Lördag: lite av varje … men vi slutar med en eftermiddagsdrink a la Hemingway

Frukost-sallad!

Hon: har fortfarande lite olika salladssorter att plocka ihop till frukostmackorna ute i pallkragarna. Tomatplantorna klippte jag däremot ner idag. Tog in de gröna som verkade okej. Har en hel del härinne nu…

Tomater på g att mogna!

Kokade saft även av de sista vindruvorna som han kom hem med från torpet igår. Den är så himla god att göra drink på. 1cl gin, 1cl limoncello, drygt 2 cl druvsaft och så toppa med typ 5cl bubbel. Och massor av is. Skål!!!

Saft på g, med en Limone Rosso som smaksättning.

Han: Jag vet, bakom varje hårt arbetande kvinna står en man som sviker henne. Men den brittiska premiärministern Liz Truss bekräftar att det politiska spelet inte blir mindre smutsigt när kvinnor får bestämma.
– Jag måste agera för nationens bästa, säger Truss när hon skickar ut sin finansminister Kwasi Kwarteng på plankan. Hans brott: Han har lytt hennes order.
Eftersom Kwarteng är svart men konservativ torde ingen av våra vanligtvis ömsinta kulturskribenter protestera.

Gillar drinkar.

Nu till något roligare. Och godare: Drinken Negroni sbagliato har mångdubblat sin försäljning på amerikanska barer efter att skådisen Emma D’Arcy i Netflixserien ‘House of The Dragon’ (en tråkigare spinoff på Game of Thrones) hyllat drinken i ett videoklipp.
Emma har efteråt förklarat att hon är ‘so embarrassed’ över att hennes uttalande fått ett sånt genomslag (”has become a meme”)
– Fort men fel, som så ofta i sociala medier 

Och inte bara där. Den som kan sina drinkrecept vet att Negroni Sbagliato i sig är ett misstag. Enligt legenden tog en bartender i Cannes fel flaska när han skulle blanda en klassisk Negroni (Campari, vermouth och gin) men råkade greppa en flaska mousserande vin istället för ginflaskan och på den vägen är det.
Till saken hör att detta misstag begicks under filmfestivalen sommaren år1956 när en ung Brigitte Bardot dök på stranden nedanför Croisetten i sin ”barely-there bikini” vilket förvirrade inte bara bartendern utan skapade en ny yrkeskår som sedan dess kallas papparazzis och vips hade både den olycklige bartendern och Bardot skrivit in sig i filmhistorien.
– Vem har sagt att livet ska vara rättvist?

För egen del föredrar jag originalet. Eller för att säga som det är: Även om vi befinner oss på en vindpinad udde kräver jag att få min Negroni serverad som den pensionerade amerikanske översten Richard Cantwell vill ha sin drink serverad på Harry’s Bar i Venedig.
Kort sagt, i stället för att servera henne den drink hon förtjänat efter en lång dag av arbete i väntan på att min boeuf bourguignon skulle bli klar, försjönk jag i Negronins historia.
Och det slutade där det brukar sluta: I bokhyllan och i To Have and Have Anorther, min bibel när det gäller drinkrecept.
– Nej, jag syftar inte på romanen ”To Have and Have not”, men väl i Philip Greenes faktaspäckade bok om Ernest Hemingways alla litterära budskap när det gäller drinkar.

Originalet.

Alltså om även du vill ge lördagsdrinken en finkulturell kontext föreslår jag därför att du gör som gubben på udden och som Hemingway serverad kvällens drink till sin nostalgiske alter ego i Över floden in bland träden:
– Krångla in till enkla saker, mixa 1 del gin, 1 del Campari och 1 del Vermouth, med en massa is och en apelsinklyfta för syns skull.

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s