det eftermiddagsdrink. Solen skiner, havet stiger långsamt. Ännu inget valresultat (vilket inte hindrar medierna att spekulera om hur det gick).
Men svanen tycker livet leker och låtsas att han kan gå på vatten (obs! ingen inlägg i valdebatten).

Kolla, jag kan gå på vatten!

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s