
Han: När Tage Erlander dog efter tjugo är som statsminister (1946–1969) lämnade hans änka Aina tillbaka makens blyertspennor eftersom det stod ”Tillhör Statsverket” på pennorna.
Behöver det sägas att enligt reglerna hade Erlander rätt att ta med sig blyertspennor hem, eftersom gränsen mellan privat ledighet och offentlig yrkesverksamhet var vag på gränsen till obefintlig för en person i Erlanders position.
Men för Aina handlade det inte om ”reglerna” utom om moral.

Osökt dyker den gamla tidsbilden upp i minnet när jag ser Uppdrag Gransknings Maktens bostäder.
–Jag förstår att SVT inte vågade sända programmet före valet, då hade valdeltagandet sjunkit ännu mer. Pinsamt är bara förordet. Och mest pinsamt är att de utpekade politikerna alla hänvisar till ”reglerna” för att skyla över sitt giriga, snikna, falska, oetiska och förtroendeeroderande uppträdande.

Särskilt illaluktande är andedräkten på den som tjatar om alla som kommer till vårt land för att utnyttja våra generösa bidragssystem (även det enligt reglerna).
Jag tar det personligt:
– Skit flyter! Måtte ni drunkna i politikerförakt.
Och nu ska Tomat-Hasse och jag åka upp till Torsås och äta lunch på Till Tåbbe & Fred (de heter så).
Båda är vi gräsänklingar och det är hans tur att bjuda, säger Hasse.
– Somliga regler behöver inte stå i lagboken för att gälla.
Kan du inte se programmet kan du läsa om skiten här och här. Nu har jag lyssnat på radioföljetången. Lennart Jähkel läser Här har du ditt liv av Eyvind Johnson.
Även det handlar om moral.

PS: Ord är intressanta. Enligt ordböckerna är ”gräsänkling” en man vars partner är bortrest, ”vilket ger gräsänklingen vissa nyvunna friheter”.
”Gräsänka” däremot är en kvinna vars make/maka är bortrest. ”Ordet är känt redan på 1700-talet, och kommer från det lågtyska graswed(e)we som betyder förförd och övergiven flicka”.
– Som sagt, det är skillnad på folk och folks moral.
Publicerat av